Manifest 2011

Vinnare Manifest 2011

POP

Anna von Hausswolff

Singing from the grave
Kning Disk
Årets vinnare är mer än bara en unik röst. Med lekfullt allvar och mörka historietter gick hon på ett kort men omtumlande år från marginalerna till popsveriges hjärta. Vinnare är Anna von Hausswolff för albumet ”Singing from the grave”.

DANS

Cloud

Hökarängen Space Program
Exceptional Records
Stockholmsförorten Hökarängen kanske har gjort sig mest känd genom Lasse Åbergs gamla Sällskapsresan 2, där skidgänget ropar ”bästa svängen Hökarängen”. Men äntligen kan förorten lämna denna töntstämpel och gå vidare – tack vare en skiva som tonsätter ett möjligt rymdprogram. Med distinkt sound, fluffiga synthljud och intrikata beats levererar årets vinnare en skiva som inte bara ger Hökarängen en revansch, utan som också ser till att sätta fart på dansgolv runt om i världen. Den poppiga känslan gör det också till ett utmärkt lyssna-hemma-album. Vinnaren är Cloud med Hökarängen Space Program.

SYNT

Code 64

Trialogue
Progress Productions
Med ett genomtänkt album som förmedlar stor variation i såväl stil som tempo, klätt i en enhetlig kostym som andas både modernitet och perfektion går årets pris kategorin synt till CODE 64.

HÅRDROCK

Ghost

Opus Eponymous
Rise Above
2010 var året då hårdrocken blev lite mer konfidentiell. Året då ett band gjorde resan från okänt till jättekänt och svepte fram som en viskningslek i underjorden. Det var ett år för gastkramande sång och retrorätta melodier, för svavel och jungfrublod, och låtar glödgade i helvetets ugnar. Ett år för djävulens mest sofistikerade bländverk – Ghost!

DANSBAND

Shake

Request vol 1.
LS Tonart
Det här är ett album som är speciellt på flera sätt: * Gamla och nya låtar i en härlig blandning * Framförda i helt egna versioner * Låtar önskade av danspubliken * Inspelade Live. Som dansmusik ska vara, äkta och oförstörd ! Ett av spåren på CD:n har den passande titeln: Say Yes. Och det har juryn i år gjort till detta album. Årets vinnare är: Request Vol.1 med Shake!

RYTM

Million Stylez

Everyday
Adonai music
Den här artisten levererar varje dag.Den här artisten växer varje dag. Den här artisten är
topatop på den skandinaviska liksom den europeiska reggae/dancehall-scenen och aven visat sin musikaliska och kreativa begåvning varlden over fr Bulgarien till Chile-Canada/Usa till Seychellerna samt Japan och Jamaica.

Denne artist öppnar medvetet dörrar för svensk reggae/dancehall ut i världen, och med sitt andra album bevisar han sin position på den internationella reggaescenen genom samarbeten med reggaens största från Don Carlos, Gentleman, Busy Signal till uppkommande svenska artister och producenter som: Joey Fever, Kap10 m.fl.

Genom fast beslutenhet, stort entreprenörskap och hårt arbete bevisar denne världsmedborgare att det går att göra kvalitets-reggae/dancehall i världsklass från lilla Sverige vilket banar väg för nya artister och kommande generationer!

Det är helt enkelt en artist i världsklass som gjort ett reggae/dancehall-album i klassisk anda för dansgolven att gå loss till och med det visar han att det är han som gör den bästa reggae/dancehall musiken i Sverige just nu. Och han reppar den i miljoner stilar! Varje dag!
Årets Manifestpris i RYTM för bästa album går till MILLION STYLEZ med plattan Everyday.
BOOM!

JAZZ

Lekverk

Everyday
Parallell
Med albumet Everyday befäster de sin position som en av landets mest banbrytande grupper. Frisinnad jazz möter popimprovisation i egensinniga experiment med humor och gränslös påhittighet. Årets vinnare i kategorin Jazz är gruppen Lekverk..!

