Manifest 2023

Vinnare Manifest 2023

Årets Dans

Rumina – Samlad årsproduktion (Hypersonics/FNGRLCKN/HTS/UUMPHFF)

Du kan aldrig förutspå vart dessa snabba rytmer och melodier kommer ta dig. Det är en ständigt spännande och beskrivande resa som man bara vill fortsätta på. Dansa eller sitta – musiken talar för sig själv. Vinnaren med sina iscensättande svängar är…”

Årets Rock  

Hjelle & Ormarna – Arbetsförmedlingen ringde (Jared Sin)

”Med en stadig grund i rock’n’roll skapar artisten låtar som klockar två minuter. Årets vinnare i kategorin rock har en unik förmåga att ringa in, svära över och skratta åt tillvarons torftighet. Prisad vare Hjelle!”

Årets Musikvideo

Fever Ray – What They Call Us (Rabid Records) Regi: Martin Falck

”Årets musikvideo 2023 ger liv till kontorszombies och låter dem festa en sista gång.”

https://www.youtube.com/watch?v=VudTAeQeA9o

Årets Barnmusik

Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye – A troym oyf a boym (MaestroMusic)

”Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye och Jack Elz knyter sömlöst ihop ord och toner från en uråldrig Jiddish-tradition med den verklighet där dagens barn lever. Det är lekfullt, svängigt och vackert”

Årets Jazz

Hederosgruppen – Ståplats (Hoob records)

”Gruppen visar på spelglädje och hantverksskicklighet och rör sig elegant mellan olika uttryck och stilar. Nyskapande, lekfullt och utforskande men håller sig ändå trogen traditioner.”

Årets Metal

Besvärjelsen – Atlas (Magnetic eye records)

”Med rötterna i amerikansk stonerrock och svensk folkmusik ekar riffen mellan Dalafjällen och ut i världen med en egen unik ton och en egen takt. Vemod blandas med skörhet och det skapar enorm kraft som är omöjligt att värja sig mot.”

Årets Singer/Songwriter

Slowgold – Kärlek (Playground Music)

”Utöver de bekanta tonerna av sång, melodiska gitarr- och basslingor har nya albumet fler syntar och slagverk vilket skapar ett djup, ett glitter. Med detta samt ljusa, eminenta texter skapar bandet drömmig musik av toppkvalité.”

Årets Experimentellt

Maria W Horn & Sara Parkman – Funeral Folk (XKatedral/Supertraditional)

”Priset går till en skiva dödsbra musik som sammanväver stilar till en helhet som kryper under skinnet och klamrar sig fast. Det är storslaget, genreöverskridande och rituellt.”

Årets nykomling

Jacob Öhrvall (Gaphals)

”Årets nykomling har ett nyskapande sound där sköna melodier levereras inbäddade i ett himmelskt poprus. Vi spår att framtida framgångar ligger precis runt hörnet.”

SKAPs och Manifests pris till årets kompositör

Sara Parkman (Sara Parkman/Hampus Norén) – Eros Agape Philia (Supertraditional)

”Med rötter i folkmusiken växer och växer Sara Parkmans låtar och bildar ett eget klanguniversum. Det vilar en trolsk stämning över hennes musik som drabbar lyssnare med en urkraft mitt i den samtida vardagen.”

SKAPs och Manifests pris till årets textförfattare

Cleo  – Missaoui (Random Bastards/Storspoven)

”Cleo har med en mästares handlag mejslat ut texter med enorm spännvidd som lyckas krypa in under huden på oss lyssnare, och det tackar vi för. Cleo skriver personligt, självsäkert, skört och vackert – samtidigt.”

Label of the Year

YEAR0001 

Priset Label of the Year infördes under Manifestgalan 2022 i syfte att lyfta fram ett bolag som genom sin verksamhet lämnat särskilt avtryck eller på annat sätt inspirerar Sveriges independents. Prisets mottagare nomineras och röstas fram av SOM:s medlemmar.

