Vinnare 2014

Vinnarna 2014


Punk
Med glimten i ögat levererar årets vinnare melodistark saxofonstinn obstinat vrålpunk med texter som räcker långfingret åt de flesta – och åt det mesta, på ett sätt som inte hörts i landet tidigare. Årets vinnare i kategorin punk/harcore: Norrbys stoltheter Gatans Lag med plattan ”Från fest till arrest”.
Gatans Lag – Från Fest Till Arrest (PST Records/Kjell Hell)

Hårdrock
Om debuten var gnistan och uppföljaren elden, så är denna den tredje skivan stenen mot huvudet. Så går en grupp unga män mot att skapa sin egen verklighet, och att spela musik på sina egna villkor, i en genre där alltför många i stället gör tvärtom. ”Systern” är den sjätte medlemmen – kraften som oundvikligen känns när man lyssnar. En kontemporär klassiker. Vinnare i kategorin hårdrock 2014 är In Solitude med skivan ”Sister”!
In Solitude – Sister (Metal Blade Records)

Dans
Årets Pris till vinnare i Manifests kategori Dans går till:
En artist som obehindrat och med bibehållen integritet rör sig mellan det experimentella och det dansvänliga. En passionerad arbetsnarkoman som med det senaste årets tyngre och stundtals krävande analoga kärleksförklaring till silverlådorna når ut till en bred publik med smal musik.
Andreas Tilliander  – samlade årsproduktion inkl. TM404 (Kontra-Musik/Börft Records)

Synt
Med bedriften att hålla en röd tråd genom ett album fyllt av experimentlusta och innehållande såväl tunga elektroniska dansgolvsbeat som stämningsfulla och atmosfäriska ljudlandskap, går årets pris i kategorin synt till Covenant!
Covenant – Leaving Babylon (Dependant)

Dansband
Med en förmåga att kombinera eget material med svenska och internationella hits har detta väletablerade band gjort ett album som är stadigt förankrat i den moderna dansbandsmusiken och som samtidigt uppfyller de krav som dansbandstraditionen ställer.
2013 år vinnare i dansbandskategorin är:
Casanovas – Sommar i Sverige (Atenzia Records)

Pop
2013 var ett mörkt år för popen. Mörkt som i dunkande basgångar, deppiga syntslingor och en röst som låter som om den ropade slagord i ett demonstationståg för mänskliga rättigheter, feminism eller en humanare flyktingpolitik. Vi hoppas att den fortsätter att höras även i år. Vinnare i kategorin Årets pop är Lust for Youth.
Lust for Youth – Perfect View (Sacred Bones)

Visa
Han dök upp som en virvelvind och vände upp och ner på genren och har både hunnit med en rad soloplattor och haft sina flinka fingrar med i många andra produktioner. Nu har han valt att vara mera självutlämnande – vilket lett fram till hans kanske mest personliga album hittills.
Och det har tagit honom hela vägen hem.
Dan Viktor & Vägen Hem – Dan Viktor & Vägen Hem (Commendante Recording Group)

Hip Hop
2013 har varit ett fantastiskt år för svensk hiphop. Mängder av musik från alla håll i landet har släppts både via majorbolag och helt oberoende. Många nya artister har försökt sparka upp nya dörrar och testat mängder av stilar. Årets manifestvinnare har varit med i gemet sedan mitten av 90-talet. Med relevans och attityd steppade han rakt in i svensk hiphop under året och tog för sig av kakan. Ett tydligt bevis på att det går att göra klassisk hiphop men samtidigt vara nyskapande. Det är klart dom vet det är Game Over. Årets platta är helt sjuk! Årets vinnare är Blue Hills stolthet Abidaz med sitt album ”In & ut”
Abidaz – In & ut (Soblue Music)

Rock
Årets manifestpris i kategorin Rock går till ett band som högljutt och kompromisslöst svänger hårdare än de flesta. När de dessutom också bjuder på en liveshow som inte går av för hackor blir det svårt att inte smälta och ge bort priser.
MF/MB/ – Colossus (Adrian Recordings)

Jazz
Med lekfullhet, innovationslust och öppenhet inför livets såväl mörka som ljusa sidor har denna kvartett skapat en förunderlig skiva vars starka klanger och komplexa mönster inneburit en glimrande vitamininjektion för den moderna svenska jazzen. Årets Manifestpris i kategorin jazz går till Magnus Öström för albumet Searching for Jupiter.
Magnus Öström – Searching for Jupiter (ACT)

Singer/songwriter
En rotlös musikalisk själ djupt besatt av rockmusikens innersta väsen har hittat hem. Genom åren har hans väg kantats av en närmast osannolik mängd musikaliska projekt, band och samarbeten som hårt rockande Hellacopters, altcountrypionjärerna Alimony, duon Hederos&Hellberg, legendariska Nationalteatern och senaste som gitarrist bredvid herr Hellström för att bara nämna några av alla samarbeten på resans färd. Med albumet Gurimolla! har Hellberg och låtskrivarkollegan Mattias Areskog tillsammans med vännerna i kompbandet The Fur Heads fångat essensen av hans oändliga tripp i en rad känsligt soulfyllda, lätt afrobeatvarma rocksånger som hyllar hans kärlek till musik.
Mattias Hellberg – Gurimolla! (Moozy Music)

