Manifest 2018

Vinnare Manifest 2018

Barn
Motivering: För en skiva om fantasifulla och vardagliga historier med barnasinnet i fokus. Musiken svänger mellan afrobeat och funk till indie och powerpop för att landa i texter om gurkor, tomater och hur gammal en människa kan bli!

Vinnare i kategorin Barn: Emma & KJ – Huset (Brus & Knaster)

Dans
Motivering: Ett välkomnande mörker. En känsla för rymd och framåtdrivande med sidosväng. Ett universalmedel för eviga nätter av översinnlig gemenskap. Årets vinnare i Dans är:

Vinnare i kategorin Dans: Arkajo – Samlad produktion 2017 (Aniara Recordings, Brotherhood Sound System, Bror Records)

Dansband
Motivering: Årets Manifestvinnare 2018 i klassen Dansband är ett band som stadigt och målmedvetet byggt en egen gedigen profil inom dansmusik, och med fingertoppskänsla och stor musikalitet lyckats vinna respekt både hos den yngre och den mer traditionella danspubliken.

Efter många års turnerande och tusentals mil på våra vägar stod alla stjärnor rätt för bandet 2017 – med kritikerrosat album, Guldklaven-prisad sångare och en fullbokad, rikstäckande turnéplan. Eftersom Danssverige domineras av band från södra och mellersta delarna av riket, är det extra roligt att i år få ge priset till ett av Sveriges allra nordligaste dansband.

Vinnare i kategorin Dansband: Expanders – Play That Rock ’n’ Roll (Expanders Dans & Nöjen)

Experimentellt

Motivering: Med pregnans och dramaturgi levereras en fascinerande rik palett av osedvanliga klanger som på flera sätt kommer nära inpå lyssnaren.

Vinnare i kategorin Experimentellt: Mirjam Tally – Interferences (Mirjam Tally)

Folk
Motivering: Nydanat traditionellt. Sökande existentiellt. Minimalistiskt exceptionellt. Vi hör ett skarpsinnigt musikerskap som blir en lisa för själen… Två instrument blir ett och en person blir två, i en dialog som förmedlar rofylld stämning, vacker harmoni, berörande djup och fjäderlätt sinnlighet. Manifestpriset för årets folkmusik går till debuterande duon LISAS som består av riksspelman Lisa Rydberg och årets dragspelare 2015 Lisa Långbacka, för deras ”slow music” produktion – ”Fiddle and accordion conversations”

Vinnare i kategorin Folk: Lisas – Fiddle & Accordion Conversations (Sally Wiola Records/Playground Music)

Hiphop
Motivering: Organiskt växer sig beatsen, tempot och ett unikt flow in i kroppen som sedan stannar kvar. En säregen stil som påminner om en hybrid av att nå toppen på egna villkor samt det som komma skall för framtida hiphop där olika influenser får samverka. Det är hiphop mitt i prick. Sverige skådar en ny fraktion där ordet fått sprida sig självt; där den nya generationens hiphop utanför och innanför stadsgränserna skapar nutida poesi med kulsprutetexter som förankrar sig i vardagen, humor och allvar, hemmavideos, Chewbacca och Vivaldi. Det här är noll-tretti-ett, och ingen tvekan på talangen-Stopp, ta en titt på falangen!

Vinnare i kategorin Hiphop: Sammy & Johnny Bennett – ST.RECK (Woah Dad!)

Hårdrock
Motivering: Riffet i öppningsspåret säger mer än skivans storhet. Det talar om vad hårdrock är, vad genren står för, vad genren gör med din kropp och hur genren kan förtrolla ditt inre.
När andra artister trampar upp musikaliska stigar till forna tider slungar den göteborgska trion ut lyssnaren i yttre rymden.
Sinnesöppnande och svävande utan att tappa fokus glömmer de aldrig bort var resan börjar och vad deras energiska doom metal kretsar kring – riffet!

Vinnare i kategorin Hårdrock: Monolord – Rust (RidingEasy records)

Årets indie
Motivering: Årets Indie tilldelas en rörelse som i slutet av året slet upp ögonen på vår allt för länge blundande musikbransch. Med enkla men skoningslösa medel tvingade den oss att rannsaka oss själva men även våra vänner, kollegor och organisationer. Årets Indie blev startskottet för musikbranschens intåg i den globala jämlikhetsrevolutionen och är en rörelse som inte kan stoppas – den har just börjat och än har vi bara sett en föraning av de kraftfulla positiva förändringar den kommer att medföra. För att bryta tystnaden och lägga skulden där den hör hemma. För kampen för en jämställd och jämlik musikbransch där ingen blir utsatt för sexuella trakasserier eller övergrepp på jobbet.

Vinnare i kategorin Årets Indie: Uppropet #närmusikentystnar

Jazz
Motivering: Med sin enastående och ärliga röst och med ett nyskapande som för jazzen framåt får hon oss att hoppas att kärleken övervinner allt i ett fantastiskt mantra.

Vinnare i kategorin Jazz: Mariam The Believer – Love Everything (Repeat Until Death)

Årets Live
Motivering: Denna norrländska gigant debuterade 1992, men är definitivt tillbaks som förstklassig poet med integritet – han har ett unikt uttryck i landet.

Det handlar om förmågan att väva in det politiska i vardagen, glesbygdens utarmning, vardagliga betraktelser och starka känslor utan att göra klassisk punk av det. Det är modigt av honom att inte påverkas av trender och tendenser, här saknas helt ängslighet i valet av arrangemang och ljudbild. Texterna kan stå på egen hand utan musikens stödben.

