Vinnarna på Manifestgalan 2021

SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter) presenterar nu vinnarna på Manifestgalan 2021, som gick av stapeln digitalt från Nalen fredagen den 26 februari. Manifest är musikpriset som uppmärksammar och premierar artister kontrakterade på oberoende skivbolag och dessutom vanligen årets stora träffpunkt i indiemusiksverige.

Utöver viss anpassning av formatet så prisades som vanligt utifrån 21 kategorier den bästa oberoende musiken från det gångna året av en i andan samlad oberoende musikbransch.

Jurygrupperna på närmare 150 personer har tillsammans lyssnat igenom och bedömt sammanlagt 440 albumproduktioner och 219 musikvideos. Jurygrupperna består av journalister, arrangörer och andra personer som på olika sätt är verksamma i musikbranschen.

Dans       

Ett lika oväntat som uppfriskande projekt som blandar genrer och musikaliska influenser utan att rätta sig efter några regler. Resultatet är roligt, överraskande och framför allt riktigt bra.

Årets Dans är:

Off the meds – Off the meds (Studio Barnhus)

Årets Visa
Med en röst som minner om hemlandets melankoli och karghet och ett språk som är storslaget i sin vardaglighet lyckas årets vinnare paketera och förmedla sina visor på ett innovativt och drabbande sätt. Med enkelhet bryter denna havsfru igenom ett sorts ordnat musikaliskt kaos vilket skapar ljudvågor som är en fröjd att lyssna på.

Årets Visa är:
Iiris Viljanen
– Den lilla havsfrun (Voi Elämä!)

Årets Synt

För ett album där starka melodier går som en röd tråd från första till sista spår, elegant förpackat i ett vemodigt popformat, går årets pris i kategorin synth till…

Social Ambitions – A New Frontier (Social Ambitions)

Årets Singer/Songwriter

Årets vinnare har med enkla medel och drabbande lyrik om det stora och det lilla i livet renodlat sitt uttryck och den indiefolk han gjort till sin egen. Trots att årets vinnare varit kritikerhyllad både på hemmaplan och internationellt i över 15 år tid känns det som att vi bara sett början på hans karriär.

Årets singer/songwriter är:

I’m Kingfisher – The Past Has Begun (Fading Trails Recordings)

Årets Rytm

Årets vinnare är en veteran på den svenska hiphopscenen som nu har funnit reggaen – med bravur. På nya skivan utmanas både samhällets regler som det egna uttrycket, när musiken framförs med sång och rap på både svenska och engelska.

Vem visste att denna rap-senior skulle skapa ett stycke politisk reggae-historia?

Detta alster är en inkörsport för mer svensk reggae, helst från årets vinnare… Allyawan!

Allyawan – ONE (Rudeboy Records)

Årets Rock

För en skiva som tydligt visar hur viktig rollens roll är i rocken. Vill man ha raka sextondelar kan man lyssna på stämpelklockan.

Årets vinnare är skramlig, stökig & har länge vetat hur man gör musik som inte är traditionell utan evig.

Prisad Vare Martin Savage Gang!

Martin Savage Gang – Now we’re rollin’ (Human Audio Recordings)

Årets Punk                

Årets vinnare har inga fasta positioner och låter därför som få andra. Melodierna är knivskarpa, attityden orädd och självklar. För juryn fanns det inga tveksamheter, årets vinnare visar hur spännande svensk punk kan vara – om den vågar kliva ur boxen.

KATTHEM – Vackra Lögnerskor (Welfare Sounds & Records)

Årets Pop

Inget onödigt har blivit kvar i det vackra låthantverket – egensinnigt lägger sig låtpärla efter låtpärla till ro i innerörat. Den här skivan berör oss på både ett självklart och spännande modernt sätt. Balsam för våra pop-öron 2020 helt enkelt!

Esther – Better off Sleeping with a Parachute (SkolHaus)

Årets Jazz

Trion är en farkost som utforskar musikens minsta partiklar. På gruppens andra album har de hittat ett nytt universum.

Rymden – Space Sailors (Jazzland Recordings)

Årets Metal

Insvepta i en sällsynt drömsk atmosfär guidar Novarupta oss genom ett målande tillika ständigt föränderligt ljudlandskap, där runt varje hörn väntar något nytt och spännande.

