Manifest 2015

Vinnare Manifest 2015

Manifest och SKAPs pris för årets kompositör
Istället för en motivering har vi lånat en haikudikt av Gunnel Vallquist för att beskriva vinnarens musik:
Orkanen nalkas.
Fly inte. Stanna.
Ditt skydd: i stormens öga.
Vinnaren av Manifest och SKAPs pris för årets kompositör är:
Alice Boman – EP II / Skisser (Adrian Recordings)

Manifest och SKAPs pris för årets textförfattare
Med sina sinnesvidgande och sagolika texter färglägger vinnaren den gråa vardagen.  Hen får oss att förstå att livet är mycket större och vackrare än vad man vid en första anblick tror.
Vinnaren av Manifest och SKAPs pris för årets textförfattare är:
Anna Ahnlund – Omnejd (Havtorn Records)

Punk
Med glimrande melodier som vapen och bitande texter som ammunition, gör årets vinnare en träffsäker albumdebut. I ett samhälle där varenda slant räknas, levererar de klassisk punkrock med både hjärta och hjärna. Årets vinnare i kategorin punk/hardcore är:
Gamla Pengar – Här kommer kriget (Beat Butchers)

Barnmusik
Poetiska funderingar som tar barns tankar om alternativa liv på allvar.
Till stämningsfulla, svängiga och jazziga toner utforskar vi de fantastiska världar som skulle kunna vara våra!

Vinnaren i årets Barnmusik är:
Nina Persson och Martin Östergren – Musiken från filmen: Tänk om…(LEE Film)

Hårdrock
Det finns inga genvägar till storhet, det vet detta vinnarband. Därför har de tagit senvägar för att ge samtiden en chans att hinna ikapp. I kalenderdagar räknat har det gått nitton år, men musikaliskt överbryggar de alla avstånd – inte minst genom de tusentals band som har studerat deras skivor som om de vore sprängskisser. Årets hårdrock är:
At the Gates – At war with reality (Century Media Records)

Dans
Vinnaren i Årets dans har med sin bestående mystik och musikaliska estetik visat både hängivenhet och fokus i en berättelse genom ljus och mörker. En akt som genom sitt uttryck låter publiken följa med på ett äventyr i ett ständigt expanderande landskap. Vinnaren i Årets dans är:
Shxcxchcxsh – Linear S Decoded (Avian)

Synt
För att med ett album fyllt till kängskaftet med uppskruvat tempo och smattrande basgångar, som kastar lyssnaren ut på en åktur med hög energifaktor, ironiska blinkningar åt klichéer fast med en originell twist, går årets pris i kategorin synt till:
Wulfband – Wulfband (Progress Productions)

Dansband

Med en förmåga att utnyttja hela den musikaliska bredd som finns i både nutid och dåtid har årets vinnare i kategorin dansband skapat ett album som ger många igenkännande leenden, men man har också tillfört eget musikaliskt skapande som visar på den otroliga musikalitet som finns i det här bandet. Årets dansbandsplatta är:
Casanovas – Hon ska bli min (Atenzia Records)

Pop
Vi har nyfiket följt det här musikaliska projektet ända sedan tiden då det mest handlade om att skapa sjukt snygga remixer av andras låtar. Glädjande nog är det helt egna debutalbumet precis så dimmigt elektroniskt och suggestivt lager på lager-nyanserat som vi hoppats på. Vinnare av årets pop är:
Bam Spacey – 1998 (Luxury)

Visa

För en sällsynt lyckad kombination av snabbfästande melodier, en luftigt lyhörd produktion och texter som är fulla med politik, men aldrig tappar bort poesin. Årets visa går till:
Stefan Sundström – Nu var det 2014 (Rödtjut förlag)

Hiphop
2014 var ett bra år för kommersiell hiphop men det finns alltid otroligt mycket bra svensk hiphop som tvingas stå i skuggan av mainstream, och Stockholm. Med varierade flyt, avancerade och välartikulerade rimscheman lyckas årets vinnare berätta sin historia utan att någonsin tumma på hjärta och hjärna. Det är inte lätt att vara en MC. Men i år är Manifest-vinnaren verkligen en lyricist av rang. Vinnare av Manifest hiphopkategori 2015 är Parham med sitt album Pojk!
Parham – Pojk (SwingKids)

