VINNARE MANIFESTGALAN 2016

Barn
På ett lekfullt och inbjudande sätt öppnar de dörrar till en musikgenre som alla barn borde få chansen att upptäcka. Med ett sväng som gör det svårt att sitta still får vi följa med på ett musikaliskt äventyr bland möss, insekter, kvällströtta spöken och festande krokodiler.
Vinnare är Lekisjazz med Lekisjazzstandards!
Lekisjazz – Lekisjazzstandards (ETgohome)

Dans
Med en hög produktionstakt har årets vinnare satt tonen och takten för otaliga dansgolv de senaste åren. Egensinnigt smutsig, monoton och dubinfluerad dansmusik bestående av discosamplingar och stadiga rytmer har bidragit till att årets vinnare kommit att bli den dansanta housens främsta fanbärare.
Vinnare i kategori Dans är Mr. Tophat och Art Alfie!
Mr Tophat & Art Alfie – Samlad årsproduktion (Karlovak)

Pop
Skivan är variationsrik som en djurpark, men ändå sammanhållen av den där rösten. Den som sträcker sig mellan hopp och förtvivlan, himmel och stad, som är så lätt att älska. Vinnaren i kategorin Pop är ingen debutant, men ändå alldeles ny.
Grattis Amason.
Amason – Sky City (Ingrid)

Hårdrock
Utan att tumma på sitt unika sound, där återkommande heavyrock-influenser kombineras med tyngd och vibration som kan få berg att skälva, har bandet återigen gjort en esoteriskt välorienterad skiva komponerad med avgrundstoner menade att ta lyssnaren bort, till det vi inte känner till.
Årets vinnare i kategorin Hårdrock är albumet ”To The Other” av Saturnalia Temple
Saturnalia Temple – To The Other (Listenable Records)

Synt
För ett album där kontrasterna tillåts flöda fritt, där det minimala möter det bombastiska, det återhållsamma möter det storslagna och det monotona mörkret möter det vackert melodiösa går årets pris i kategorin synt till AGENT SIDE GRINDER
Agent Side Grinder – Alkimia (Progress Productions)

Dansband
Vinnaren har med eget koncept, mycket målinriktat, byggt upp ett tydligt varumärke med stark profil. De har en förmåga att ständigt leta fram låtmaterial som förnyar intrycken för lyssnaren och dansaren, samtidigt som de bevarar bandets musikaliska signum och originalitet – där sången är en mycket viktig del.
Genom att för första gången själva producera sitt album har de tagit ännu ett stort steg i sin utveckling. Årets vinnare i kategorin dansband är … Blender!
Blender – Mi amore (Neptun/Blender records)

Årets Live
Årets live är en explosion av energi, närvaro och ett äkta fullblodsproffs till liveartist. När hon kliver på scenen vibrerar luften, och hon har publiken med sig hela vägen oavsett om hon vill skapa dans, lägga schyssta rimes eller knyta näven i luften.
Denna hjärtliga, kompromisslösa och fantastiska artist har under många år harvat land och rike runt för att berika oss med högkvalitativ hiphop. Och det senaste året har verkligen varit hennes år. Vi har sett henne på scener runt om i landet, om inte själv på scenen så har det varit i föreläsningar med Femtastic eller tillsammans med andra storheter.
Hon är en hiphop-matriark, peppens mamma, drottningen av Mästerbotten. Hon är Cleo.

Punk
Årets vinnare har stormat den svenska punkscenen med känsla, intelligens och självklar attityd.
Med intensitet och skarpa texter, översköljt av energiska gitarrer, är deras debutalbum en oemotståndlig punkgodispåse med hårda såväl som mjuka bitar.
Årets vinnare i kategorin punk/hardcore är: Arre! Arre! – A.T.T.A.C.K.
Arre! Arre! – A.T.T.A.C.K (Rundgång Rekords)

Visa
Passion parat med ett stänk galenskap har fört detta poetiska projekt i hamn med musik som glimmar som ljus i mörkret.
Vinnare av årets pris i Kategorin Visa är Sofie Livebrant med Lighthouse Stories.
Sofie Livebrant – Lighthouse Stories (Brus & Knaster)

Musikvideo
Årets bästa musikvideo har med enkla medel skapat ett unikt uttryck vi i juryn aldrig tidigare skådat – nonchalans blandas med intensitet, pondus och lekfullhet.
En entré, en sorti och däremellan ett fantastiskt skådespel med en mikrofon är allt som behövs för att skapa en enastående symfoni av magi.
Jag säger det du vill höra; Årets bästa musikvideo 2015 tilldelas Kristian Bengtsson med videon Vissa nätter.
Jonas Lundqvist- Vissa nätter (Adrian Recordings) Regi: Kristian Bengtsson