I liveform är det en gränsöverskridande urkraft som möter publiken och väver samman punk, poesi, rock, visa, samtal, politik och kärlek. Ingen annan har skakat om sin publik på detta sätt 2017.

Vinnare i kategorin Årets live: Mattias Alkberg (Teg Publishing)

Årets musikvideo (Presenterades den 31 januari)

Motivering: Årets vinnare är en video som imponerar i attityd och utförande. Varje scen är som ett eget litet konstverk som bär på sin egna historia. Vi vill se mer och vi får mer än vi hoppats på.

Vinnare i kategorin Årets musikvideo: Nadia Tehran – Cash Flow (Year 0001) Regi: Jonas Hong Soo Eriksson https://vimeo.com/240169641/9bb8a45c05

Årets Nykomling
Motivering: Med en klassisk känsla för ämnet presenterar artisten olycklig kärlek och frostiga förhållanden på ett utlämnande och självklart sätt, men ändå, ack så gripande och varmt. Det här är tidlös svensk pop för 20-talet!

Vinnare i kategorin Årets nykomling: Donika Nimani (Dazed Music)

Pop

Motivering: Det här är ingen ny artist, utan en som kontinuerligt har levererat högkvalitativ musik genom åren. Den senaste skivan utmärks framför allt av det symfoniska soundet, som gett de redan emotionella låtarna än mer känsla.

Vinnare i kategorin Pop: Loney dear – Loney dear (Real World Records)

Punk
Motivering: Det här bandet ser till att Sveriges hardcorehuvudstad är och förblir i norr. Unga och pissförbannade förvaltar de Sveriges stolta punkarv, som uppblandat med redigt råa amerikanska influenser ser till att undvika proggens trötta fallgropar. Det här är ljudet av det nutida Umeå hardcore, det här är ljudet av Trots.

Vinnare i kategorin Punk: Trots – Trots (Crush & Create Records)

Rock
Motivering: Årets vinnare i kategorin rock gör musik som är stenhård, medryckande och oförutsägbar. Här finns melodier som skulle få vilken våning som helst i Brill Building att skaka av avund och här finns gitarrer som skulle få GG Allin att behöva byta blöja. Vi begriper ingenting men vill höra mer. Prisad vare ShitKid!

Vinnare i kategorin Rock: ShitKid – Fish (PNKSLM Recordings)

Rytm
Motivering: Vinnaren av årets Kategori Rytm har skapat en vacker, unik och oemotståndlig upplevelse i sitt senaste album.
Texterna fångar människans innersta väsen, från ilska och rädsla till lycka och välmående. Kompositionerna och mellanspelen stärker temat som går genom hela albumet, nämligen känslan – viljan – att flyga högt.
Melodierna lockar oss att resa, växa, drömma, uppnå och leva. Och titelspåret kan vara årets bästa låt och video 2017

Vinnare i kategorin Rytm: Jaqee – Fly High (SwingKids)

Singer/songwriter
Motivering: Närvaro, intimitet, nerv. Förmågan att trollbinda lyssnaren med en avskalad ljudbild och själfull sång. Rotad i traditionen men med ett uttryck som är här och nu.

Vinnare i kategorin Singer/songwriter: Bror Gunnar Jansson – And The Great Unknown – Part I & II (Normandeep Blues)

Synt
Motivering: För ett komplett album som går från det djupaste mörka till det melankoliskt poppiga, allt förstärkt av intressanta ljud, skevande oljud och starka refränger går årets pris i kategorin synt till:

Vinnare i kategorin Synt: Priest – New Flesh (Lövely Records)

Visa
Motivering: Melankolins mästare som namnet till trots kommer från Göteborg har med sitt säregna sound gjort ytterligare ett album att spegla sig i när svärtan i själen gör sig påmind.

Vinnare i kategorin Visa: Franska Trion – Los Angeles (Matti Ollikainen)

Manifest och SKAPs pris till årets textförfattare
Motivering: Skarpslipade och vemodiga poptexter som sätter ord på kampen vi alla utkämpar för att ta oss igenom vardagen. Texter som hugger som en dolk men ändå lämnar lyssnaren med en känsla av hopp.

Vinnare i kategorin Årets textförfattare: Katohjärta – Inget kommer att ordna sig (Hybris/Det Svenska Musikundret) Text: Erik Hörnsten

Manifest och SKAPs pris till årets kompositör
Motivering: Med små medel skapar de låtar som är betydligt större än summan av dess delar. De har lyckats med konststycket att skriva musik som låter bekant men ändå har ett helt eget uttryck.