Rock
Med låtsnickeri av högsta klass, en härlig känsla för melodier och med en kärleksfull tillbakablick tar dom oss på en resa genom powerpop och punkrock utan att låta som ett retroband. Powerpop som det borde låta på 2000-talet. Årets vinnare i kategorin bästa rock är:
Impo & the Tents – Peek After a Poke (Alien Snatch)

 

Jazz
För en effektiv och lyckosam förening av skenbart disparata uttryck: det noterade med det fritt improviserade, det lekfulla med det sofistikerade, det traditionsbundna med det experimenterande. Allt utfört i en fin avvägning mellan smakfullhet och oblyg fräckhet, vilket sammantaget visar prov på ett moget och spännande konstnärskap. Årets jazzplatta är:
Cecilia Persson – Open Rein (HOOB records)

Singer/songwriter
En skiva med makalösa låtar som på samma gång låter såväl trevande som självklara. Som i sin ursprungliga form skrotades eftersom det lät för bra, och i stället spelades in på kassett. Lo-fi på riktigt. Independent på riktigt. Singer-songwriter på riktigt. Låt inte det faktum att han kommer från Borås hindra er att upptäcka 2014 års bäst bevarade Americana-hemlighet – det här är nämligen knappast musik du hittar på postorder.

Manifestgalans singer/songwriter-pris går i år till:
Rambling Nicholas Heron – Freetown Hwy (Rambling Nicholas Heron)

Årets Live
Med ett brinnande engagemang och med en stenhård agitatorisk punkanda har hon förvandlat sina konserter till politiska och queerfeministiska väckelsemöten.

Svensk musik och livemusik har kanske haft sitt bästa år hittills, men den som under 2014 klarast lyste upp livehimlen alla kategorier var – Silvana Imam.

Silvana Imam (RMH/Playground Music)

Årets Musikvideo
De svepande skuggorna och den mystiska stämningen gör den vinnande videon oförutsägbar på ett kreativt och lekfullt sätt. Från något som verkade mardrömslikt blir istället ljus och full av lek som kan få dem mest jordade vuxna att längta tillbaka till barndomen.

Vinnaren av 2014 års bästa musikvideo är:

Per Störby Jutbring – Dance of the Diaper Fairy (Hoob Records)
Regi: Per Störby Jutbring        http://youtu.be/U9NDAzS9YxM

Årets klubb
För sin schyssta musik och de mest engagerade klubbesökarna, som kommer för klubbens trevliga miljö och spännande musik. Besökare beskriver den som ett stort vardagsrum där man alltid träffar vänner och klubben där allt verkligen är möjligt. Har du inte varit där har du en stor upplevelse framför dig, väl värd inte bara en omväg utan en separat resa till Växjö.

Årets Klubb 2014 är: Kafé de Luxe, från Växjö.

Årets nykomling
Med popen som ledstjärna väver denna artist samman melodier till drömlika scenarios, och med ett väl utvecklat kreativt koncept ligger världen för deras fötter. Vinnare årets nykomling Manifest 2015 är:

Earth Kids http://earthkids.se

Rytm
Med strängar, harmonier, organiska slag som bryter av, höjer upp och förlänger ens andetag. Med en fantastiskt len och stark stämma som rytmiserar över pukor, klockor, flöjter och maraccas. Med drömmar som svävar över vågor på havet och som vinden mellan favelans gränder. Med detta får vinnaren Årets rytm-juryn att luta sig tillbaka och ge högsta betyg till det album som blandar jazz, bossa och AfroSamba på ett smakfullt och samtida vis. Vi höjer våra glas för svensk afrobrasiliansk musik och utbringar ett fyrfaldigt leve till Miriam Aïda AfroSamba Orchestras skiva ”É de Lei!”