PUNK

Antipati

Frågor som rör det allmänna
Kjell Hell Records
Med känsla för taggiga melodier, hårda refränger och texter som säger något om Sverige 2010 har årets vinnare gjort ett album som i framtiden kommer att nämnas i samma andetag som Ebba Gröns ”We’re only in it for the drugs”. Årets vinnare i kategorin punk/hardcore är:
Antipati med albumet ”Frågor som rör det allmänna”

HIPHOP

Zacke

Visst är det vackert
BD Pop
Resan gick från norrbottens residensstad där han var på galej med Anna, till Stockholms västerort för att få spelas på radio. Hans småstadsblues går hem oavsett om du är amerikan eller tillhör en förlorad generation. Visst är det vackert är en solid och genomarbetad
debutskiva från första till sista spåret. Äntligen står det 1000-1 till idioterna. Vinnaren av årets hiphop är Zacke! med skivan ”Visst är det vackert”!

Årets LIVE i samarbete med Grolsch

Robyn

Med en otrolig stilkänsla och integritet på scen har denna artist välförtjänt vunnit världens och den svenska publikens hjärtan. Manifests pris för bäst LIVE AKT 2010 går till ROBYN för att hon är så jävla bra!

Grolsch har avsatt 10 000 kr som vinnaren till Livepriset får donera till en organisation som arbetar för att främja unga människors musikskapande och utveckling.
Robyn har bestämt att årets donation skall gå till POPKOLLO – www.popkollo.se

OSIGNAT

Katakomb

Årets vinnare av Manifestgalans osignatpris är en trio från Göteborg som med känsliga fingrar skapar klubbig och solstänkt magi med ena handen i hårdisken och den andra i föräldrarnas skivbackar. Manifestgalans osignatpris 2011 går till Katakomb.

ROCK

The Bear Quartet

Monty Python
Adrian Recordings
Med sin egna stil, sin drivna inställning och sin integritet har det under 20 års tid satt sitt märke på svensk rock. Med sin senaste skiva har det bara befäst sin ställning som ett av Sveriges viktigaste band. Vinnaren av priset för Årets Rock är The Bear Quartet!

FOLK/VISA

OK Star Orchestra

Sound Classique
Dreamboat Music
Årets Manifestpris i kategorin folkmusik och visa går till musikanter som med öronen mot världen skapar musik där lager på lager av ingredienser förenas i en unik mixtur som samtidigt känns välbekant. Här finns västafrikansk highlife, nordafrikansk gnawa, amerikansk blues och stänk av The Shadows – i Grekland. Årets Manifestpris går till OK Star Orchestra för plattan Sound Classique!

EXPERIMENTELLT

New Tango Orquesta

Vesper
HOOB Records
Stramt men ändå passionerat. Melodiöst utan att vara insmickrande. Rytmiskt utan beat. Spontant men ändå strikt. Tango utan det man tror tango ska vara. Kort och gott. En platta som kombinerar tangons eldigheter och melodier med repetetiv monotoni och kryddar med jazzens spontanitet. En osannolik kombination som fungerar fantastiskt bra. Årets vinnare i experimentellt 2010-2011 är New Tango Orquesta för sitt album Vesper.

SINGER/SONGWRITER

The Tallest Man On Earth

Wild Hunt
Gravitation
Att kunna göra det till synes enkla är svårt och att få det svåra att låta enkelt är genialt. Med orubblig vision och hängivet förtroende för styrkan i sång, text och melodi har Kristian
Mattson vuxit sig högre än någon annan på den internationella indifolkscenen det senaste åren! Priset till årets Singer / Songwriter går till THE TALLEST MAN ON EARTH!

SKAP:s och Manifests pris till årets textförfattare

Johan T Karlsson

Man kan säga att årets textpristagare tangerar senare tids hjärnforskning – en forskning som visar hur hjärnans rörelsecentrum hänger ihop med mer avancerade funktioner, som till exempel språk. Rytmen, rörelsen, tanken, texten – om kosmos och om gatan utanför. SKAP:s och Manifests pris till årets textförfattare: Johan T Karlsson.

SKAP:s och Manifests pris till årets kompositör

Britta Persson

Bra pop ska vara direkt och inbjudande. Samtidigt krävs ett djup; något smart och intressant som gör att man vill lyssna igen och igen. Årets kompositör skriver omedelbara melodier med snyggt snidade arrangemang. Växelspelet mellan det skarpa, vakna och det suggestiva, drömmande bildar en ljuv dynamik. SKAP:s och Manifests pris till årets kompositör: Britta Persson


Manifest skapades 2003 av SOM för att uppmärksamma och premiera artister kontrakterade på oberoende skivbolag och är ett av Sveriges viktigaste musikpris.