Novarupta – Marine Snow (Suicide Records)

Årets Hiphop

En kreativ textförfattare som gör stark och egensinnig poesi av en ocensurerad verklighet. Starka berättelser bärs mellan stadsdelar och samhällsskikt på vingar av melodisk nyfikenhet och melankoli.

Yasin – 98.01.11 (MadeNiggaMusic)

Årets Folk

En briljant fiol i spetsen för en eminent trio, en musikalisk mix som väcker nyfikenhet och lust, lyhört och generöst samspel och ett knippe nya låtar och ursnygga arr – vad mer kan man begära?
Lena Jonsson Trio – Stories from the Outside (Hedgehog Music)

Experimentellt

Vi tas med på en upptäcktsfärd genom orgelns klangspektra. En resa där det ljudlandskap som vecklar ut sig är både intrikat och på samma gång befriande i sin enkelhet. Årets pristagare skapar – med ett distinkt och personligt uttryck som lämnar svallvågor långt efter att sista spåret klingat ut.

Anna von Hausswolff – All Thoughts Fly (Southern Lord)

Dansband

Ett album i tiden av ett band som förvaltar traditionen samtidigt som de för in dansmusiken i 2020-talet både med sound, låtar och framförande. Med egen musik och egen produktion har de återigen visat att ”gammal är äldst”. Vinnare av Manifestpriset 2021 i kategorin dansband: Streaplers

Streaplers – En gång till (Atenzia Records)

Barn

Punk för barn i trotsåldern är en lika självklar som genialisk idé, och Småpunk balanserar suveränt mellan det lilla barnets värld och ett större musikaliskt universum.

Micaela Gustafsson – Småpunk (Plonk Records)

Årets Live

I mars, när hela branschen var i chock över att allt stängdes ner, fanns det ett gäng som var snabba att istället vara kreativa och skapade ett koncept som gjorde att livemusiken fick fortsätta leva med sina streamingidéer. De har åkt på turné, de har tagit över hotell och gjort covidsäkra events och föreläsningar för branschen. De förstod också snabbt hur de också skulle kunna sälja biljetter när andra inte alls hade lösningarna. Vinnare av Årets Live är artistbolaget Jubel och Låt Live Leva!

Jubel – Låt Live Leva

 

Årets musikvideo

En video som med små ömma observationer av en sömnig kärlek, en dammig stad och smutsigt solljus lyckas sticka ut i en tid när många musikvideos använder Super8-film. Här är Super8 mer än estetik, då mediet dessutom bär egenskapen av en kapsel för råa minnesbilder från en verklig semester. Videon lyckas på så sätt med att kännas naturligt uppriktig, privat och intim.

Luminous Kid – The Gutter of Our Ecstasy (Marble Fox Records) Regi: Olof Grind

 

Årets nykomling

Med en sällan skådad självklarhet, knockar hen lyssnarna med sin skeva och sköna, högst personliga indiepop…

Årets nykomling är Klara Keller

Klara Keller (Gibbon)

 

SKAP och Manifests pris till årets kompositör

En ständigt utforskande kompositör som tänjer på gränser och lyckas med mästerstycket att göra ett enda instrument till en hel orkester som speglar alla våra känslor.

Anna von Hausswolff – All Thoughts Fly (Southern Lord)

 

SKAP och Manifests pris till årets textförfattare

Hennes unikt fraserade texter är magiska och mystiska men samtidigt intima. Med en poetisk träffsäkerhet klär hon vardagen i finaste gåbortskläder.

Skator – År (Sing a song fighter)

Årets Indie

Årets indie brinner för konsten i utkanten. Det där lite spännande som skaver. Det lite farliga och lockande. Oavsett om det är musiker som Sun Ra eller konstnärer som Åke Hodell eller genrer som jazz, punk, krautrock eller afrofuturism.

Det började med ett fanzine – Jazz är farligt – och blev sedan en teatergrupp, en skivetikett, en klubb och en festival på Liseberg. Inom konceptet Jazz är farligt kan allt rymmas – från Silver Apples via Amon Düül II till Anna Högberg Attack och Selvhenter. Som om det inte vore nog har hon gjort barnföreställningar om Philemon Arthur & The Dung och Sun Ra, otaliga radiodokumentärer och är en återkommande kunnig röst i P2, bokare för Lydia Lunch och Träd, Gräs och Stenar, skribent i Lira och Orkesterjournalen och en otroligt flitig DJ med en bredd som få.

Vi vill hylla denna otroliga energi och ohejdade musikaliska upptäckaranda.

Årets indie är Elena Wolay