Miriam Aïda AfroSamba Orchestra – É De Lei (Connective Records)

Experimentellt
På färd genom amerikanska landskap
i sprakande loopar som böljar hypnotiskt.
Med nylon och stål
klingar pulsen i C.

Årets Manifestpris i kategorin Experimentellt går till:

The Gothenburg Combo – Guitarscapes (The Gothenburg Combo)

Folk
Detta akustiska album präglas värdighet och återhållsamhet med röster, koror och gitarr i centrum. Porlande vackra korasolon och meditativa klanger vävs in i varandra och sångerna på woluf, franska, engelska och svenska känns nära och intima. De handlar om livet, Afrika och världen, det lilla och det stora. I en sång uppmanar Afrikas ledare att stoppa krigen, i en annan hyllas en senegalesisk kvinnokämpe som slogs mot de franska kolonialisterna, dog i fängelse som 24-åring och idag bl a fått namnge ett fotbollsstadium i Dakar. Med sin varma, behagliga ljudbild är detta duons bästa, ett underbart album.
Årets folkmusikalbum är:
Sousou & Maher Cissoko – Africa Moo Baalu (Jaliya Connection)

Årets Indie

Hon är indie i ordets bästa bemärkelse. Utan vare sig manager eller skivbolagsfolk i ryggen har hon lyckats ta över Europa med sin musik. Från köksbordet har hon manövrerat såväl skivsläpp som promotion och videoidéer, samtidigt som hon skrivit, spelat, sjungit och producerat ett av senaste årets mest hyllade popalbum.

Med blod svett och tårar har hon fortsatt att utveckla sin konstnärlighet och samtidigt jobbat stenhårt som bakgrundsmusiker och duettpartner i episka Don’t give up på världsturné med Peter Gabriel.
En rörande enig jury vill tilldela årets indie till:

Jennie Abrahamsson

Nominerade Manifest 2015

Manifest och SKAPs pris för årets kompositör

Jukka Rintamäki – The Lost Fast One (Kning Disk)

Jennie Abrahamson – Gemini Gemini (How Sweet The Sound)

Henrik Palm (med bandet Pig Eyes) – Pig Eyes (Fetish)

Alice Boman – EP II / Skisser (Adrian Recordings)

Manifest och SKAPs pris för årets textförfattare

Pelle Lindroth (Parken) – ”Tidigt en Maj” (Flora & Fauna)

Matti Ollikainen (Franska Trion) – ”Vad gudarna givit oss” (Franska Trion)

Jacob Johansson (Det Stora Monstret) – ”Det stora monstret” (Suncave Recordings)

Anna Ahnlund – ”Omnejd” (Havtorn Records)

Punk

Sex Dwarf – Non-stop erotic noise cabaret (D-takt & Råpunk/Konton Crasher)

Gamla Pengar – Här kommer kriget (Beat Butchers)

Oldfashioned Ideas – Don’t Believe A Word They Say (Contra Records)

Svart Städhjälp – Svart Städhjälp (Halvfigur Records)


Barnmusik

Marcus Svensson – Amerikaresan – En bluesberättelse (Kakafon Records)

Nina Persson – Musiken från filmen…Tänk om…(L edition Film entertainment)

Per Hägglund – Kusin Vaken låtar (Alfie/Cosmos)

Markatta – Ratatouille (Footprint Records)

Hårdrock

Crucified Barbara – In The Red (Despotz Records)

Morbus Chron – Sweven (Century Media Records)

At the Gates – At war with reality (Century Media Records)

The Oath – The Oath (Rise Above Records)

Dans

Shxcxchcxsh – Linear S Decoded (Avian)

Abdulla Rashim – Unanimity (Northern Electronics)

Motormännen – Informationstechno (Zeon Light)

Rivet – Bear Bile & Surun Aika (Kontra-Musik, S.E.L.F)

Synt

Daily Planet – 2 (Progress Productions)

Cryo – Retropia (Progress Productions)

Emmon – Aon (Wonderland Records)

Wulfband – Wulfband (Progress Productions)

 

Dansband

Sannex – Jag vill leva (Atenzia Records)

Casanovas – Hon ska bli min (Atenzia Records)

