Manifest 2012

Svenska Oberoende Musikproducenter presenterar
Vinnarna Manifest 2012

SOM – Svenska Oberoende Musikproducenter vill härmed tala om vilka som vann priser på Manifest 2012. Årets gala var den 3:e februari på Nalen i Stockholm. För tionde året i rad upp¬märksammade Manifestgalan den bästa oberoende musiken i Sverige.
Galan inleddes av No Forks som vann Manifest on Tour kvällen innan.
Presentatörer var Micke Wranell och Cecilia Nordlund och inför ett fullsatt Nalen fick följande pris:

FOLKMUSIK
Siri Karlsson – Gran Fuego (Flora & Fauna)
Motivering:
Årets vinnare i kategorin folk och visa är en duo med öronen mot världen som med obekymrad självklarhet formexperimenterar med traditionerna. Med gästmusiker från omkringliggande genrer skapar duon en inbjudande musik som löftesrikt höjer ribban för vad folkmusik i rätt sammanhang också kan vara – eller bli.
Vinnaren är: Siri Karlsson med albumet Gran Fuego

DANS
Jonsson/Alter – Samlad årsproduktion (Kontra-Musik)
Motivering:
För att de med luftig lätthet, ickenostalgisk lekfullhet och snillrik känsla för melodier bevisar att det går att göra betonghård techno med en förtrollande mjuk yta.
Årets vinnare i kategorin dans är Jonsson/Alter.

PUNK
Obnoxious Youth – The Eternal Void (Adult Crash)
Motivering:
En såväl originell som perfekt fusion av heavy metal och hardcorepunk av ett band som bara har ett mål i sikte: skapa det ultimata manglet understruket av ren och skär punkfuriositet. Årets vinnare i kategorin punk/hardcore är: Obnoxious Youth med albumet ”The Eternal Void”.

HIP HOP
Mofeta & Jerre – Briljanter & smaragder (Pumpa Records)
Motivering:
Det är en bragd att som musiker våga testa nya ljudbilder och aldrig stanna upp i sin musikaliska utveckling. Det är också en bragd att göra allt på egen hand, något som inte är ovanligt för genren. Att gå från datormix, snodda beats och crackade program till en levande ljudbild, liveband och crackade program är inte alltid självklart. Stockholms dynamiska duo har hittat superrätt. Ni kan sluta undra. Ni är här nu.
Vinnare årets hiphop är Mofeta & Jerre med deras skiva Briljanter & smaragder.

EXPERIMENTELLT
Hanna Hartman – H ^ 2 (Komplott)
Motivering:
Med mästerlig precision och fint fångat fågelfladder blir vi inbjudna till ett lyssnande där tiden och rummet möts i en homogen och lite hemlig skiva där känsligt sammanfogade fältinspelningar flätas samman till ett helgjutet konstverk.
Vinnare är Hanna Hartman för albumet H ^ 2

SINGER/SONGWRITER/COUNTRY/AMERICANA
Ane Brun – It All Start With One (Balloon Ranger Recordings)
Motivering:
Den som följt denna artist i snart ett decennium vet att hon utvecklats som få. Hon har gått från att vara en bra röst med bra låtar till att äga ett helt eget sceniskt och musikaliskt uttryck. Årets vinnare i Singer/Songwriter förtjänar alla framgångar. Vinnaren är Ane Brun!

JAZZ
Jonas Holgersson – Snick Snack (Moserobie)
Motivering:
Med ett gediget låtmaterial där improvisationerna löper fritt ovanpå, skapar denna grupp lika tät som pulserande jazz, med blinkers åt såväl hardbop som luftig ballad. Med sitt melodiska, lyhörda och energiska spel lyckas kompositören och musikern samtidigt utvidga ramarna för sitt instruments plats i den klassiska jazztrion. 2011 års Manifestpris i jazzkategorin går till en alltigenom högspännande och mångfärgad skiva: Jonas Holgerssons Snick Snack.

HÅRDROCK
Opeth – Heritage (Roadrunner)
Motivering:
Det är musik som kryllar av historiska fotnoter, som medlar mellan då- och nutid och pekar mot en spännande framtid. Som fyller tanken med Jan Johansson, Can och hårdrock utan att baktända och som sätter samman smala referenser till en bred och imponerande rik helhet. Årets vinnare i kategorin hårdrock/metal: Opeth med skivan ”Heritage”!