”Under mer än ett decennium har årets vinnare lyckats bredda tidigare upptrampade stigar och samtidigt brutit ny mark för svensk oberoende musik. Genom ett idogt, medvetet och genreöverskridande A&R-arbete har denna kreativa hub, studio och skivbolag bidragit till att ge artister som Stella the Explorer, Viagra Boys och Yung Lean till världens musikälskare. Vinnare i kategorin Label of the Year heter självklart YEAR0001!”

https://open.spotify.com/playlist/3gMeqxjhbNi2si0QM0Dmfl?si=85f70566faf04b99

Årets Visa

Ellinor Brolin – Det tredje årtusendet (Branschen)

”Med hjälp av de smakfulla arrangemangen och nya tonsättningarna gör den ömsinta sången och det personliga tilltalet att låtarna går rakt in i hjärtat på lyssnaren. Årets visalbum är en kulturgärning som lyfter fram äldre och hittills outgivna låtar från en av Sveriges tyngsta vispoeter och filosofer.”

Årets Soul/R&B

Bavé – All Stars Aligned (The Satchi Six)

”Bavés handritade stjärnsymbol dyker nu upp i alla vrår av indiesverige, och för tankarna till husguden Prince ”the love symbol   ”. I kärnan av Bavé Amin och Leo Goldmans explosiva musikprojekt finns förstklassig internationell R&B, indie och ett potpurri av popkulturella referenser. Vi kanske har sett det första, men garanterat inte det sista, av årets vinnare i kategorin Soul/R&B.”

Årets Hiphop

Joe Lefty – Samlad årsproduktion (Joe Lefty)

”Det är inte på en amerikansk våg eller TikTok-trend som Joe Lefty tar tronen som årets hiphop, det är på ryggen av 10 000 timmar av låtskrivande, musikproduktion och liveframträdanden. En äkta artistsjäl och mångsidig rappare som här får det erkännande han förtjänar.”

Årets Folk

Sara Parkman – Eros Agape Philia (Supertraditional)

”Ett album som sammanbinder naturens ostoppbara urkraft med människans sårbarhet och längtan efter kärlek, samt storheten i just vår förmåga att älska. Dödlighet och livsglädje går hand i hand.”

Årets Rytm

Diverse artister – Dans på svenska (Nordic Bass)

”Årets vinnare tar avstamp i en anrik och folklig musiktradition och sällar sig till raden av tidigare kulturgärningar som fört vidare och förändrat synen på svensk folkmusik. Genom att ibland varsamt, ibland kaxigt klä visor, samiska jojkar och improviserad bruksmusik i modern skrud utmanar den vad folkmusik kan vara idag. Vem kunde ana att det skulle vara svårt att stå still när vallåtar och lockrop gör inträde på dansgolvet?”

Årets Pop

Klara Keller – BANG (Aloaded)

”En unik röst i svenska indielandskapet med lika stor del ungdomligt törstande riff som moget utforskande texter. Omväxlande låtar och vass produktion där en stadsvandring blir en resa in i intima relationsproblem och en sommarsång blir en låt om när kärlek känns som nässlor. En alldeles utmärkt liten pop-platta stabilt rotad i den svenska indiemyllan.”

Årets Punk

Massgrav – Slowly we Rock (Lixiviat Records)

”Gasen trampas i botten direkt och sätter tonen för hela albumet som missvisande heter slowly we rock!”

Årets Live

Hannes (The Satchi Six)

”I det dunkla ljuset där man delvis dansar, fulhånglar och sjunger med i låtarna levererar bandet ett tight gungande sväng.

Endast upplysta av publikens mobilkameror i en annars mörk lokal omfamnar publiken bandet och bandet omfamnar publiken.

Alla är på samma resa.

Vi kallar det den perfekta festen

Tack Hannes för att vi är bjudna på den.”