Jannez – Blixt från klarblå himmel (Atenzia Records)

Highlights – När vi är tillsammans (Atenzia Records)

Pop

Jonas Schwartz – Xpedition (Adore Music)

I Break Horses – Chiaroscuro (Bella Union)

Bam Spacey – 1998 (Luxury)

Naomi Pilgrim – samlad årsproduktion (Cosmos)

Visa

Elin-Louise Ahlberg – Från landet till staden (Troglodyt Produktion)

Sofie Livebrant – Några Karin (Playground Music)

Sarah Riedel – Genom natten (Diesel Music)

Stefan Sundström – Nu var det 2014 (Rödtjut förlag)

Hip Hop

Parham – Pojk (SwingKids)

Rapper kC – Vibes of Life (Kristoffer Samuelsson)

Ison & Fille – Länge leve vi (Hemmalaget)

Simon Emanuel – Le för kameran (Hemmalaget)

Rock

Dödsfest – Det sista äventyret (Novoton)

Nicole Sabouné – Must exist (Roxy Recordings)

Mattias Alkberg – Södra Sverige (Teg Publishing)

Impo & the Tents – Peek After A Poke (Alien Snatch)

Jazz

The Splendor – Forest (HOOB records)

Cecilia Persson – Open Rein (HOOB records)

Water Boogie System – Greetings (SodaMusic/Megasound)

Daniel Karlsson Trio – Fusion for Fish (Brus & Knaster)

Singer/songwriter

Rambling Nicholas Heron – Freetown Hwy (Rambling Nicholas Heron)

Easy October – Sweethearts Before The Fall (Adore Music)

The Tarantula Waltz – Tinder Stick Neck (Brus & Knaster)

Mathias Lilja – Mathias Lilja (Rootsy)

 

Årets Live (I samarbete med Grolsch)

Hey Elbow (Adrian Recordings)

Silvana Imam (Playground Music)

Solen (Playground Music)
Fire! Orchestra (Rune Grammofon)

 

Årets Musikvideo

Cleo, Kristin Amparo & Broke \’N Tipsy – Gå På Salong (Random Bastards/Femtastic)

Regi: Ninja Thyberg                 https://www.youtube.com/watch?v=E_2wFD5Zeg0

Per Störby Jutbring – Dance of The Diaper Fairy (Hoob Records)

Regi: Per Störby Jutbring        http://youtu.be/U9NDAzS9YxM

Alice Boman – What (Adrian Recordings)

Regi: Studio Pop                       https://www.youtube.com/watch?v=cgvVoG4FjD4

Den Svenska Björnstammen – Hatar Allt (Den Svenska Björnstammen)

Regi: Den Svenska Björnstammen                          https://www.youtube.com/watch?v=Y5rNnHnnu8U

Parham – Lova Mig Själv (SwingKids)

Regi: Patric Vincent/Puzzle Productions                          https://www.youtube.com/watch?v=LNQfzdXR_y4

 

Årets klubb (i samarbete med SAMI)

Kafe De Luxe – Växjö

Langer’s hotell – Hallstavik

Replokalen – Stockholm

Festvåning 4:an – Tidaholm

Årets nykomling (I samarbete med studieförbundet Sensus)

Thandiwe  http://thandiwe.net

Earth Kids  http://earthkids.se

Rideau  https://www.facebook.com/rideaumusic

Lukke featuring The Indigo Clan  http://www.lukke.tk


Rytm

Leafnuts – Manifestations (Upful Music)

Miriam Aïda AfroSamba Orchestra – É De Lei (Connective Records)

General Knas – Folkets Röst (SwingKids)

OK Star Orchestra – Musicland (Rootsy)

 

Experimentellt (I samarbete med FST)

Bo Anders Persson – Love Is Here To Stay (Subliminal Sounds)

Lotte Anker & Jakob Riis – Squid Police (Konvoj Records)

The Gothenburg Combo – Guitarscapes (The Gothenburg Combo)

Mathias Josefson – Att sluta en cirkel (Schhh records)

 

Folk

Hazelius/Hedin – Sunnan (Amigo/Cosmos)

Sousou & Maher Cissoko – Africa Moo Baalu (Jaliya Connection)

Görgen Antonsson – Symphonic Stomp of Sweden (Swedish Society)

Ale Möller – The Nordan Suite (Prophone)

 

Vinnarna I Årets Indie delas ut i samarbete med Phonofile och tillkännages på Galan den 6 februari.