Nominerade Manifest 2011

POP

Anna von Hausswolff – Singing from the grave (Kning Disk/Playground)
JJ – No 3 (Sincerely Yours)
ceo – White Magic (Sincerely Yours)
Nicolas Makelberge – The Unforgettable Planet (Emotion)

DANS

Cloud – Hökarängen Space Program (Hökarängen Space Program)
Dmitry Fyodorov – Shapeless (Adrian Recordings)
Jarl & Fotmeijer – Lifesigns (Innertrax)
Skudge – Samlad produktion (Skudge Records)

SYNT

Code 64 – Trialogue (Progress Productions)
Cryo – Hidden Aggression (Progress Productions)
Page – Nu (BAM / Cosmos Music Group)
Social Ambitions – Almost gone (Electric Fantastic Sound)

HÅRDROCK/METAL

Ghost – Opus Eponymous (Rise Above)
Watain – Lawless Darkness (Season of Mist)
Khoma – A final storm (Selective notes)
Dark Tranquility – We are the void (Century Media)

DANSBAND

Martinez – Ingenting är bättre (Neptun)
Shake – Request vol 1. (LS Tonart)
Stensons – I den grönaste skog (Emmy Music)
Wizex – Innan det är försent (Neptun)

RYTM

Haci Tekbilek – Türlü (Country & Eastern)
Helt Off – Marknadens Soldat (Pope Records)
Million Stylez – Everyday (Adonai Music)
Serengeti – Standing Steady (Illegyal Records)

JAZZ

Elin Larsson Group – Live and Alive (Playing With Music)
Lekverk – Everyday (Parallell)
NEO (Nästesjö Extreme Orchestra) – NEO (Johannes Nästesjö – LIV Produktion)
The Country – The Country (Found You Recordings)

PUNK/HARDCORE

Antipati – Frågor som rör det allmänna (Kjell Hell Records)
Hårda tider – Gatan Kallar (Hårda Skivor)
Oldfashioned ideas – We’re in this shit together (Old Fashioned Ideas)
The Baboon Show – Punk Rock harbour (National)

HIP-HOP

Academics – Tare Lugnt 4 (Random Bastards)
Carlito – Guldburen (Redline Records)
PH3 – PH3 löser ett fall (Pope Records)
Zacke – Visst är det vackert (BD Pop)

ROCK

Bad Hands – Take The Money And Run (NONS Records/3NO Music AB)
Dundertåget – Dom feta åren är förbi (Razzia)
Pascal – Orkanen närmar sig (Novoton/3NO Music AB)
The Bear Quartet – Monty Python (Adrian Recordings)

FOLK/VISA

Anders Svensson, Magnus Gustafsson, Susanne Gustafsson, Anders Löfberg, Jörgen Svensson – Bålgetingen, Låtar efter August Strömberg (Giga Folkmusik)
Mats Edén, Daniel Sandén-Warg, Leif Stinnerbom, Magnus Stinnerbom – Anno 2010 (Giga Folkmusik)
OK Star Orchestra – Sound Classique (Dreamboat Music)
Ola Magnell – Rolös (National)

EXPERIMENTELLT

Ombudsman – And His Father Was A Great Machine (Substream/Mareld)
Erik Enocksson – Man tänker sitt (Kning Disk)
Leif Jordansson – The Comet / The Doll Maker (Brus & Knaster)
New Tango Orquesta – Vesper (HOOB Records)

SINGER/SONGWRITER

I’m Kingfisher – Arctic (Playground)
Daniel Norgren – Horrifying Death Eating Blood Spider (Superpuma Records)
The Tarantula Waltz – Did Not Leave To Find But To Forget, To Leave Behind (Brus & Knaster)
The Tallest Man On Earth – Wild Hunt (Gravitation)

Årets LIVE i samarbete med Grolsch

Anna Von Hausswolff
The Tallest Man On Earth
Masshysteri
Robyn

Årets Osignade i samarbete med P3 Lab

Alice B
Katakomb
Ascend
Broken Boys

Jury Manifest 2011

POP

Anton Gustavsson- Magasinet Novell
Jenny Damberg – DN På stan
Niklas Alicki – Djungeltrumman/P3/Novell
Sara Berg – Frilans för Sydsvenskan m.m.
Johan Jacobsson – Frilans för Sonic m.m.