Årets Dansband

Vikingarna med Christer Sjögren – The final tour-live in concert (MUSIC MANAGER)

”I 50 år – and counting – har bandet älskats sönder och samman. Sångarens djupa röst är branschens knivskarpaste ID. Nu ger de ut sin sista turné på skiva, med ett välkurerat och klockrent framfört axplock av en låtskatt som i sig utgör ett svenskt kulturarv.”

Årets Synt

Emmon – RECON (Icons Creating Evil Art)

”För ett självsäkert album som visar på artistens bredd från det dansanta och hårda till stilsäker pop går årets pris i kategorin synt till EMMON!”

Årets Indie

Jonas Sjöström

”Årets hederprismottagare är en person som under decennier och med brinnande engagemang gjort exceptionella insatser för att främja independentscenens framväxt och fortlevnad. Under sina 25 år som ordförande för SOM har han många gånger tagit politisk strid för de svenska oberoende skivbolagens intressen, och varit drivande i bildandet av såväl Export Music Sweden som IMPALA. Därmed har han en stor del i att vi idag för 20:e året i rad kan fira independentmusikens egen prisgala Manifest.

Hederspriset ÅRETS INDIE tilldelas JONAS SJÖSTRÖM.”

 

PRESSBILDER på alla vinnare finns att ladda hem HÄR.

 

Mer om Manifestgalan:

Manifest är musikpriset som uppmärksammar och premierar artister och inspelningar utgivna av oberoende skivbolag, och är årets stora händelse i indiemusiksverige. Jurygrupperna om närmare 150 personer har tillsammans lyssnat igenom och bedömt sammanlagt 480 albumproduktioner och 232 musikvideos – ett bevis så gott som något på att independentscenen lever och frodas i allra högsta grad! Juryns medlemmar består av journalister, arrangörer och andra personer som på olika sätt är verksamma i musikbranschen.

Manifestgalan har genom åren varit en grogrund för stora artistskap. Här har artister som Timbuktu, Marit Bergman, José González, The Knife, First Aid Kit, Ghost, Cherrie och Sarah Klang vunnit priser tidigt i sina karriärer. Här har hundratals svenska produktioner från både smala och breda genrer fått en möjlighet att lyftas fram, skapade i ett kreativt och inspirerat svensk musikliv.

Antalet kategorier har varierat genom åren, för att avspegla förändringar hos SOM:s medlemsbolag och hos musikscenen i allmänhet. Så sent som förra året presenterades två nya kategorier: Soul/R&B och Label of the Year.

Nominerade Manifest 2023

OM (Svenska Oberoende Musikproducenter) presenterar nu listan över de nominerade till Manifestgalan 2023. Manifest är musikpriset som uppmärksammar och premierar artister och inspelningar utgivna av oberoende skivbolag, och är årets stora händelse i indiemusiksverige.

Jurygrupperna om närmare 150 personer har tillsammans lyssnat igenom och bedömt sammanlagt 480 albumproduktioner och 232 musikvideos – ett bevis så gott som något på att independentscenen lever och frodas i allra högsta grad! Juryns medlemmar består av journalister, arrangörer och andra personer som på olika sätt är verksamma i musikbranschen.

31 januari 2003 ägde den allra första upplagan av Manifestgalan rum på Kulturhuset i Stockholm. 2023 firar Manifestgalan sålunda 20 år. Den 23 februari är datumet och platsen denna gång, för första gången i Manifestgalans historia, är Pustervik i Göteborg.

SOM:s styrelse genom ordförande Eva Karman Reinhold:

”Efter två år med digitala galor och restriktioner känns det fantastiskt att äntligen få samla Sveriges independentbolag och deras artister live igen. Antalet anmälda utgivningar är fler än någonsin, och juryn har verkligen gjort ett enastående jobb. Vi ser mycket fram emot att fira Manifestgalans 20-årsjubileum live tillsammans på Pustervik.”