Vinnare i kategorin Årets kompositör: Pale Honey – Devotion (Bolero Recordings) Kompositörer: Tuva Lodmark, Nelly Daltrey, Anders Lagerfors

Nominerade Manifest 2018

Nominerade till Manifestgalan 2018

Lyssna på samtliga nominerade här: http://spoti.fi/2CStcFE

Barn
Malmars Makalösa – Mitt i spenaten (Malmars Makalösa Musikproduktion)
Emma & KJ – Huset (Brus & Knaster)
Gustav Lundgren & Unit – At the Movies (Lundgren Music/MiB)
Busbandet – Jorden runt på 10 låtar (Cosmos)

Dansband
Streaplers – King River (Atenzia Records)
Casanovas – Ut i livet (Atenzia Records)
Perikles – Ett, Två – Let´s Go! (Atenzia Records)
Expanders – Play That Rock ’n’ Roll (Expanders Dans & Nöjen)

Dans
World of Dog – Real & Legendary Dogs (Excellent Spaces)
Arkajo – Samlad produktion 2017 (Aniara Recordings, Brotherhood Sound System, Bror Records)
joel alter (jor-el, qna) – Samlad produktion 2017 (true rotary recordings)
Daniel Savio – Plejjern från Plejaderna (Flora & Fauna)

Experimentellt
The Long Chaneys – The Long Chaneys (Rundgång Rekords)
Mirjam Tally – Interferences (Mirjam Tally)
The Gothenburg Combo – Seascapes-20 000 Leagues Under the Sea (The Gothenburg Combo)
Lisa Nordström – Sonica Sequence – Volume (ajabu!)

Folk
Sara Parkman & Samantha Ohlanders – Matriarkerna (Kakafon Records)
LISAS – Fiddle & Accordion Conversations (Sally Wiola Records/Playground Music)
Göran Månsson & Friends – Ol’ Jansa (Caprice Records)
Maher Cissoko – Kora Fo (ajabu!)

Hiphop
Conakry – Återfall, åter faller vi (Conakry)
Sammy & Johnny Bennett – ST.RECK (Woah Dad!)
Skander – Hon (Playground Music)
Ikhana – Zebrelli (LJGT)

Hårdrock
Night Viper – Exterminator (Listenable Records)
Antichrist – Sinful Birth (I Hate Records)
Monolord – Rust (RidingEasy records)
Grift – Arvet (Nordvis)

Jazz
Lina Nyberg – Terrestrial (HOOB Records)
Samuel Hällkvist & Variety of Rhythm – Samuel Hällkvist & Variety of Rhythm (BoogiePost Recordings)
Mariam The Believer – Love Everything (Repeat Until Death)
Anna Lundquist Quintet – MEWE – (Prophone)

Musikvideo
ionnalee – SAMARITAN (To whom it may concern) Regi: Jonna Lee & John Strandh
https://www.youtube.com/watch?v=sVWOZqsIm_0
Alice Boman – Dreams (Adrian Recordings) Regi: Jeanne Lula Chauveau
https://www.youtube.com/watch?v=CpzJHqEUTSY&feature=youtu.be
Nadia Tehran – Cash Flow (Year 0001) Regi: Jonas Hong Soo Eriksson
https://vimeo.com/240169641/9bb8a45c05
Dolores Haze – White House (Woah Dad!) Regi: Nim Sundström
https://www.youtube.com/watch?v=pv71pdiuCdA
Conakry – Schaber (Mohave) Regi: Christofer Nilsson
https://www.youtube.com/watch?v=cMVVv0bFN4Y

Pop
Mattias Alkberg – Åtminstone artificiell intelligens (Teg Publishing)
The Honeydrips – Give Each Other Some Solace (The Honeydrips/Gentle Reminder)
Loney dear – Loney dear (Real World Records)
Laser & Bas – Historier om kärlek i okronologisk ordning, från det sexuella uppvaknandet till idag (Hybris/Det Svenska Musikundret)

Punk
Bad Nerve – The Lost Ones (Luftslott Records/Ny Våg Records)
Allvaret – Skam och Skuld (Erste Theke Tonträger)
Trots – Trots (Crush & Create Records)
Wolfbrigade – Run with the hunted (Southern lord)

Rock
Henrik Palm – Many Days (Fetish)
Pale Honey – Devotion (Bolero Recordings)
ShitKid – Fish (PNKSLM Recordings)
Holograms – Surrender (Push my buttons)

Rytm
Jaqee – Fly High (SwingKids)
Essa Cham – Shaka Zulu (Same Plate Music)
Aurelia Dey – Alpha Vol. 1 (Swing Kids, André Roots Records)
Vaz – Necessary, Pt. I & Pt. II (Kinship Music)

Singer/songwriter
Bror Gunnar Jansson – And The Great Unknown – Part I & II (Normandeep Blues)
Ane Brun – Leave Me Breathless (Balloon Ranger Recordings)
The Tarantula Waltz – Blue as in Bliss (Woah Dad!)
Algesten – Algesten (Startracks)

Synt
Anna Öberg – Härsknar (Rundgång Rekords, Troglodyt Produktion)
Wulfband – Revolter (Progress Productions)
Xenturion Prime – Humanity Plus (Progress Productions)
Priest – New Flesh (Lövely Records)

Visa
Elina Ryd – Falla (Era-Records)
Tore Berger – Stora frågor – inga svar (COMEDIA)
Fröken Elvis – Kungen och Vi (Fröken Records)
Franska Trion – Los Angeles (Matti Ollikainen)

Manifest och SKAPs pris till årets textförfattare
Skander – Hon (Playground Music)
Text: Skander El Hajjam
Katohjärta – Inget kommer att ordna sig (Det Svenska Musikundret/Hybris)
Text: Erik Hörnsten
Franska Trion – Los Angeles (Matti Ollikainen)
Text: Matti Ollikainen
Nicolai Dunger – Arkebuseringen av egot (Hi-Hat Music)
Text: Nicolai Dunger