DANSBAND

Angela Kempher – Danslogen.se
Michael Nystås – Frilansskribent
Leif Wibron – Dansarrangör
Diana Thylin – Chefredaktör, Får Jag Lov
Liselotte Sivertsen Carlson – Carlson musik, text och layout

SINGER/SONGWRITER

Kristina Dulic – Konsertarrangör Woody West
Sabina Von Greyerz – Recensent / DJ
Niklas Herrström – Bokningsagent
Kim Abelsson – Konsertbokare Woody West

ROCK

Thomas Hildebrand – Savage Magazine, DJ, arrangör
Manuela Iwansson – Bandbokare
Jenny Lejeborg – DJ
Niklas Henriksson – Redaktör / Skribent / Bandbokare

HÅRDROCK

David Noaksson – Musikjournalist
Marcus Grahn – Journalist, författare
Bella Stenberg – Journalist, föreläsare
Linnéa Olsson – Skribent och recensent
Larsa Carlsson – Redaktör Slavestate, skribent, DJ

EXPERIMENTELLT

Denna kategori hanteras av SOM:s styrelse med Anders Engström och Mats Hammerman som talesmän.

PUNK

Mikael Sörling – Journalist
Theresa Bystedt – Chefredaktör Mingla.nu
Mattias Jansson – Yrkeschaufför
Madeleine Latonummi – Departementssekreterare/arkivarie
Lisa Nylund
 – Assistent

HIPHOP

Pontus Gustavsson, – Redaktör: Dagensskiva.com & Whoa.nu
Calle Fleur – Journalist: DN och Kingsize
Martin Lindgren – Chefredaktör: Whoa.nu
Alexander Kihlström – Skribent: Kingsize (Svensk hiphop ansvarig)
Emilia Melgar – Skribent: Dingrinn / Programledare: Urban

SYNT

Per Fall – DJ, klubbarrangör (Neostalgia)
Emelie Rosberg – DJ
Johan Carlsson – Journalist (Release Music Magazine)
Paulina Tjernlund – DJ
Tobias Eliasson – Klubbarrangör & DJ (Synthklubben, Mirage), Journalist (Release Music Magazine)

FOLK

Kalle Tiderman – Kritiker, skribent, SvD
Bengt Eriksson – Musikkritikerveteran och författare
Carin Kjellman – Programledare SR
Agneta Stolpe – Logonom / sångerska / utbildare

JAZZ

Lena Åberg Frisk – VD Fasching
Karin Jacobson – Musikjournalist LIRA
Lennart Strömbäck – Umeå Jazzfestival
Johan Neij – Skribent och redaktör för fanzinen Spisa och Jo/No’s Audio Delights
Thomas Olsson – Bokare Jazz i Malmö

DANS

Monika Svensson – DJ, klubbarrangör, skribent
Patrik Lindgren – Skribent
Mats Almegård – Journalist / DJ
Cazuma Mori – DJ / Klubbarrangör
Miriam Pemberton – DJ / Klubbarrangör

RYTM

Johanna Beckman – DJ, konsert/klubb arrangör, radiomakare
Clara Norell – DJ, beatpoet, producent
Marie Vesterholm – Producent SR musik
Niclas Lindblad – DJ och producent Södra Teatern
Daniel Nougie Jadama – Producent / DJ / Radioprofil (P3, Metropol)

ÅRETS LIVE i samarbete med Grolsch

Johan Nordqvist – Fritz’s Corner
Ellen Arkander – Mejeriet
Olov Hallberg – Arvikafestivalen
Robert Dahl Norsten – Umeå Open

ÅRETS OSIGNADE i samarbete med P3 Lab

Pelle Jansson – Kulturföreningen Roxy
Pelle Moeld – P3 Lab
Jerry Prütz – Arenabolaget
Eva Botmar – STIM

MANIFEST OCH SKAPS TEXTFÖRFATTAR- OCH KOMPOSITÖRSPRIS

Har valts av SKAP. Se http://www.skap.se/index.php?i=161

Manifestdagarna Manifest 2011

Manifestdagarna med paneldebatter hålls i Sensus lokaler i Medborgarhuset

3-4 Feb 2011 Medborgarplatsen 4, Stockholm

Torsdag 3/2:

11.30 Registrering, mingel och kaffe

13.30 – 14.30 Musikbranschen idag – en generell översikt och temperatur på den musikbransch som finns idag och tankar och funderingar kring framtiden, vart allt är på väg, trender och vilka aktörer som sitter på makten nu och framöver… Vi får höra från olika perspektiv och vi siktar på att ha en bred skara med kompetens på scen med förhoppning om att deras tankar, visioner och uttalanden sedan kan leva vidare under de följande panelerna.
Moderator: Elisabet Widlund