I samband med galan presenteras också ett ambitiöst seminarieprogram där SOM:s medlemsbolag diskuterar independentutgivningens nuvarande situation och framtid med både inhemska och internationella gäster.

Manifestgalan har genom åren varit en grogrund för stora artistskap. Här har artister som Timbuktu, Marit Bergman, José González, The Knife, First Aid Kit, Ghost, Cherrie och Sarah Klang vunnit priser tidigt i sina karriärer. Här har hundratals svenska produktioner från både smala och breda genrer fått en möjlighet att lyftas fram, skapade i ett kreativt och inspirerat svensk musikliv.

Antalet kategorier har varierat genom åren, för att avspegla förändringar hos SOM:s medlemsbolag och hos musikscenen i allmänhet. Så sent som förra året presenterades två nya kategorier: Soul/R&B och Label of the Year.


Nominerade Manifestgalan 2023

Lyssna på de nominerade här: https://spoti.fi/3ZsdJCB

Titta på nominerade musikvideos här: https://bit.ly/3ZFW5f1

Folk
Hazelius Hedin – Silverdalen (Gammalthea)
Sara Parkman – Eros Agape Philia (Supertraditional)
Eriksson/Myhr/Malmström – För sola skin’ på tak (Heilo)
Spöket i köket – Kurbits & Flames (Gammalthea)

Visa
Kristian von Svensson – Mäster Palm (Abakus)
Stina Künstlicher – En krogknegares sånger (Kvickrot Records)
Gunnar Källström – Den roliges väg (Kakafon records)
Ellinor Brolin – Det tredje årtusendet (Branschen)

Synt
Lizette Lizette – Miss Gendered (Icons Creating Evil Art)
Emmon – RECON (Icons Creating Evil Art)
Xenturion Prime – Prisma (Progress Productions)
Unroyal – This Is Louder (Progress Productions)

Pop
Klara Keller – BANG (Aloaded)
Gina Dirawi – Meet Me in Jannah (Swimgood)
Mares – Svanesång (The Satchi Six)
Morabeza Tobacco – Shadow of The Cherry (Morabeza Tobacco/Roxy Recordings/Playground Music)

Dansband
Fernandoz – Nu tar vi nya tag (Atenzia Records)
Highlights – En natt på stan (Avalonstream/Atenzia)
Callinaz – Session #1 (Callinaz/Atenzia)
Vikingarna med Christer Sjögren – The final tour-live in concert (Marathon Media)

Dans
DJ Lily – Samlad årsproduktion (Lilies/BROR Records)
Linn Elisabet & Rå – The Hills We’ve Chosen (Acts of Rebellion)
Prof. Stranger – Love Is Forever (STUDIO94)
Rumina – Samlad årsproduktion (Hypersonics/FNGRLCKN/HTS/UUMPHFF)

Rock
MFMB – Sugar (Adrian Recordings)
Manuela Iwansson – Dark Tracks (Lack of Sleep Records)
Arre! Arre! – We Ride the Universe (PNKSLM Recordings)
Hjelle & Ormarna – Arbetsförmedlingen ringde (Jared Sin)

Soul/R&B
Janice – Samlad årsproduktion (If Music Could Talk/[PIAS]Nordic)
ELMA – Rain Clouds (MPG Records)
LUCIIA – Samlad årsproduktion (Wilhelmina)
Bavé – All Stars Aligned (The Satchi Six)

Hiphop
Cleo – Missaoui (Random Bastards)
Academics & Erk – Nånstans i skogen (Random Bastards)
Aki – Gänget & Jag del 3 (Redline Recordings)
Joe Lefty – Samlad årsproduktion (Joe Lefty) 