Jury Manifest 2015

Dans

Monika Svensson

Paulina Ståhl

Mats Almegård

Hannes Westberg

Miriam Pemberton

 

Dansband

Mikael Johansson

Lina Haskel

Jessica Johansson

Gitte Tinglöf Källman

Markku Hannuksela

 

Experimentellt

Martin Q Larsson

Lars Bröndum

Sol Andersson

Sara Hammarström

 

Folk

Per Gulbrandsen

Karin Tenggren

Bengt Eriksson

Emma Björling

Ulrika Gunnarsson

 

Hip Hop

Pontus Gustavsson

Alexander Kihlström

Tobias Månsson

Camila Astorga Díaz

Mia Andersson

 

Hårdrock

David Noaksson

Sonny Jonasson

Bella Stenberg

Sofia Juvel

Alexandra Franzén

 

Barnmusik

Mårten Sandén

Håkan Nordman

Tina Quartey

Karin Holmström

 

Jazz

Pierre Martin

Max Lindahl

Lotta Larsson

Thomas Olsson

 

Pop

Sara Berg

Amanda Persson

Esau Alcona

Gustav Sundh

Kerstin Lönnhag

 

Punk

Madeleine Latonummi

Mikael Sörling

Ramon Calvo

Lisa Nylund

Tova Halling

 

Rock

Åke Strömer

Johan Helgeson

Jenny Lejeborg

Thomas Hildebrand

Lina Häger

 

Rytm

Clara Norell

Vanessa Marko

Johanna Beckman

Lars Lovén

Frida Schooner

 

Singer/songwriter

Maria Bergkvist

Marie Lindfors

Sanna Lindholm

Kim Abelsson

Daniel Josefsson

 

Synt

Paulina Tjernlund

Per Fall

Emelie Rosberg

Johan Carlsson

Tobias Eliasson

 

Visa

Carin Kjellman

Birgitta Sandberg

Mathias Boström

Fredrik af Trampe

Karin Strand

 

Musikvideo

Ida Linnertorp

Joppe Pihlgren

Rikard Uddenberg

Eva Lisa Öhlin

Linda Klerehag

 

Årets Indie

Anders Engström

Mats Hammerman

Jonas Sjöström

Petra Lundmark

Peter Nordenström

A K von Malmborg

Victoria Skoglund

Richard Granberg

Josefin Fundin

Peter Åstedt

Magnus Pejlert

Anna Lindholm

Monika Svensson

Unn Rudolfsson

Susanne Paakkonen Sjöberg

 

Årets Live

Johan Nordqvist

Anna Storåkers

Madeleine Bergquist

David Forsman

Emelie Bååth

Årets Nykomling

Pelle Jansson

Jerry Prütz

Eva Botmar

Fredrik Magnusson

Linus Ohlsson

 

Årets textförfattare och Årets kompositör

Lars Bygdén

Carolina Wallin Peréz

Maria Lindén

Johan Hammarbäck

Anders Lidén

Manifestdagarna Manifest 2015

13.00 – 17.00 Stacken på Nalen, ingång från David Bagares gata.

13.00- 14.00 Ett samtal om musiken i Sveriges Radio

Ett ständigt aktuellt ämne för de oberoende musikbolagen.

Anders Engström och Mats Hammerman från SOM och Fredrik Holmgren från (SAMI) samtalar om musiken i Sveriges Radio med:
Pia Kalischer: Musik- och evenemangsansvarig beställare
Anna-Karin Larsson: Områdeschef för SR Musik (Redaktionen SR Musik är rikstäckande och innefattar alla medarbetare runt om i landet som arbetare med musiken i P2, P3 & P4)
Germund Stenhag: Musikredaktör SR Musik

Frågor vi kommer att beröra är bland annat:

”Hur funkar musikportalen egentligen?”