Manifest och SKAPs pris till årets kompositör
Pale Honey – Devotion (Bolero Recordings)
Komp: Tuva Lodmark, Nelly Daltrey, Anders Lagerfors
INVSN – The Beautiful Stories (Woah Dad!)
Komp: Dennis Lyxzen, Christina Karlsson, Sara Almgren, Anders Stenberg, André Sandström
Träd gräs och stenar – Tack för kaffet (So Long) (Subliminal Sounds)
Komp: Jakob Sjöholm, Reine Fiske, Sigge Krantz, Thomas Gartz, Bo Anders Persson, Torbjörn Abelli
Sara Parkman & Samantha Ohlanders – Matriarkerna (Kakafon Records)
Komp/arr: Sara Parkman, Samantha Olanders

Årets live
Sara Parkman & Samantha Ohlanders (Kakafon Records)
Pascal (Novoton)
Mattias Alkberg (Teg Publishing)
Sarah Klang (Pangur Records)

Årets nykomling
Randiga Rut (Sing a song fighter)
Soulsaga (Soulsaga)
Anton Nessvi (Låghus Musik)
Donika Nimani (Dazed Music)

Under galan delas även pris ut till Årets Indie.

Jury Manifest 2018

Musikvideo
Måns Nyman
Rikard Uddenberg
Jenny Ring
Nanna Dalunde
Frans Carlqvist

Dans
Monika Svensson
Paulina Ståhl
Niclas P. Andersson
Clea Herlöfsson
Hugo Johansson

Barnmusik
Håkan Nordman
Mårten Sandén
Tina Quartey
Ylva Hällen
Lisen Elwin

Dansband
Mats Ingels
Lina Haskel
Gitte Tinglöf Källman
Lasse Heaster

Experimentellt
Martin Jonsson Tibblin
Sol Andersson
Leif Jordansson
Benjamin Staern
Girilal Baars (avstod sista omröstningen pga jäv)

Folk
Ulrika Gunnarsson
Per Gulbrandsen
Alexandra Ullsten
Bengt Eriksson
Vanessa Labanino

Hiphop
Reika Farman
Niklas Grees
Jonathan Sseruwagi
Hievi Dafe
Daniel Kaleebi

Hårdrock
Alexandra Franzén
Larsa Carlsson
Banesa Martinez
Henrik Fannkvist
Linda Jensen

Jazz
Pierre Martin
Lotta Falzon
Thomas Olsson
Elena Wolay

Pop
Sara Berg
Adrian Hörnquist
Kerstin Lönnhag
Amanda Persson

Punk
Ronny Andersson
Mikael Sörling
Johan Sundberg
Lisa Nylund
Philippa Dahl

Rock
Åke Strömer
Johan Helgeson
Jenny Lejeborg
Thomas Hildebrand
Lina Häger

Rytm
Vanessa Marko
Clara Norell
Lars Lovén
Frida Schooner
Mike Yangstar

Singer/Songwriter
Kim Abelsson
Sofia Räven Blom
Jens Karlsson
Andréa Wiktorsson
Therese ”Tess” Åsten

Synt
Paulina Tjernlund
Elin Ingblom
Per Fall
Emelie Rosberg
Johan Carlsson

Visa
Carin Kjellman
Birgitta Sandberg
Fredrik af Trampe
Karin Strand

Årets Indie
Manifests arbetsgrupp samt SOMs styrelse

Årets Live
Johan Nordqvist (Fritz’s Corner)
Anna Storåkers (Malmö Live)
Johanna Beckman (Nobelberget)
Peter Nordenström (Pustervik)
Nils Andrén (Humlan/Umeå Open)
Nicklas Lindebo (Debaser)
Madeleine Bergquist (HYMN)

Årets Nykomling
Pelle Jansson
Jerry Prütz
Eva Botmar
Fredrik Magnusson
Linus Ohlsson

Årets textförfattare
SKAPs styrelse

Årets kompositör
SKAPs styrelse

Manifestdagarna Manifest 2018

MANIFESTDAGEN 2 februari

Atrium, Scandic Malmen, Götgatan 49-51, 116 21 Stockholm

Manifestdagen är en kostnadsfri dag fylld av musikbranschseminarium som genomförs på Atrium, Scandic Malmen i anslutning till Manifestgalan 2018. En heldag av branschutveckling, diskussion och utbildning utlovas, med den oberoende musikbranschen som utgångspunkt. Ingen föranmälan

Konferencier: Suvi Richter 

12:00 PANELSAMTAL: Manifest on Tour

Manifest on Tours nationella workshop är en musikbranschworkshop med avstamp i Manifest on Tours nationella showcase, men som även samtalar kring tips och råd för band och artister som vill ta sin verksamhet till nästa nivå.

Manifest on Tour är en turnerande workshop där lokala band och artister runt om i landet möter en expertpanel från musikbranschen för att få konkreta råd om hur de ska göra för att ta sig vidare i karriären. Det kan gälla allt från musikproduktion och karriärstrategier, till marknadsföring och upphovsrättsfrågor. Varje workshop är utformad som en masterclass och utgår ifrån de medverkande banden och artisternas egen verklighet.
Manifest on Tour besökte under hösten 2017 åtta städer från Malmö i söder till Umeå i norr. Turnén mynnar ut i ett samlat nationellt showcase som genomförs 1 februari på Lilla Hotellbaren, Scandic Malmen där några av de akter som deltagit under hösten framträder.

