Manifest 2014

Vinnare Manifest 2014

Punk
Med glimten i ögat levererar årets vinnare melodistark saxofonstinn obstinat vrålpunk med texter som räcker långfingret åt de flesta – och åt det mesta, på ett sätt som inte hörts i landet tidigare. Årets vinnare i kategorin punk/harcore: Norrbys stoltheter Gatans Lag med plattan ”Från fest till arrest”.
Gatans Lag – Från Fest Till Arrest (PST Records
/Kjell Hell)

Hårdrock
Om debuten var gnistan och uppföljaren elden, så är denna den tredje skivan stenen mot huvudet. Så går en grupp unga män mot att skapa sin egen verklighet, och att spela musik på sina egna villkor, i en genre där alltför många i stället gör tvärtom. ”Systern” är den sjätte medlemmen – kraften som oundvikligen känns när man lyssnar. En kontemporär klassiker. Vinnare i kategorin hårdrock 2014 är In Solitude med skivan ”Sister”!
In Solitude – Sister (Metal Blade Records)

Dans
Årets Pris till vinnare i Manifests kategori Dans går till:
En artist som obehindrat och med bibehållen integritet rör sig mellan det experimentella och det dansvänliga. En passionerad arbetsnarkoman som med det senaste årets tyngre och stundtals krävande analoga kärleksförklaring till silverlådorna når ut till en bred publik med smal musik.
Andreas Tilliander  – samlade årsproduktion inkl. TM404 (Kontra-Musik/Börft Records)

Synt
Med bedriften att hålla en röd tråd genom ett album fyllt av experimentlusta och innehållande såväl tunga elektroniska dansgolvsbeat som stämningsfulla och atmosfäriska ljudlandskap, går årets pris i kategorin synt till Covenant!
Covenant – Leaving Babylon (Dependant)

Dansband
Med en förmåga att kombinera eget material med svenska och internationella hits har detta väletablerade band gjort ett album som är stadigt förankrat i den moderna dansbandsmusiken och som samtidigt uppfyller de krav som dansbandstraditionen ställer.
2013 år vinnare i dansbandskategorin är:
Casanovas – Sommar i Sverige (Atenzia Records)

Pop
2013 var ett mörkt år för popen. Mörkt som i dunkande basgångar, deppiga syntslingor och en röst som låter som om den ropade slagord i ett demonstationståg för mänskliga rättigheter, feminism eller en humanare flyktingpolitik. Vi hoppas att den fortsätter att höras även i år. Vinnare i kategorin Årets pop är Lust for Youth.
Lust for Youth – Perfect View (Sacred Bones)

Visa
Han dök upp som en virvelvind och vände upp och ner på genren och har både hunnit med en rad soloplattor och haft sina flinka fingrar med i många andra produktioner. Nu har han valt att vara mera självutlämnande – vilket lett fram till hans kanske mest personliga album hittills.
Och det har tagit honom hela vägen hem.
2014 års Manifestpris i genren Visa går till Dan Viktor & Vägen Hem

Dan Viktor & Vägen Hem – Dan Viktor & Vägen Hem (Commendante Recording Group)

Hip Hop
2013 har varit ett fantastiskt år för svensk hiphop. Mängder av musik från alla håll i landet har släppts både via majorbolag och helt oberoende. Många nya artister har försökt sparka upp nya dörrar och testat mängder av stilar. Årets manifestvinnare har varit med i gemet sedan mitten av 90-talet. Med relevans och attityd steppade han rakt in i svensk hiphop under året och tog för sig av kakan. Ett tydligt bevis på att det går att göra klassisk hiphop men samtidigt vara nyskapande. Det är klart dom vet det är Game Over. Årets platta är helt sjuk! Årets vinnare är Blue Hills stolthet Abidaz med sitt album ”In & ut”
Abidaz – In & ut (Soblue Music)

Rock
Årets manifestpris i kategorin Rock går till ett band som högljutt och kompromisslöst svänger hårdare än de flesta. När de dessutom också bjuder på en liveshow som inte går av för hackor blir det svårt att inte smälta och ge bort priser.