Musikvideo
Viagra Boys – Ain’t No Thief (YEAR0001) Regi: SNASK
Alice Boman – Night And Day (Adrian Recordings) Regi: Jeanne Lula-Chauveau
Fever Ray – What They Call Us (Rabid Records) Regi: Martin Falck
Hannes ft. Waterbaby – Stockholmsvy (The Satchi Six) Regi: Marcus White
Ängie & Skoj – Damned Nice Weekend (Kassa Records) Regi: Rasmus Wimby

Barn
Per Gustavsson och Ida Rönn – Pojken, pappan och björnen (J E Sounds)
Den Förbjudna Fruktkolan – Den Förbjudna Fruktkolan (Klockartorpet)
Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye – A troym oyf a boym (MaestroMusic)
Duo kondens & Per Egland – Barnens Karneval (European Gramophone)

Punk
Cat and the Underdogs – Punk Rock Overdrive (Dala Destroi Records)
Massgrav – Slowly we Rock (Lixiviat Records)
Twin Pigs – GODSPEED, LITTLE SHIT-EATER (Luftslott Records)
Rotten Mind – Unflavored (Lövely)

Jazz
Lina Nyberg – Anniverse (Hoob records)
Hederosgruppen – Ståplats (Hoob records)
Iris Bergcrantz – Trasighet och Fransar (Ladybird)
VIDYA – The papillon (Havtorn Records)

Metal
Orochen – Anthroposcenic (Suicide Records)
Watain – The Agony & Ecstasy of Watain (Nuclear Blast)
Besvärjelsen – Atlas (Magnetic eye records)
Vånda – Covenant of Death (Majestic Mountain Records)

Singer/songwriter
Julia Logan- Everly Foreverly (Mayborn Music/Playground Music)
LB [Lars Bygdén] – One Last Time for Love (Massproduktion)
Slowgold – Kärlek (Playground Music)
Winhill/Losehill – The Grief (Gamlestans Grammofonbolag)

Experimentellt
Horze – Power (YEAR0001)
Rolf Enström – Echelon (Artechtus)
Mats Edén / Stefan Östersjö – wind, water, strings, bow (5b.no AS/Taragot Sounds)
Maria W Horn & Sara Parkman – Funeral Folk (XKatedral/Supertraditional)

Rytm
Dawda Jobarteh – Do you know a place called Flekkeröy (ajabu!)
Aurelia Dey – Sunday Service (Aurelia Dey)
Diverse artister – Dans på svenska (Nordic Bass)
Liliana Zavala – Todos Mis Muertos (Libelula Music)

Årets nykomling
Lisa Wanloo (Startracks)
Toad Venom (Welfare Sounds & Records)
Jacob Öhrvall (Gaphals)
The Big Black Holes (BlackValley Records)

Årets Live
Sarah Klang (Pangur Records)
Hannes (The Satchi Six)
Håkan Hellström (Tro & Tvivel)
Jonas Lundqvist (Adrian Recordings)

SKAPs och Manifests pris till årets kompositör
Sara Parkman (Sara Parkman/Hampus Norén) – Eros Agape Philia (Supertraditional)
Weils (Jonas Teglund/Isak Sundström) – Fugue State (Teg Publishing)
Les Big Byrd (Joakim Åhlund) – Eternal Light Brigade (Chimp Limbs Recordings)
Badlands (Catharina Jaunviksna) – Call to Love (RITE)

SKAPs och Manifests pris till årets textförfattare
Katarina Barruk – Ruhttuo (Gajhtohke Records)
Cleo – Missaoui (Random Bastards/Storspoven)
Tomas Rimeika – Byälvdalen (Rimfika)
Avantgardet (Rasmus Arvidsson) – Inget här är byggt för oss + Nybrosoundet (Avantgardet)

Label of the Year
Almost Religious Label Group (Gaphals, Lövely och The Sign Records)
YEAR0001
Icons Creating Evil Art 
Lamour Records

Årets Indie
Meddelas på galan

Live på Manifest 2023

31 januari 2003 ägde den allra första upplagan av Manifestgalan rum på Kulturhuset i Stockholm. 2023 firar Manifestgalan sålunda 20 år. Den 23 februari är datumet och platsen denna gång, för första gången i Manifestgalans historia, är Pustervik i Göteborg. SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter) presenterar nu de artister som uppträder på årets gala och på årets efterfest!

