VINNARNA PÅ MANIFESTGALAN 2018

Barn
Motivering: För en skiva om fantasifulla och vardagliga historier med barnasinnet i fokus. Musiken svänger mellan afrobeat och funk till indie och powerpop för att landa i texter om gurkor, tomater och hur gammal en människa kan bli!

Vinnare i kategorin Barn: Emma & KJ – Huset (Brus & Knaster)

Dans
Motivering: Ett välkomnande mörker. En känsla för rymd och framåtdrivande med sidosväng. Ett universalmedel för eviga nätter av översinnlig gemenskap. Årets vinnare i Dans är:

Vinnare i kategorin Dans: Arkajo – Samlad produktion 2017 (Aniara Recordings, Brotherhood Sound System, Bror Records)

Dansband
Motivering: Årets Manifestvinnare 2018 i klassen Dansband är ett band som stadigt och målmedvetet byggt en egen gedigen profil inom dansmusik, och med fingertoppskänsla och stor musikalitet lyckats vinna respekt både hos den yngre och den mer traditionella danspubliken.

Efter många års turnerande och tusentals mil på våra vägar stod alla stjärnor rätt för bandet 2017 – med kritikerrosat album, Guldklaven-prisad sångare och en fullbokad, rikstäckande turnéplan. Eftersom Danssverige domineras av band från södra och mellersta delarna av riket, är det extra roligt att i år få ge priset till ett av Sveriges allra nordligaste dansband.

Vinnare i kategorin Dansband: Expanders – Play That Rock ’n’ Roll (Expanders Dans & Nöjen)

Experimentellt

Motivering: Med pregnans och dramaturgi levereras en fascinerande rik palett av osedvanliga klanger som på flera sätt kommer nära inpå lyssnaren.

Vinnare i kategorin Experimentellt: Mirjam Tally – Interferences (Mirjam Tally)

Folk
Motivering: Nydanat traditionellt. Sökande existentiellt. Minimalistiskt exceptionellt. Vi hör ett skarpsinnigt musikerskap som blir en lisa för själen… Två instrument blir ett och en person blir två, i en dialog som förmedlar rofylld stämning, vacker harmoni, berörande djup och fjäderlätt sinnlighet. Manifestpriset för årets folkmusik går till debuterande duon LISAS som består av riksspelman Lisa Rydberg och årets dragspelare 2015 Lisa Långbacka, för deras ”slow music” produktion – ”Fiddle and accordion conversations”

Vinnare i kategorin Folk: Lisas – Fiddle & Accordion Conversations (Sally Wiola Records/Playground Music)

Hiphop
Motivering: Organiskt växer sig beatsen, tempot och ett unikt flow in i kroppen som sedan stannar kvar. En säregen stil som påminner om en hybrid av att nå toppen på egna villkor samt det som komma skall för framtida hiphop där olika influenser får samverka. Det är hiphop mitt i prick. Sverige skådar en ny fraktion där ordet fått sprida sig självt; där den nya generationens hiphop utanför och innanför stadsgränserna skapar nutida poesi med kulsprutetexter som förankrar sig i vardagen, humor och allvar, hemmavideos, Chewbacca och Vivaldi. Det här är noll-tretti-ett, och ingen tvekan på talangen-Stopp, ta en titt på falangen!

Vinnare i kategorin Hiphop: Sammy & Johnny Bennett – ST.RECK (Woah Dad!)

Hårdrock
Motivering: Riffet i öppningsspåret säger mer än skivans storhet. Det talar om vad hårdrock är, vad genren står för, vad genren gör med din kropp och hur genren kan förtrolla ditt inre.
När andra artister trampar upp musikaliska stigar till forna tider slungar den göteborgska trion ut lyssnaren i yttre rymden.
Sinnesöppnande och svävande utan att tappa fokus glömmer de aldrig bort var resan börjar och vad deras energiska doom metal kretsar kring – riffet!

Vinnare i kategorin Hårdrock: Monolord – Rust (RidingEasy records)

Årets indie
Motivering: Årets Indie tilldelas en rörelse som i slutet av året slet upp ögonen på vår allt för länge blundande musikbransch. Med enkla men skoningslösa medel tvingade den oss att rannsaka oss själva men även våra vänner, kollegor och organisationer. Årets Indie blev startskottet för musikbranschens intåg i den globala jämlikhetsrevolutionen och är en rörelse som inte kan stoppas – den har just börjat och än har vi bara sett en föraning av de kraftfulla positiva förändringar den kommer att medföra. För att bryta tystnaden och lägga skulden där den hör hemma. För kampen för en jämställd och jämlik musikbransch där ingen blir utsatt för sexuella trakasserier eller övergrepp på jobbet.

Vinnare i kategorin Årets Indie: Uppropet #närmusikentystnar

Jazz
Motivering: Med sin enastående och ärliga röst och med ett nyskapande som för jazzen framåt får hon oss att hoppas att kärleken övervinner allt i ett fantastiskt mantra.

Vinnare i kategorin Jazz: Mariam The Believer – Love Everything (Repeat Until Death)

Årets Live
Motivering: Denna norrländska gigant debuterade 1992, men är definitivt tillbaks som förstklassig poet med integritet – han har ett unikt uttryck i landet.