Årets vinnare är:
MF/MB/ – Colossus (Adrian Recordings)

Jazz

Med lekfullhet, innovationslust och öppenhet inför livets såväl mörka som ljusa sidor har denna kvartett skapat en förunderlig skiva vars starka klanger och komplexa mönster inneburit en glimrande vitamininjektion för den moderna svenska jazzen. Årets Manifestpris i kategorin jazz går till Magnus Öström för albumet Searching for Jupiter.

Magnus Öström – Searching for Jupiter (ACT)

Singer/songwriter
En rotlös musikalisk själ djupt besatt av rockmusikens innersta väsen har hittat hem. Genom åren har hans väg kantats av en närmast osannolik mängd musikaliska projekt, band och samarbeten som hårt rockande Hellacopters, altcountrypionjärerna Alimony, duon Hederos&Hellberg, legendariska Nationalteatern och senaste som gitarrist bredvid herr Hellström för att bara nämna några av alla samarbeten på resans färd. Med albumet Gurimolla! har Hellberg och låtskrivarkollegan Mattias Areskog tillsammans med vännerna i kompbandet The Fur Heads fångat essensen av hans oändliga tripp i en rad känsligt soulfyllda, lätt afrobeatvarma rocksånger som hyllar hans kärlek till musik.
Vinnare är :
Mattias Hellberg – Gurimolla! (Moozy Music)

Årets Live
Med en frustande energi har denna akt spridit sin musik på Sveriges och Europas scener under det senaste året. Musiken personifierar livets alla tänkbara känslostormar, något som få akter i världen lyckas med. Vinnaren av Manifestpriset för bästa liveakt är bandet där ett gäng individer skapar en helhet som inte går att värja sig emot. Det är återigen bevisat att musik gör sig absolut bäst live. Det är med kolossal stolthet vi utnämner 2013 års bästa oberoende liveband – MF/MB/( Adrian Recordings)

Årets Musikvideo
En bra musikvideo ska lyckas med konsten att synka totalt med musiken – att låten blir bättre av videon och videon blir bättre av låten. Att lyckas med detta är ett konststycke. Årets musikvideo har på ett enkelt, rent och ärligt sätt gjort just detta.

En bil, en hund och en utfrätt himmel. Allt mot allt och alla mot alla skapar dom magi. Priset för 2014 års musikvideo går till Lovisa Sallén och Vanligt folk med låten ”idioter av församlingen”.
Vanligt Folk – Idioter av församlingen, Regi: Lovisa Sallén/Vanligt Folk (Progress Productions)

Årets klubb
För sin schyssta musik och de mest engagerade klubbesökarna, som i mer än tre år uppskattat att klubben erbjuder ett smalare alternativ på Stockholms klubbscen, en härlig blandning av oetablerad indiemusik i en intim miljö.

Klubben har röstats fram av Sveriges klubbesökare som den som både ger den bästa upplevelsen för besökarna och samtidigt ersätter musiker och artister.

Årets Klubb 2013 är Heaven Up Here på restaurang Landet, i Hägersten utanför Stockholm.
Heaven Up Here, Restaurang Landet

Årets nykomling
En perfekt känsla för storslagna melodier. Ibland behövs det inte mer.
Det låter så färdigt, som att genombrottet är nära .
Det här är indierock som rusar fram längs neonupplysta boulevarder –
– och vi kommer följa varje steg. Vinnaren är Roshambo
Roshambo (Karlskoga) – http://roshambosweden.bandcamp.com/

Rytm
Färgstarkt,
Musiken som språk kan korsa gränser – bakgrund, färg, kön och klass
Bombastiskt
Genreöverskridande
Orädd
Man tröttnar aldrig på grund av den stora variationer i röster, beats, genre, stämning – den röda tråden.
Kvinnor som män tar plats, vita som svarta, svenska som xhosa.
Början på något stort som kommer att fortsätta och smitta av sig som ett inspirationsvirus – WORLDWIDE.
Årets Manifestvinnare i kategori RYTM 2014 går under namnet COOL om du snackar Afrikaan – för DEM är real Badman and Badgirls – Dem är KWAAI!!