Årets Live
Med en frustande energi har denna akt spridit sin musik på Sveriges och Europas scener under det senaste året. Musiken personifierar livets alla tänkbara känslostormar, något som få akter i världen lyckas med. Vinnaren av Manifestpriset för bästa liveakt är bandet där ett gäng individer skapar en helhet som inte går att värja sig emot. Det är återigen bevisat att musik gör sig absolut bäst live. Det är med kolossal stolthet vi utnämner 2013 års bästa oberoende liveband –
MF/MB/( Adrian Recordings)

Årets Musikvideo
En bra musikvideo ska lyckas med konsten att synka totalt med musiken – att låten blir bättre av videon och videon blir bättre av låten. Att lyckas med detta är ett konststycke. Årets musikvideo har på ett enkelt, rent och ärligt sätt gjort just detta.
En bil, en hund och en utfrätt himmel. Allt mot allt och alla mot alla skapar dom magi. Priset för 2014 års musikvideo går till Lovisa Sallén och Vanligt folk med låten ”idioter av församlingen”.
Vanligt Folk – Idioter av församlingen, Regi: Lovisa Sallén/Vanligt Folk (Progress Productions)

Årets klubb
För sin schyssta musik och de mest engagerade klubbesökarna, som i mer än tre år uppskattat att klubben erbjuder ett smalare alternativ på Stockholms klubbscen, en härlig blandning av oetablerad indiemusik i en intim miljö.
Klubben har röstats fram av Sveriges klubbesökare som den som både ger den bästa upplevelsen för besökarna och samtidigt ersätter musiker och artister.
Årets Klubb 2013 är Heaven Up Here på restaurang Landet, i Hägersten utanför Stockholm.
Heaven Up Here, Restaurang Landet

Årets nykomling
En perfekt känsla för storslagna melodier. Ibland behövs det inte mer.
Det låter så färdigt, som att genombrottet är nära .
Det här är indierock som rusar fram längs neonupplysta boulevarder –
– och vi kommer följa varje steg. Vinnaren är Roshambo
Roshambo (Karlskoga) – http://roshambosweden.bandcamp.com/

Rytm
Färgstarkt,
Musiken som språk kan korsa gränser – bakgrund, färg, kön och klass
Bombastiskt
Genreöverskridande
Orädd
Man tröttnar aldrig på grund av den stora variationer i röster, beats, genre, stämning – den röda tråden.
Kvinnor som män tar plats, vita som svarta, svenska som xhosa.
Början på något stort som kommer att fortsätta och smitta av sig som ett inspirationsvirus – WORLDWIDE.
Årets Manifestvinnare i kategori RYTM 2014 går under namnet COOL om du snackar Afrikaan – för DEM är real Badman and Badgirls – Dem är KWAAI!!
KWAAI – Worldwide (Pumpa Records)

Experimentellt
Nyutsprungna klangvärldar
ur ett trehundraårigt instrument
med uttrycksfulla dissonanser.
Ett knäppande och knirkande samtal
sträcker sig över seklerna;
åvägabringar gustaviansk modernism
som droppar på en immande spegel.
Andreas Eklöf/Mats Persson – Klavikord (Compunctio)

Folk
Att bryta ny mark är inte lätt men vår vinnare har gjort det. Gammalt möter nytt i läckert dynamiska arrangemang. Tillsammans med en kristallklar röst, blåtonad trumpet, drivande fiol, varma nylonsträngar och melodiska slagverk far vi mellan hopp och förtvivlan. Och vi håller med – viktigast av allt är kärleken!
Priset för årets Folkmusikskiva går till Ulrika Bodén Band och skivan Kärlekssånger
Ulrika Bodén Band – Kärlekssånger (Mahogny Records/Westpark Music)

SKAP och Manifests pris till årets kompositör:
Melodierna tyglar urkraften till den punkt där den inte längre är möjlig att hålla tillbaka. Ur deras kompromisslösa konstnärliga vision reser sig storslagna, karga ljudmonoliter som är lika mörka som vackra.
Manifest och SKAPs pris till bästa kompositör 2014 går till:
Cult of Luna:
Erik Olofsson
Andreas Johansson
Anders Teglund
Magnus Lindberg
Fredrik Kihlberg
Johannes Persson
Thomas Hedlund

SKAP och Manifests pris till årets textförfattare:
Orden skimrar likt snöflingor som faller sakta genom strålkastarljuset över kämparna på den lokala hockeyrinken.
Personliga texter som med sin frostbitna enkelhet känns självklara och tidlösa. Som de alltid funnits där ristade i sten och bara väntat på att vi skall upptäcka dem.
Manifest och SKAPs pris till bästa textförfattare 2014 går till:
Skator, alias, Lina Anna Högström

Årets indie
På de flesta av musikbranschens kreativa poster sitter idag en man. Vinnaren av Årets Indie ifrågasätter med all rätt den snedfördelningen, men inspirerar också till förändring genom mentorskap och seminarier.
Årets Indie går i år till ett projekt där kvinnor tillåts att utveckla och påverka sin egen position inom en musikbransch som fortfarande är full av osynliga glastak.
Nu är det är dags att branschen öppnar sina ögon och lyssnar med sina öron, för det är just genom den här typen av initiativ som det rörs om i grytan ordentligt.
I år går priset till ett projekt vars arbete än en gång befäster att jämställdhet är lönsamhet.
Årets Indie 2014 går till
Fritz’s Corners mentorskapsprogram Makten Över Musiken.