Medverkande:
Ali Vedadi,
A&R
Alexandra Nilsson, kompositör och musiker
Pär Wiksten, låtskrivare och producent
Eva Karman Reinhold, Artist Law & Rights Mgmt
Elisabeth Rosenbrand, festival- och klubbarrangör

Moderator: Suvi Richter, artist, låtskrivare och producent

13:00 FÖRELÄSNING: Makten Över Musiken

Makten Över Musiken är en branschorganisation som arbetar för jämställdhet i musikbranschen. De ser att det behövs balans och förändring, och jobbar för att möjliggöra en positiv utveckling genom att presentera konkreta vägar och verktyg för att uppnå dessa mål.

Förutom att arbeta med deras nätverk & driva mentorskapsprogram och ledarskapsutbildningar arbetar de också direkt mot företag och branschen i sin helhet. Deras målsättning är att använda kunskap, erfarenhet, och spetskompetens inom utbildning, ledarskap, och rekrytering för att hjälpa branschen att driva ett bättre och mer effektivt jämställdhetsarbete.

Medverkande: Makten Över Musiken

13:30 FÖRELÄSNING: Killsnack

I slutet av förra året samlades 2192 av våra kollegor i uppropet #närmusikentystnar för att belysa övergreppen de utsätts för i arbetslivet. Med #närmusikentystnar som avstamp har Manifestdagen tidigare under morgonen bjudit frivilliga och nyfikna män från musikbranschen på en frukost där de har tillsammans med en samtalsledare testat samtalsguiden för #Killsnack och #Eftermetoo.

Organisationen MÄN presenterar samtalsguiden för #Killsnack och #Eftermetoo, berättar om sin verksamhet och intervjuar frivilliga deltagare från killfrukosten om vad de tycker om formatet.

Samtalsledare:
Shahab Ahmadian, MÄN
Robert Petersén, MÄN

 14:00 FIKAPAUS

14:30 FÖRELÄSNING: Samspel

Samspel är en satsning som syftar till att skapa hållbara modeller för framtida turnéstrukturer över Sveriges regiongränser och på så sätt ge bättre förutsättningar för en levande musikscen i hela landet.

Koordinaterna för Samspel ska lägga grunden till en dialog mellan musiklivets olika delar för att formulera och utveckla tankegångar och projektmodeller som skapar det nya turnésverige.

Medverkande:
Eva Omagbemi, koordinator för Samspel, arrangör och producent Peter Pontvik, koordinator för Samspel, tonsättare och festivalchef

15:00 PANELSAMTAL:

Mellan musiken och publiken – hur kan vi samarbeta för att nå en större livepublik?

Vi vill alla ha en sprakande och sprudlande musikscen i Sverige. Men hur ser förutsättningar ut idag för dem som jobbar i segmentet mellan musiken och publiken? Vad är det som saknas i strukturerna och hur kan vi genom samarbeten nå en större livepublik? Och vem står för fiolerna?

Eva Omagbemi, koordinator för Samspel, arrangör och producent
Joppe Pihlgren, verksamhetsledare för Svensk Live
Victor Schvarcz, agent och bokare
Elisabeth Rosenbrand, festival- och klubbarrangör

Moderator: Ragnar Berthling, verksamhetsledare Musikcentrum Öst och internationell koordinator för Musikcentrum Sweden

 

Musikvideopriset Manifest 2018

Årets utdelning av Manifests Musikvideopris görs under egen galaceremoni i samarbete med Göteborg Film Festival. Under ceremonin visas de fem nominerade verken, varvat med liveakter och efteråt tar DJ:s vid. Gästerna guidas genom kvällen av konferencier SaraBeata Hagström, tidigare Manifestprisvinnare tillsammans med bandet Lava Bangs.

PLATS: Göteborg Film Festivals Festivalarena på Auktionsverket Kulturarena, Tredje långgatan 9
TID: onsdag 31 januari kl 19:00 – 01:00
ENTRÉ: Fri entré med festivalpass, övriga 50 kr i dörren

NOMINERADE – Manifests Musikvideopris 2018:

֍ Alice Boman – Dreams (Adrian Recordings)
Regi: Jeanne Lula Chauveau
http://bit.ly/2E14LTk

֍ Conakry – Schaber (Mohave)
Regi: Christofer Nilsson
http://bit.ly/2pgViiq

֍ Dolores Haze – White House (Woah Dad!)
Regi: Nim Sundström
http://bit.ly/2l7NM9S

֍ ionnalee – SAMARITAN (To whom it may concern)
Regi: Jonna Lee & John Strandh
http://bit.ly/2lJvz54

֍ Nadia Tehran – Cash Flow (Year 0001)
Regi: Jonas Hong Soo Eriksson
http://bit.ly/2l6hhZH

LIVE PÅ SCEN
Det Brinner
Det Brinner är Matilda Sjöströms (från Steget) soloprojekt och i November 2017 släpptes debutalbumet ”Så låt mig vara”. Förhoppningen är att lyssnaren ska älska och hitta styrka i låtarna och göra dem till sina egna.
Fullängdaren berättar om sårbarheten som finns i att vara så otroligt kär och samtidigt vara så rädd för att misslyckas. Men den berättar också om längtan att få vara sig själv. Längtan till att sluta förställa sig för att passa in eller för att bli omtyckt. När du hamnar på platsen där du måste våga vara den du är. Fullt ut.
Enligt Matilda själv är detta det bästa hon någonsin gjort, både för henne som person men också musikaliskt.
Att göra musik utan att förhålla sig till ”hur det ska låta” och bara göra det som känns sant. Att bli helt fri.
För det blir du bara om du slänger bort alla krav, och bara går in i musiken.
Lyssna: http://spoti.fi/2hKufxP