KWAAI – Worldwide (Pumpa Records)

Experimentellt
Nyutsprungna klangvärldar
ur ett trehundraårigt instrument
med uttrycksfulla dissonanser.
Ett knäppande och knirkande samtal
sträcker sig över seklerna;
åvägabringar gustaviansk modernism
som droppar på en immande spegel.

Andreas Eklöf/Mats Persson – Klavikord (Compunctio)

Folk
Att bryta ny mark är inte lätt men vår vinnare har gjort det. Gammalt möter nytt i läckert dynamiska arrangemang. Tillsammans med en kristallklar röst, blåtonad trumpet, drivande fiol, varma nylonsträngar och melodiska slagverk far vi mellan hopp och förtvivlan. Och vi håller med – viktigast av allt är kärleken!
Priset för årets Folkmusikskiva går till Ulrika Bodén Band och skivan Kärlekssånger
Ulrika Bodén Band – Kärlekssånger (Mahogny Records/Westpark Music)

SKAP och Manifests pris till årets kompositör:
Melodierna tyglar urkraften till den punkt där den inte längre är möjlig att hålla tillbaka. Ur deras kompromisslösa konstnärliga vision reser sig storslagna, karga ljudmonoliter som är lika mörka som vackra.
Manifest och SKAPs pris till bästa kompositör 2014 går till:

Cult of Luna:
Erik Olofsson
Andreas Johansson
Anders Teglund
Magnus Lindberg
Fredrik Kihlberg
Johannes Persson
Thomas Hedlund

SKAP och Manifests pris till årets textförfattare:

Orden skimrar likt snöflingor som faller sakta genom strålkastarljuset över kämparna på den lokala hockeyrinken.

Personliga texter som med sin frostbitna enkelhet känns självklara och tidlösa. Som de alltid funnits där ristade i sten och bara väntat på att vi skall upptäcka dem.

Manifest och SKAPs pris till bästa textförfattare 2014 går till:

Skator, alias, Lina Anna Högström

Årets indie

På de flesta av musikbranschens kreativa poster sitter idag en man. Vinnaren av Årets Indie ifrågasätter med all rätt den snedfördelningen, men inspirerar också till förändring genom mentorskap och seminarier.

Årets Indie går i år till ett projekt där kvinnor tillåts att utveckla och påverka sin egen position inom en musikbransch som fortfarande är full av osynliga glastak.

Nu är det är dags att branschen öppnar sina ögon och lyssnar med sina öron, för det är just genom den här typen av initiativ som det rörs om i grytan ordentligt.

I år går priset till ett projekt vars arbete än en gång befäster att jämställdhet är lönsamhet.

Årets Indie 2014 går till Fritz’s Corners mentorskapsprogram Makten Över Musiken.

Nominerade Manifest 2014

Punk
Gatans Lag – Från Fest Till Arrest (PST Records/Kjell Hell)
Allvaret – Tänk på döden (Erste Theke Tonträger)
Tiger Bell – Don’t Wanna Hear About Your Band (WIFE)
Hårda Tider – Scandinavian Hardcore Insanity (La Familia/Instigate)

Hårdrock
Bombus – The Poet and the Parrot (Century Media Records)
Agrimonia – Rites of Separation (Southern Lord Recordings)
In Solitude – Sister (Metal Blade Records)
Soilwork –The Living Infinite (Nuclear Blast)

Dans
Jonsson & Alter – 2 (Kontra-Musik)
Andreas Tilliander  – samlade årsproduktion inkl. TM404 (Kontra-Musik/Börft Records)
Axel Boman – Family Vacation (Studio Barnhus)
Henrik Jonsson – samlade årsproduktion inkl Jonsson & Alter  och Porn Sword Tobacco  (Kontra-Musik/Anaria Recordings)