14.30 – 15.30 Entreprenörskap i musiken – När är det bra med entreprenörskap och när bör kulturen slippa näringsvillkor? Eller har vi fungerande strukturer på plats idag för att
kommersiell och ideell kultur ska fungera ihop? Detta med utgångspunkt i att vi inte får ingen elit om vi inte har rekryteringsgrund.
Moderator: Rafael Martinez

15.45-17.45 Hur kommer jag igång? – en ingående introduktion till olika samarbetsformer i branschen, avtal, ekonomi, alla för- och nackdelar, fallgroparna och historierna från juristerna, ekonomerna och övrigt branschkunnigt folk som dagligen konfronteras med detta.
Moderator: Anders Engström

19.00 Manifestdagarna Showcase på Nalen Klubb
Fyra band gör upp om chansen att få öppna Manifestgalan 2011 och DU har en chans att påverka! Bedömningen av bandet utgörs till 50 % av publikens jubel och till 50 % av en jury.

FRI ENTRÉ!

Första bandet på scen: 20.00

Banden som spelar är (från norr till söder):

A New Way To Flavour (Sundsvall)
Kickin´Laces (Västervik)
United We Stand (Halmstad)
Smith & Thell (Helsingborg)

Banden har valts ut under showcaseturnén Manifest On Tour

Manifest On Tour
I slutet av 2010 bjöd vi på heldagar för musiker och artister med showcase, seminarium och coaching. Vi var i Linköping, Helsingborg och Sundsvall.
Banden presenterades för lokal och nationell musikbransch och tävlade om en möjlighet att spela under Manifestdagarna den 3-4 februari 2011 i Stockholm.

Fredag 4/2:

10.00-12.00 Modern Marknadsföring – hur man på bästa sätt och med lite pengar på fickan gör sig hörd och uppmärksammad på nätet och gärna på en global arena då internet är gränslöst.
Moderator: Per Strömbäck

12.00-13.00 Lunch

13.00-15.00 Synch & Branding – vi diskuterar och analyserar alla de möjligheter som finns kring placering av musik i film, tv, spel, reklam och vad ”brand partnership” egentligen innebär. Vi tar upp aktuella exempel som att The Ark släpper sin nya platta som ett magasin, Johnossi släpper ett seriealbum, PH3 släpper sitt album som en t-shirt med tillhörande nerladdningskod, Motörhead släpper vin, Wilco säljer kaffe på sin hemsida och LG står som avsändare till Red One projektet Love Generation… vad är nästa steg?
Moderator: Patrik Larsson

15.00-15.15 PAUS

15.15-17.15 Rättigheter i Sverige och ute i Europa – i samarbete med SKAP.
SKAPs ordförande Alfons Karbuda samtalar med Helen Smith som är Executive Chairman på den europeiska organisationen IMPALA under ledning av moderatorn Per Strömbäck från Netopia. Vi skall få veta mer om vad som sker i EU när det gäller musiken och kultur/näringspolitiken men också vilka hjärtefrågor organisationerna driver.
Moderator: Per Strömbäck


SOM

SOM står för Svenska Oberoende Musikproducenter. SOM är en intresseorganisation för oberoende svenska skivbolag. SOM är organiserat som en ideell förening och har varit verksamt sedan 1974 och har idag över 300 medlemmar.

Sensus

Sensus har ett brett utbud av cirklar, utbildningar och kultur över hela landet. I vår musikverksamhet finns ungefär 1500 band och vi genomför fler än 1000 konserter per år. Sensus är ett studieförbund som lyfter fram livsfrågor, mångfald och globala frågor.

Mer finns att läsa på dessa länkar

Manifestdagarna på Facebook
Sensus sida för band och artister
Sensus
SOM

Priset Manifest 2011

Manifest on Tour (Manifest 2011)

Manifestdagarnas Showcase på Nalen Klubb
Banden  (från norr till söder):

A New Way To Flavour (Sundsvall)
Kickin´Laces (Västervik)
United We Stand (Halmstad)
Smith & Thell (Helsingborg)

Live på Manifest 2011

Konferencier: Micke Wranell
På scen:

A NEW WAY TO FLAVOUR
THE DEER TRACKS
MOVITS!
THE BABOON SHOW
PH3

Affischer Manifest 2011