Glenn Udéhn
År 2014 släppte Glenn Udéhn sitt debutalbum ”Lilla London Brinner”, en skiva där det pratades om Håkan Hellströms arvtagare och stans nya indieprins. På skivan fanns bland annat låten ”Vid Kranarna” som spelades flitigt på såväl radio som på SVT. Efter drygt två år och otaliga spelningar runt om i Sverige, signade han med Sony Music Entertainments pop-label Docks, där den hyllade EP:n ”Innan det är för sent” släpptes. Men det var då och nu är nu. Glenn har bestämt sig för att återigen köra independent och en ny fullängdare planeras att släppas senare i vår. Framträdandet vid utdelningen av Manifests Musikvideopris blir den enda spelningen han gör innan skivan släpps.
Lyssna: http://spoti.fi/2jSCO9X

Tilde Hjelm / Tilde Hjelm & The Desert Orchids
Tilde Hjelm har spelat i olika konstellationer genom åren men bestämde sig 2017 för att satsa på sitt egna soloprojekt. Med band, Tilde Hjelm and The Desert Orchids eller själv spelar hon indie med inslag av både country och drömska ljudbilder.
Hon berättar att hon inspireras mycket av Slowdive och Mazzy Star och dom debuterade med sin första video till låten We Got All Night nyligen.
Änsålänge kan vi lyssna på singeln High and Low på Spotify medans Tilde med band jobbar på en EP som kommer släppas under 2018. Tills dess får vi passa på att lyssna på hennes musik live!
Lyssna: http://spoti.fi/2l6EivQ

Manifest är musikpriset som för 15.e gången uppmärksammar och premierar artister kontrakterade på oberoende skivbolag och är årets stora händelse i indiemusik-Sverige.

Manifest on Tour (Manifest 2018)

Manifest On Tour har under hösten 2017 besökt åtta städer från Malmö i söder till Umeå i norr. Turnén mynnar ut i ett samlat nationellt showcase där några av de akter som deltagit under hösten framträder.

*** 1 februari 2018
*** Lilla Hotellbaren, Stockholm.
*** Fri entré hela kvällen!
*** 18 år

ERIKA & SOFIA
JOEL MANSOUR
JUSTINE HER
LIZETTE LIZETTE
LOLJUD
LVRK
PERSHAGEN
YESIKA

Mer info om respektive akt hittar du nedan!

Manifest on Tour är en turnérande musikbranschworkshop för band, artister, låtskrivare och musikföretagare som vill ta nästa steg i sin karriär.
Läs mer här: https://www.facebook.com/manifestontour/

Manifest on Tour är en del av det trebenta Manifest-konceptet vars flaggskepp Manifestgalan sedan femton år tillbaka premierar musiker och artister på oberoende skivbolag och är årets stora händelse i indiemusiksverige.

OM LIVEAKTERNA:

ERIKA & SOFIA
Erika & Sofia är en singer-songwriter duo som sedan 2013 spelat och skrivit musik tillsammans. I somras stod de på scener som Visfestival Holmön, Stockholm Pride och Inlandsbanefestivalen, där de var förband åt bl.a Py Bäckman, Janne Bark och Kristian Anttila.
De senaste 2 åren har de varit finalister i P4-nästa med låtarna All of the stars och Tallest girl around.
Deras texter handlar till stor del om att allt är möjligt när man lämnar sina egna tvivel bakom sig. Det som till en början var peppande texter i anteckningsblocket övergick snabbt till färdiga låtar med ambitionen att stärka och inspirera andra människor till att vara skaparna av sitt eget liv.
Lyssna på dem här: http://bit.ly/2AHKboc

JOEL MANSOUR
Improvisation inom ramen för ett begränsat koncept. Kaotiska ljudbilder och brutna trummor i ett möte med atmosfäriska strängar och elektronisk perfektion. Ändlösa reverb och delay på nedpitchade vardagsljud.
Med dub och post-rock som inspirationskällor vill de nå en känsla av att något händer just nu utan att behöva återskapas. Varje studiosession och live-set låter olika även om villkoren är desamma. Ibland blir det kaos och ibland blir det konstigt. Det finns ingen anledning till att försöka tvinga någonting till att vara på ett visst sätt. Men när ögonblicket inträffar då rummet är i vågor och alla vibrationer slås samman, det är där de vill vara.
Lyssna här: https://soundcloud.com/joelmansour

JUSTINE HER
För två år sedan uppträdde Justine Her live för första gången med egen musik. Ändå har hon skrivit låtar sedan 4-årsåldern, visksjungandes vid pianot hemma så att ingen skulle höra. Dynamiska och dramatiska melodier med berättande texter där känslorna tar stor
plats och en röst som berör ända in i hjärtat. I juni 2017 släpptes debuten med låtarna My Dear och She, vilken hon bland annat blev hyllad för av det digitala musikmagasinet HYMN – samma magasin som även premiärade musikvideon till My Dear i slutet av augusti
samma år. Justine Her finner inspiration i den amerikanska folkmusiktraditionen och skapare som Nick Drake, Joanna Newsom och Robin Pecknold,
men även den franska sångerskan och ikonen Edith Piaf. Justine Her skriver och producerar själv sin musik och live uppträder hon oftast ensam med sin gitarr. Vid Manifest On Tours turnéstopp i Växjö i höstas trollband hon publiken som gång på gång ropade ”En låt till, en låt till!”. Vi ser fram emot att bli lika trollbundna av hennes första Stockholmsspelning på Scandic Malmen den 1 februari.
Lyssna på Justine Her här: http://spoti.fi/2qIwe9L
https://www.facebook.com/JUSTINEHERmusic/