RYTM
Simone Moreno – Planetas (Soul Dog Records)

Motivering:
Artistens otroliga och smittsamma energi lyser igenom hela plattan och tar lyssnaren på en musikalisk resa till platser man inte visste att man längtat till och till och med saknat och som man kanske inte heller anade att man kunde känna sig hemvan i. Denna platta visar upp en artist som vuxit musikaliskt, där språket liksom rösten tar nya bredder och detta ger oss en än större förståelse för denna artists storhet. Andra artister har bjudits in vilket resulterar i spännande och mycket givande samarbeten. Det märks att det långa samarbetet med producenten har gett något otroligt innovativt musikaliskt. Att lyssna på detta album bjuder på en resa som musikaliskt och producentmässigt färdar oss över hela jordklotet och vidare till andra planeter. Och det är en dansant & njutbar färd!
Vinnare i kategorin Rytm är Simone Moreno med skivan Planetas

POP
Azure Blue – Rule of thirds (Hybris)

Motivering:
Det är inte första gången vi får höra musik signerad den här artisten, ändå är den senaste skivan någonting helt nytt och i en klass för sig. Med hjälp av drömska melodier, smarta samplingar och en trånande röst lärde vi oss att förra årets färg var blå. Vinnare i kategorin Pop Manifest 2012 är: Azure Blue

DANSBAND
Barbados – Efterlyst (Weeki Records)

Motivering:
Årets vinnare är en platta som verkligen passar in i nutidens dansbandsgenre, och som känns traditionell och modern samtidigt. Den har en fräsch mix av danslåtar, både med influens av pop och rock samt några lugna låtar som tillsammans verkligen lockar fram danslusten.
Det här har bandet bakom denna platta visat förr, och nu är de tillbaka på allvar.
Årets vinnare i kategorin Dansband är: Efterlyst med Barbados.

ROCK
Pascal/Mattias Alkberg – Allt det här (Novoton)
Motivering:
Två olika sound i symbios, sammanförda av något som inte kan vara annat än en gemensam vilja. Berättad med hjälp av obevekliga trummor, hjärtskärande sång och briljanta texter. Sammantaget en kollektiv känsla av att det svenska vemodet fortfarande lever, och inte går av för hackor.

SYNT
Necro Facility – Wintermute (Progress Productions)
Motivering:
Med ett album präglat av en smakfull och modern blandning av stenhård industri och melodiös electro-pop har de under året mutat in ett eget område på den svenska syntscenen. Årets pris i kategorin synt går till NECRO FACILITY!

OSIGNAT
DEATH BY ARMBORST http://www.myspace.com/deathbyarmborst
Motivering:
Med punkig attityd och tuffa riff och med stadigt grepp i en klassisk genre mutar de in scenen och en framtida publik…
Där hjärtat slår ett, två, tre, fyr…
Priset i kategorin bästa osignade går till: Death by armborst

SKAP:s och Manifests pris för årets textförfattare
Philip Ekström – Det vackra livet (Labrador)
Motivering:
I de suggestiva textskärvorna skymtar vi något lika enkelt som storslaget. Ibland sorgset, ibland hoppfullt, men alltid nära hjärtat.
SKAP:s och Manifests pris för årets textförfattare går till Philip Ekström i Det vackra livet.

SKAP:s och Manifests pris för årets kompositör
Maria Lindén – I Break Horses (Bella Union)
Motivering:
Ömsom svett, ömsom frossa. De malande, melodiösa ljudlandskapen drabbar som ett feberrus. Men aldrig har det varit så ljuvligt att vara sjuk.
SKAP:s och Manifests pris för årets kompositör går till Maria Lindén i I Break Horses

ÅRETS LIVE
This Is Head (Adrian Recordings)
Motivering:
De har spelat i lador, på hustak, på små och stora venues och de slipar till sina fantastiska ljudbilder utefter publik, plats och känslostämningar, oavsett 5 eller 500 i publiken. Ett mäktigt liveband.
Årets bästa liveband är This Is Head.

MANIFESTS PRIS TILL ÅRETS INDIE
Popkollo
Motivering:
Priset går till en organisation som gör ett viktigt arbete för att balansera skeva könsuppdelningar i musikens värld – och i förlängningen även i samhället i stort.
Det är här en cool och modig organisation som bidrar till debatten och belyser problemen omkring dessa skevheter och som omsätter i praktik vad andra pratar om i teorin! Popkollo!!