”Hur får jag min musik spelad?”

”Vad händer med musiken i framtiden i radio?”

14.00-15.00 Den digitala framtiden

En spaning om hur framtiden kan komma att se ut i kombination med ett samtal om hur man som svensk indie skall tänka när det gäller internationella marknader och den digitala miljön. Samtal med Daggan Stamenkovic (Phonofile), Fredrik Holmberg (Record Union), Johanna Beckman (Familjen Beckman) och Georg Herlitz (United Screens) under ledning av Åsa Carild (STIM/Exergy/artist).

 

15.00-15.30 Fika, frukt o mingel

15.30 – 17.00 Online marknadsföring

Mona Fimreite: Digital Marketing Specialist på Phonofile

Marknadsföring i de nya musiktjänsterna.

Hur kan man som bolag/artist promota sin musik på bästa sätt?

Vi kommer att prata om hur man kan använda sin katalog och bygga kampanjer för att öka uppmärksamheten runt nya releaser.

Vilka resurser krävs för ett gott resultat och hur kan man mäta effekterna av de kampanjer man gör. Fokus kommer att ligga på Spotify, Wimp och i-Tunes.

 

Priset Manifest 2015

Musikvideopriset Manifest 2015

Manifests Videopris Pustervik 31 januari i samarbete med Göteborgs FilmFestival
Presentatörer: Ida Linnertorp och Sigrid Nordenhake
Live:
Manfred Kidd
Glenn Udehn

DJ: Paulina Tjernlund

Manifest on Tour (Manifest 2015)


Manifest on Tour arrangerades av: Sensus, SAMI, SOM, Musikerförbundet och STIM i samarbete med MusikSverige

Alla artisterna som spelade var:

Navelin
The Javu
Whirl Orchestra
Maddox Street
Dismissed
Melina Borglowe
Manfred Kidd
Älven
ISAIAH
2Mothers In A Car
Stella Lugosi
Allie Hazard
Thomas Teller
Ceremoni
Maui Waui
Bang Crew
Def More
Sanna Hogman
Dimpker Brothers
Elin Namnieks
Sleeping Haze
Leading Light
Esse Quam Videri
Oak Brigade
Lee Gotvik
Clara Klingenström
Joni
Hanna Gustavsson
Erika Soldh
It´s For Us
John Mitchell & Sofie Jonsson
Betty Goes A Go-Go
ME THE TIGER
SHUNK
On A Wednesday
Les Gordons
Mohlavyr
Criminals
Jam At The Olympics
RAINDEAR
Painted Sky
My Sound Of Silence
Summoned Tide
The Tiny Giant

Panel och jury:
Ida Redig
Matilda Sjöström
Harriet Andersson
Peter Nordenström
Fredrik Holmgren
Bo Ahlbertz
Jonna Löfgren
Michael Blair
Frida Alkestrand
Josefin Fundin
Simon Peyron
Anders Engström
Joel Botnen Diamant
Jenny Pihlblad
Ametist Azordegan
Linn Delin
Karin Gunnarsson
Max Thörn
Mats Hammerman
Maria Rudbo
Max Gertrudson
Dan Brännvall
Caroline Gabrielsson
Daggan Stamenkovic
Bo Ahlbertz
Annika Fehling
Jonatan Westh
Merit Hemmingsson
Camilla Nordahl
Jonas Curling
Victoria Skoglund
Jenny Pihlblad
Per Hägglund
Åsa Nylén
Sissi Hagald
Babak Azarmi
Aurelia Dey
Catrin Sjögren
Fredrika Johansson
Kicki Fagerlund
Jimmy Tikkanen
Andreas Gerdin
Tom Jerry Boman
Ömer Akay
Johan Sigerud
Patrik Larsson
Karin Forsberg
Andrea Wictorsson
Rebecka Ljung
Robert Persson

Live på Manifest 2015

Cleo

FATTA MAN

Västerbron

Zhala

Panik Disco

Young Bear Militär

Katty Kou

Hel

Affischer Manifest 2015