Synt
Page – Hemma (Wonderland Records)
Covenant – Leaving Babylon (Dependant)
Henric de la Cour – Mandrills (Progress Productions)
Norma – The Invisible Mother (Novoton)

Dansband

Casanovas – Sommar i Sverige (Atenzia Records)
Perikles – Vicken fest (Atenzia Records)
Per-Håkans – Full fart framåt (Sann records)
Martinez – Fram och tillbaka (Atenzia Records)

Pop
Club 8 – Above the city (Labrador)
Makthaverskan – Makthaverskan II (Luxury)
Lust for Youth – Perfect View (Sacred Bones)
Nordpolen – Vi är många som är vakna i natt (Sincerely Yours)

Visa
Christina Kjellsson – Ökensand (Troglodyt Produktion)
Emil Jensen – I det nya landet (Adrian Recordings)
Lars Fernebring – Ödets nyckfullhet – Bob Dylan på svenska (Rootsy)
Dan Viktor & Vägen Hem – Dan Viktor & Vägen Hem (Commentante Recording Group)

Hip Hop
Vic Vem – Villkorslös (Vic Vem/Swing Kids)
Zacke – Renhjärtat (Academy of Fine Arts)
Trappmusik – Lever livet (Spinnup)
Abidaz – In & ut (Soblue Music)

Rock
MF/MB/ – Colossus (Adrian Recordings)
Kajsa Grytt – Jag ler, jag dör (Playground Music)
Makeouts – Back to sleep (Bachelor)
Mattias Alkberg – Mattias Alkbergs Begravning (Teg Publishing)

Jazz
Elin Larsson Group – Growing Up (Playing With Music)
Goran Kajfes Subtropic Arkestra – The Reason Why Vol. 1 (Headspin Recordings)
Magnus Öström – Searching for Jupiter (ACT)
Tonbruket – Nubium Swimtrip (ACT)

Singer/songwriter
Flamman – Red Cloud (GreenRoom Records)
Christian Kjellvander – The Pitcher (Tapete)
Ellen Sundberg – Black Raven (Rootsy)
Mattias Hellberg – Gurimolla! (Moozy Music)

Årets Live
The Tallest Man On Earth (Gravitation)
Nicole Sabouné (Roxy Recordings)
Mariam The Believer (Repeat until death/Playground Music)
MF/MB/( Adrian Recordings)

Årets Musikvideo
Tiger Bell – Don’t wanna hear about your band, Regi: Emil Carlsson (WIFE)
Lars Bygdén – The Hole, regi: Emil Gustafsson Ryderup (Massproduktion)
Henric de la Cour – Shark, regi: Per Norman (Progress Productions)
Skriet – Det kommer en våg, Regi: Isak Sundström (Novoton)
Vanligt Folk – Idioter av församlingen, Regi: Lovisa Sallén/Vanligt folk (Progress Productions)

Årets klubb
Heaven Up Here – Stockholm
Kafé de luxe – Växjö
Bangers ’N’ Mash – Stockholm
Örebro Kårhus – Örebro

Årets nykomling
Roshambo (Karlskoga) – http://roshambosweden.bandcamp.com/
Sidewalk Preacher (Stlm)  – https://soundcloud.com/sidewalk-preacher
Blackhawk (Sthlm) – https://soundcloud.com/blackhawksweden
Bruce (Malmö) – http://viheterbruce.bandcamp.com/

Rytm
O-hund & Ante – Kryddan i mitt liv (Djungel studio)
Serengeti – Rebellious Hearts (SwingKids)
KWAAI – Worldwide (Pumpa Records)
Partiet – Kulturpolitik (Nataraj)

Experimentellt
Ombudsman – Sentiment (Meerkat Recordings)
Andreas Eklöf/Mats Persson – Klavikord (Compunctio)
Hellström and Bowers – Sine Cera (Schhh Records)
As Good As It Gets – Kept in the Dark (Schhh Records)

Folk
Sofia Jannok – ÁHPI wide as oceans (Songs to Arvas)
Ulrika Bodén Band – Kärlekssånger (Mahogny Records/Westpark Music)
Ahlberg, Ek & Roswall – Näktergalen (Dimma Sweden)
Rydvall Mjelva – Isbrytaren (Grappa Musikkforlag)

Vinnarna I Årets Indie, Manifest och SKAPs pris för årets kompositör och för årets textförfattare tillkännagörs på Galan den 7 februari.