Det handlar om förmågan att väva in det politiska i vardagen, glesbygdens utarmning, vardagliga betraktelser och starka känslor utan att göra klassisk punk av det. Det är modigt av honom att inte påverkas av trender och tendenser, här saknas helt ängslighet i valet av arrangemang och ljudbild. Texterna kan stå på egen hand utan musikens stödben.

I liveform är det en gränsöverskridande urkraft som möter publiken och väver samman punk, poesi, rock, visa, samtal, politik och kärlek. Ingen annan har skakat om sin publik på detta sätt 2017.

Vinnare i kategorin Årets live: Mattias Alkberg (Teg Publishing)

Årets musikvideo (Presenterades den 31 januari)

Motivering: Årets vinnare är en video som imponerar i attityd och utförande. Varje scen är som ett eget litet konstverk som bär på sin egna historia. Vi vill se mer och vi får mer än vi hoppats på.

Vinnare i kategorin Årets musikvideo: Nadia Tehran – Cash Flow (Year 0001) Regi: Jonas Hong Soo Eriksson https://vimeo.com/240169641/9bb8a45c05

Årets Nykomling
Motivering: Med en klassisk känsla för ämnet presenterar artisten olycklig kärlek och frostiga förhållanden på ett utlämnande och självklart sätt, men ändå, ack så gripande och varmt. Det här är tidlös svensk pop för 20-talet!

Vinnare i kategorin Årets nykomling: Donika Nimani (Dazed Music)

Pop

Motivering: Det här är ingen ny artist, utan en som kontinuerligt har levererat högkvalitativ musik genom åren. Den senaste skivan utmärks framför allt av det symfoniska soundet, som gett de redan emotionella låtarna än mer känsla.

Vinnare i kategorin Pop: Loney dear – Loney dear (Real World Records)

Punk
Motivering: Det här bandet ser till att Sveriges hardcorehuvudstad är och förblir i norr. Unga och pissförbannade förvaltar de Sveriges stolta punkarv, som uppblandat med redigt råa amerikanska influenser ser till att undvika proggens trötta fallgropar. Det här är ljudet av det nutida Umeå hardcore, det här är ljudet av Trots.

Vinnare i kategorin Punk: Trots – Trots (Crush & Create Records)

Rock
Motivering: Årets vinnare i kategorin rock gör musik som är stenhård, medryckande och oförutsägbar. Här finns melodier som skulle få vilken våning som helst i Brill Building att skaka av avund och här finns gitarrer som skulle få GG Allin att behöva byta blöja. Vi begriper ingenting men vill höra mer. Prisad vare ShitKid!

Vinnare i kategorin Rock: ShitKid – Fish (PNKSLM Recordings)

Rytm
Motivering: Vinnaren av årets Kategori Rytm har skapat en vacker, unik och oemotståndlig upplevelse i sitt senaste album.
Texterna fångar människans innersta väsen, från ilska och rädsla till lycka och välmående. Kompositionerna och mellanspelen stärker temat som går genom hela albumet, nämligen känslan – viljan – att flyga högt.
Melodierna lockar oss att resa, växa, drömma, uppnå och leva. Och titelspåret kan vara årets bästa låt och video 2017

Vinnare i kategorin Rytm: Jaqee – Fly High (SwingKids)

Singer/songwriter
Motivering: Närvaro, intimitet, nerv. Förmågan att trollbinda lyssnaren med en avskalad ljudbild och själfull sång. Rotad i traditionen men med ett uttryck som är här och nu.

Vinnare i kategorin Singer/songwriter: Bror Gunnar Jansson – And The Great Unknown – Part I & II (Normandeep Blues)

Synt
Motivering: För ett komplett album som går från det djupaste mörka till det melankoliskt poppiga, allt förstärkt av intressanta ljud, skevande oljud och starka refränger går årets pris i kategorin synt till:

Vinnare i kategorin Synt: Priest – New Flesh (Lövely Records)

Visa
Motivering: Melankolins mästare som namnet till trots kommer från Göteborg har med sitt säregna sound gjort ytterligare ett album att spegla sig i när svärtan i själen gör sig påmind.

Vinnare i kategorin Visa: Franska Trion – Los Angeles (Matti Ollikainen)

Manifest och SKAPs pris till årets textförfattare
Motivering: Skarpslipade och vemodiga poptexter som sätter ord på kampen vi alla utkämpar för att ta oss igenom vardagen. Texter som hugger som en dolk men ändå lämnar lyssnaren med en känsla av hopp.

Vinnare i kategorin Årets textförfattare: Katohjärta – Inget kommer att ordna sig (Hybris/Det Svenska Musikundret) Text: Erik Hörnsten

Manifest och SKAPs pris till årets kompositör
Motivering: Med små medel skapar de låtar som är betydligt större än summan av dess delar. De har lyckats med konststycket att skriva musik som låter bekant men ändå har ett helt eget uttryck.

Vinnare i kategorin Årets kompositör: Pale Honey – Devotion (Bolero Recordings) Kompositörer: Tuva Lodmark, Nelly Daltrey, Anders Lagerfors