 

Live under prisutdelningen:

Marit Bergman

Kristofer Greczula

VIDYA

 

Live på efterfesten:

Bongo Riot GBG

LUCIIA

Unroyal

 

Biljetter till Manifestgalan 2023 kan köpas HÄR.

 

Mer information om varje artist finns nedan!

 

Marit Bergman:

Sju år efter sitt första svenska album ”Molnfabriken” återvänder Marit Bergman i februari med uppföljaren ”Här kommer vargen”. Som första smakprov från skivan, vars övergripande tema är hur man kan klara av att vara en människa och förälder när världens väggar kröker sig, släpptes singeln ”Idioterna”. Marit Bergman vann också, år 2003, ”Årets nykomling” på den allra första Manifestgalan.

Kristofer Greczula:

Med debutalbumet ”Live and Let Live” presenterade sig stjärnskottet Kristofer Greczula. Influenserna hämtades från ikoner som Prince och David Bowie, men slutresultatet  blev ett modernt album, mitt i samtiden och accentuerat av artistens extravaganta visuella uttryck. Just nu är Greczula aktuell med en tolkning av Britney Spears singel ”Stronger”, skriven av Max Martin och Rami Yacoub, omvandlad till en avskalad, tidlös och gitarrdriven powerrock-ballad.


VIDYA:
Efter ett liv av längtan och två års sökande fann artisten VIDYA sin mamma Shanta i Indien. De fick 1,5 år tillsammans att lära känna varandra, när hennes mor plötsligt gick bort under en pilgrimsvandring i Nepal. Denna resa – att ha längtat, undrat, letat, mirakulöst hittat och sedan förlorat sin biologiska mamma, är utgångspunkten för musiken på skivan The Papillon, som släpptes förra året. VIDYAs musik flödar tämligen fritt mellan jazz, pop och improvisation och har kallats både genrefri och lekfull med en sällsynt skönhet.

På Manifestgalan framträder hon tillsammans med kontrabasisten Magnus Bergström.

Bongo Riot GBG:

Bongo Riot GBG är en ohelig allians av trummor, percussion och elektroniska rytmer. En självklar duo som suddat ut de musikaliska gränserna mellan Manchester, Rio de Janeiro och Göteborg. Medlemmarna är även den rytmiska motorn i Håkan Hellströms band men har nu tagit ett steg bort från Ullevi, klivit ner på klubben och bildat Bongo Riot GBG. Musikaliskt rör de sig nästintill gränslöst och ohämmat mellan Manchester-disco, Indie-samba, Houzy-afro och har jämförts med Basement Jaxx och Safri Duo. Detta vill ni inte missa!


LUCIIA:
LUCIIA är en lysande stjärna på den svenska R&B-himlen med rötter i Möllevången samt Havanna. Musiken flyter i blodet sedan födseln, efter uppväxten i en musikalisk familj. De senaste åren har LUCIIA hittat sin egen väg och det har gått spikrakt uppåt sedan dess. I juni förra året släpptes debut-EP:n ”365”, skapad i London, Atlanta & Stockholm tillsammans med Grammy-nominerade producenter och hyllad av plattformar såväl i Skandinavien som internationellt via Vogue och BBC Radio London.

Unroyal:
Unroyal består av Henrik Oja (Säkert!, Honungsvägen) och Adam Olofsson. Den elektroniska duon från Umeå albumdebuterade 2019 med kritikerhyllade Mainstream. Hösten 2022 släpptes duons andra fullängdare This Is Louder. Spelningen på Manifestgalan blir Unroyals första 2023.

Affischer Manifest 2023