LIZETTE LIZETTE

2017 inleddes med förstasingeln ”Rest” vilken gjorde omedelbar succé och hamnade på både Zero Magazines och Popmuziks topplistor för 2016. Även Fredrik Strage hyllade singeln och skrev ”Förra veckan kom tydligen Leigh Bowery ner från himlen och gav en bröstprydd jacka till det nya stjärnskottet Lizette Lizette. Respekt.” Därefter kom andrasingeln ”Easy street” som även den imponerade och plockades upp av den brittiska musikbloggen Pop Justice och av Sveriges Radio P5. Till sist kom det efterlängtade albumet ”Queerbody”, som enligt BON Magazine, Aftonbladet musik och Zero Magazine lyckades leva upp till förväntningarna. Som uppföljning kom singeln ”Sober Up” i början av sommaren och blev snabbt den populäraste. Tack vare den har nu även resten av världen börjat få upp ögonen för Lizette Lizette. I oktober släpptes den senaste singeln ”Trendslav” som överraskade med en svensk låttext och beskrivits som ett elektoniskt och mörkare Kent. Kort efter singelsläppet nominerades Lizette till ”Årets Pop” och ”Årets Nykomling” i Gaffa-priset.

Tillsammans med Lisa Pyk på syntar och Aili Markelius på drumpads förmedlar de en oförutsägbar liveshow och en uppenbarelse som skulle kunna beskrivas ”som om Marilyn Manson ätit upp Britney Spears.”

Videos:
https://www.youtube.com/watch?v=jHndxFd8COc
https://www.youtube.com/watch?v=LFdHAB8wwyk
Musik:
https://open.spotify.com/artist/0ESOzsmYbZ0yh8ssMBrEMQ
Info:
http://lizettelizette.com/
https://www.instagram.com/lizettelizette/
https://www.facebook.com/lizettelizettequeer/

LOLJUD
Loljud, likt lodjuret, vandrar ensam i ständig rörelse. På vägen samlar hon ljud och oljud, som tillsammans med samplade trummor, syntar, astral sång och magnetiska texter skapar experimentell elektronisk pop som flimrar genom täta viskande skogar, snötäckta fantasiöknar och gnistrande magiska rymder.
Loljud aka Lotta Fahlén har sina rötter i dans och performance vilket speglas i hennes musik. Vi hör pianoklanger som mynnar ut i det digitala, det elektroniska, men som sällskap in där, in i beatsen som håller hjärtat vid liv, har hon det organiska, kroppsliga. Galopperande hästar, porlande vatten, torg-sorl, skrapande stenar och frodiga gröna blad som växer ur högtalarna och letar sig in i dina öron. I hennes visuals finns den bevingade varelsen Loljud som utför symboliska performance-liknande handlingar i en välklippt och färgstark berättelse.
Loljuds musik har liknats vid The Knife, Björk och Sia och hon har spelat på flertalet platser i Sverige och Europa. Hon har varit förband till bland annat Titiyo, U.S Girls och Jenny Hval samt spelat på festivaler som Nation of Gondwana och Fusion i Tyskland.
Lyssna på Loljud här:http://spoti.fi/2CTKpgO
http://www.loljud.com/

LVRK
Namnet LVRK är inspirerat av den Svenska naturen, mer specifikt Dalarnas otroliga skogar. Aron Klarström växte upp djupt inne i skogen av Dalarna, i ett hus långt ifrån grannar eller byar. Musiken är inspirerad av den uppväxten och texterna kommer från hjärtat och personlig erfarenhet. Erfarenheten av att vara utanför, med sig själv att förlita sig på.
Lyssna på LVRK här: https://soundcloud.com/lvrkmusic
http://lvrkofficial.com/

PERSHAGEN
Pershagen är ett psykedeliskt instrumentalrockband från Piteå. Musiken rör sig genom vida ljudlandskap och beskrivs ofta som ett dynamiskt soundtrack där lyssnaren dras in i ett meditativt sinnestillstånd. Sedan starten 2015 har bandet släppt två album. Både ”Silverarken” (EP) och ”Den siste av mitt namn” (LP) har mottagit fina recensioner och uppmärksammats i såväl svensk som internationell media. Under 2018 släpper Pershagen sitt tredje album vilket förväntas ta bandet till nästa nivå på psyk-himlen.
Lyssna på Pershagen här:
https://www.youtube.com/watch?v=He6Sa9mDaMM
https://open.spotify.com/artist/12CBEDNNW6iK8OyVlDTek5
www.pershagen-music.com
www.facebook.com/pershagenmusic
Som initiativtagare till Manifest on Tour står Svenska Oberoende Musikproducenter och Sensus studieförbund. Manifest on Tour 2018 genomfördes i ett samarbete med Musikerförbundet, SKAP, Svensk Live och med stöd från Amuse.