Jury Manifest 2014

Dans

Monika Svensson

Paulina Ståhl

Mats Almegård

Hannes Westberg

Miriam Pemberton

Dansband

Mikael Johansson

Lina Haskel

Jessica Johansson

Gitte Tinglöf Källman

Markku Hannuksela

Experimentellt

Martin Q Larsson

Jamie Fawcus

Sol Andersson

Sara Hammarström

Folk

Per Gulbrandsen

Lotta Johansson

Karin Tenggren

Bengt Eriksson

Sara Parkman

Hip Hop

Pontus Gustavsson

Alexander Kihlström

Tobias Månsson

Camila Astorga Díaz

Mia Andersson

Hårdrock

David Noaksson

Sonny Jonasson

Bella Stenberg

Linnéa Olsson

Sofia Juvel

Jazz

Karin Jacobson

Pierre Martin

Max Lindahl

Lotta Larsson

Thomas Olsson

Pop

Sara Berg

Amanda Persson

Esau Alcona

Emma Svensson

Kerstin Lönnhag

Punk

Mikael Sörling

Lovisa Fredriksson

Lisa Nylund

Madeleine Latonummi

Tova Halling

Rock

Åke Strömer

Johan Helgeson

Jenny Lejeborg

Thomas Hildebrand

Lina Häger

Rytm

Clara Norell

Johanna Beckman

Frida Schooner

Daniel Nougie Jadama

Singer-Songwriter

Marie Lindfors

Maria Bergkvist

Sanna Lindholm

Kim Abelsson

Mats Rydström

Synt

Paulina Tjernlund

Per Fall

Emelie Rosberg

Johan Carlsson

Tobias Eliasson

Visa

Carin Kjellman

Birgitta Sandberg

Anders Lundqvist

Fredrik af Trampe

Karin Strand

Musikvideo

Sigrid Nordenhake

Ida Linnertorp

Mats Borg

Rikard Uddenberg

Frida Norling

Årets Indie

Styrgruppen för Manifest samt SOMs styrelse

Årets Live

Johan Nordquist  (Fritz’s Corner)

Emelie Bååth (Debaser)

Anna Storåkers (UXU Festival)

Madeleine Bergquist (Rockfoto)

Robert Dahl Norsten (Umeå Open)

Årets Nykomling

Pelle Jansson

Jerry Prütz

Eva Botmar

Fredrik Magnusson

Linus Ohlsson

Årets textförfattare

SKAPs styrelse

Årets kompositör

SKAPs styrelse

Manifestdagarna Manifest 2014

Manifestdagen 7/2 2014,  Stacken 13.00 – 17.00

Programpunkter:

13.00 – 13.15 Inledning

13.15 – 13. 45 Kreativa Europa/Kulturrådet: Anna Swedmark Westin

Nya pengar på kulturområdet är en bristvara så vi är mycket intresserade av vad som kan tänkas hända inom Kreativa Europa – ett nytt EU-program för Europeiska samarbeten i den kreativa sektorn. Anna Swedmark Westin berättar hur det kommer att fungera och vad man kommer att kunna söka för.

13.45 – 14.30 Åsa Carild/ STIM
STIMs eftertraktade avtal med Youtube rankades som kanske förra årets viktigaste händelse. Åsa Carild – International Licensing manager på STIM berättar vad som hänt, vad får det för konsekvenser och vad händer framöver?

14.30 – 15.10 Makten Över Musiken – Elin Trogen och Linn Delin

Fritz’s Corners uppmärksammade jämställdhetsprojekt har kommit till halvtid. Vad har det gjorts för erfarenheter och vad blir utmaningarna framöver?