Live på Manifest 2018

MANIFESTGALAN FIRAR 15-ÅRSJUBILEUM
Manifest är musikpriset som uppmärksammar och premierar artister kontrakterade på oberoende skivbolag och är årets stora händelse i indiemusik-Sverige. Den femtonde upplagan av Manifestgalan äger rum 2 februari, traditionsenligt på anrika Nalen i Stockholm och då ska den bästa oberoende musiken som släppts under det gångna året hyllas. Årets Manifestgala leds av komikerduon Moa Lundqvist och Marcus Berggren.
Moa Lundqvist är komiker, radiopratare, satiriker, krönikor, DJ och poddare, ursprungligen från Umeå men har nu sin bas i Malmö. Du har till exempel hört Moa i program som Radio Liechtenstein, Tankesmedjan i P3 och ”Motioner med Moa” samt podcasten ”Dilan och Moa” som hon har tillsammans med P3-kollegan Dilan Apak. Moa och Dilan inledde under 2015 ett samarbete där de satte upp två humorshower tillsammans – ”Den inre häxprocessen” samt ”Det nya tråkiga”. De har även vid en rad olika event DJ:at tillsammans, då under namnen ”DJ Nuonaffären” respektive ”DJ Marit Paulsen”. Tidigare arbetade Moa Lundqvist också som krönikör för ETC Malmö.
Marcus Berggren är en ståuppkomiker från Kungälv. Han är känd från bland annat humorpodden Tombola Podcast som han driver tillsammans med humorkollegan Carl Stanley. Han medverkar även i Tankesmedjan i P3. Utöver sitt medverkande i podden Tombola Podcast, är han även känd från sin blogg Comedy Gold. Han räds inte att döda allas darlings och är skribenten bakom det virala inlägget ”Nej out West” som publicerades i GP och Djungeltrumman. Tidigare har han även varit med och drivit podcasten GONZO och i somras hörde du honom som vikarierande programledare för Morgonpasset i P3.
LIVE UNDER MANIFESTGALAN 2018
DaCosta
Musiken var inte det helt självklara valet för DaCosta då han har haft en proffskarriär som hockeyspelare. Hockeyn tog honom från Flemingsberg utanför Stockholm till AIK och hela vägen till USA, Los Angeles och farmarligan till NHL och sedan tillbaka till AIK innan musiken tog över. Kärleken till musiken har dock hela tiden funnits där och efter att skridskorna lades på hyllan så har allt fokus legat på att skapa en karriär som artist.
DaCostas mål som artist är att sprida en positiv vibe, att få folk att dansa och att ha kul. Du hörde honom tillsammans med Malcolm B under 2017 med singeln YAMAHA som är precis en sån låt som ger en riktigt positiv vibe och är en adrenalinkick utöver det vanliga. Under hösten släppte han låten ”En sån” där han gästas av artistkollegan Blizzy.
Hanna Järver
På kort tid har Hanna Järver blivit en allt starkare lysande stjärna på den svenska pophimlen. Debut-EP:n Närke gav henne dubbla P3 Guld-nomineringar och ett SKAP-stipendium som kvitto på avtrycket hon gjort i svensk elektronisk popmusik. Nu är hon tillbaka med nya singel Manna Manna som är det första vi hör från ett debutalbum som väntas under våren 2018.
På nya singeln Manna Manna har artisten, låtskrivaren och producenten Hanna Järver utökat ljudbilden och låtit gitarrer och trummor ta större plats. Låten har en lekfull popproduktion med ett ordentligt driv som både bär Hannas särprägel och vidgar hennes sound ytterligare.
Rome Is Not A Town
Rome Is Not A Town från Göteborg debuterade 2015 med den ensidiga vinyl-7-an ”Stupid”, som följdes av fler singlar och EP:n “Careful Like You Cared”. Med sin larmiga indierock vann de snart över alla med hjärta för noisefyllda gitarrer och furiöst driv och debutalbumet “It’s a Dare” som utgavs i slutet av september 2017 hyllades i så väl nationell som internationell media.
MANIFESTGALANS EFTERFEST
– i samarbete med Fred Perry!
Kl 22-01
FRI ENTRÉ FRÅN 22:00!
Efter lång och trogen tjänst i Oslo Mod Army harvärmlänningen Lille Tom numera sin bas i Stockholm, där han på klubbar som Bangers ’n’ Mash, Wrong Side Of The Tracks, Mr Pow’s Dream och The In Crowd ofta presenterat sina finaste runda plastbitar av högsta klass.
Ska det spelas northern soul av bästa klass så är Tailor Bob som klipp och skuren. Den som synar honom i sömmarna lär upptäcka att han har lång erfarenhet av både skivspisande, klädprånglande och blårök.
Ludde och Elias, mer kända som Bangarang Hi-Fi, spelar endast det bästa när det gäller rivig hets-ska, hjärtskärande mördar-rocksteady samt ruff och tuff boss-reggae. Allt på 60-tals sjutummare utan pardon. Har du besökt klubb Oldies vet du att dom utan tvivel är Ekens numbah one foundation-specialister!
MANIFESTGALAN 2018 – EFTERFESTEN
Snart är det dags för årets stora händelse i indiemusik-Sverige: Manifestgalan 2018! Manifestgalan fyller 15 år och för att maxa jubileumsfirandet så bjuder vi i år in till en extern efterfest på Lilla Hotellbaren. När prisutdelningen på Nalen är över och slipsen börjar söka sig upp mot huvudet kan du röra dig vidare och fortsätta festen på Södermalm!
• Fri entré och öppet för alla, även dig som inte var på Manifestgalan innan!
• 18+
———————————
DJ’s:
•• INVSN
•• Karin Londré + Marcus Berggren
•• Reika Xappola
•• The Honeydrips
•• Tommy Ericsson (Gimme Indie)
•• Peno (Adore Music)
•• Gustav Tranback (Salt Lake Alley)
m.fl

Affischer Manifest 2018