Elin Trogen – producent och konsult inom musik, driver produktionsbolaget La Firme som samarbetar med bl a P3 Guld, samt skivbolaget ETgohome. Delaktig i MÖM sedan starten, ingår i styrgruppen.

Linn Delin –  började som ljudtekniker på Liseberg en gång i tiden, har suttit i festivalledningen för Peace & Love, varit agent/bokare på MTA Production samt varit turnéledare. Sedan 2007 jobbar hon på Luger där hon är Kreativ Producent och produktionsansvarig. Linn har varit delaktig i MÖM sedan starten och ingår i styrgruppen.

15.10 – 15.40 kaffepaus

15.40 – 17.00 Vad är Indie? Moderator Claes Olson. (redaktör Musikindustrin, driver även musikbolaget Comedia och har sedan 1979 även drivit ett flertal andra skivbolag och tvåfaldigt grammisnominerad som producent)

SOM fyller 40 år i år och är därmed världens äldsta organisation för oberoende skivbolag. Men vad har hänt på 40 år och vart är vi på väg. Varför var Sverige först och vad har hänt på vägen? Vad kommer att hända framöver och har de oberoende bolagen en framtid i en värld totalt dominerad av majorbolagen?

Deltagare:
Magnus Bjerkert (Adrian Recordings – ett av de hetaste bolagen just nu med artister som Alice Boman och MF/MB/),
Åsa Carild (STIM, popmusiker och sedan många år kvinnan bakom Exergy Music)
Gillis Bengtsson (Driver sedan 1998 bolaget SwingKids som är bl.a. management, label, bokare åt ett flertal akter såsom t.ex. Kapten Röd.)
Eva Wilke (Silence records – som var med och startade SOM och som har en av svensk indies mest omfattande kataloger från Bo Hansson 1970 till Bob Hund på 2000-talet)
Klas Lunding  (Telegram samt lång erfarenhet från såväl andra egna bolag, t ex Stranded och Dolores, som samarbeten med Warner Music, EMI och Universal Music)

Musikvideopriset Manifest 2014

Manifests Videopris Pustervik 1 februari

Seminarie 17.00 Musikvideon: Nu, då och i framtiden
Musikvideon var som störst på 1980-talet och en del av 1990-talet, när MTV var en renodlad musikvideokanal. När ZTV startade i Sverige blev musikvideon ännu större. Sedan hände något. MTV blev en realitykanal och ZTV lade ner. På senare år har det på nytt skett en förändring. Olika typer av streamingtjänster har kommit där man enkelt kan lyssna på musik i sina telefoner. Tittandet på Youtube och musikvideo har ökat igen, vilket märks genom att många artister har fler tittare på sina musikvideos på Youtube än vad man har lyssnare på exempelvis Spotify och Wimp. Betyder detta att musikvideon är på väg tillbaka igen?

Moderator:
Soraya Hashim

Paneldeltagare:
Mats Udd – Regissör
Daniel Wirtberg – Regissör
Anna Andersson – Colorist & Filmskapare

Galan presenteras av IDA LINNETORP & SIGRID NORDENHAKE

Live på prisutdelningen:

LARS BYGDÉN
THE VOLCANO
VANLIGT FOLK

DJ Malin Nordström (Mint Magasin)

Dj-maraton i restaurangen: Harriet Andersson & Daniel Johansson (KB west), Ulf Stöckel (We Live In trenches), Sara Shakarchi (Röda Sten), Alexander Palmestål (Pistol Disco, Iberia), Anna Roxenholt, BOSS

Live på Manifest 2014

Konferencier
Emma Knyckare

Uppträdande artister:
Knivderby med Kajsa Grytt

Silvana Imam med Adam Tensta, Julia Spada och jj

Systraskap

Jennie Abrahamson

The Fix

Årets efterfest:

DJ Gorgeous

Shazaam & D.O aka Defy the Odds från Art of Fresh

Alpis

Cleo & Kristin Amparo

DC Grimsta

Johan Alander & Ismen

Nebay Meles

Rawda

Samboii & OIAM

Tjuvjakt

PANIK DISCO + gäster

Affischer Manifest 2014