Årets Indie
Denna festival blev under 2015 den givna mötesplatsen för unga tjejer som gillar musik, robotar och sladdar! Genom ett nyskapande samarbete mellan artisten Robyn och Kungliga tekniska högskolan fick tjejer mellan 11-18 år möjlighet att experimentera och briljera inom teknik och musik tillsammans kvinnliga forskare, tekniker och musiker. Ett viktigt steg mot fler kvinnliga tekniker i musikbranschen!
Årets indie 2016 är Teklafestival

Rytm
Det vinnande bidraget i årets manifest kategori rytm andas världsklass. Att artisten andas, älskar, sover, äter, pratar, rappar, sjunger, dansar i dancehallens värld råder det ingen tvekan om. Artisten har i många år synts tillsammans med andra artister på Sveriges reggae/dancehall-scen. Med detta kapitel på sin musikaliska resa visar artisten sin ypperliga självklara förmåga att stå på egna ben och äga scenen.
Med EPn Chapter Done och flera ytterligare magiska singlar har vi en vinnare – Sveriges dancehallqueen – ETZIA 
Etzia – Samlad årsproduktion (Partillo Productions/SwingKids)

Årets nykomling
Med en stark känsla för dynamik och dramatik samt en dos äkta norrländskt vemod, skapas med minimalistiska uttryck, ett varmt och vackert soundtrack till 2016.
Årets nykomling är: QNDA http://www.qndamusic.com/

SKAP:s och Manifests pris till årets textförfattare
En orädd och angelägen textförfattare med stort hjärta. Med örat mot marken har han skrivit en rad texter som sätter ord på en några av vår tids absolut viktigaste frågor.
För skivan Barn Av Amerika tilldelas SKAP:s och manifests pris till årets textförfattare:
Love Antell – Barn av Amerika (Amigo/Cosmos)

SKAP:s och Manifests pris till årets kompositör
En kompositör som med små gester skapar stor och organisk musik som rör sig fritt över tid och rum.
För skivorna Stjärnfall och Glömska tilldelas SKAP:s och manifests pris till årets kompositör:
Amanda Werne/Slowgold – Stjärnfall, Glömska (Gaphals)

Årets Rock
Vid första anblick kan man tro att detta är en trio. En trio med en trummis, en organist och en gitarrist. Men det här är INTE en trummis. Det här är INTE en organist. Och det är INTE en gitarrist. Det är tre TIGRAR som släppts ut ur en bur. Vi vet inte vem som öppnade buren men vi är väldigt tacksamma för det. Äntligen.
Vinnare är: Snake – Cradle of snake (Sounds of Subterrania)

Årets Klubb
För sin schyssta musik och de mest engagerade klubbesökarna, som kommer för klubbens grymma musik och sköna känsla. Här har man skapat ett koncept utöver det vanliga som är så mycket mer än bara en nattklubb, och där musiken ständigt står i fokus.
Årets Klubb 2015 är… Verket nattklubb på Nöjesfabriken i Karlstad!

Folk
Med rytmisk vighet, melankoliska folkmelodier och tvära instrumentklanger har fyra fantastiska musiker vispat ihop en gränsöverskridande och värdig efterföljare till landets mest sålda folkmusikskiva genom tiderna, Jan Johanssons ”Jazz på Svenska”.
Manifests pris för bästa folkmusik 2015 går till Filip Jers Quartet för ”Plays Swedish Folk”
Filip Jers Quartet – Plays Swedish Folk (Schmalensee Production)

Hiphop
Efter att ha arbetat med sin musik och sökt igenom sound i det tysta under många år lossnade det ordentligt för årets artist under 2015. I en perfekt symbios mellan rap och sång har han skapat en svensk identitet av ett modernt sound med amerikanska förebilder tillsammans med några av Sveriges hetaste producenter.
2016 års vinnare i hiphopkategorin är ingen annan än Mwuana.
Mwuana – 1: Spiridon, 2: Collén & Chords, 3: Nibla (Artery Music Group)

Jazz
En musikant utan dess like, vars virtuositet grundas i en iver och kärlek till musiken och till sina instrument. Med en spelglädje som är så stark att den sprids i rummet har han återvänt till det svenska jazzlivet med full kraft. 
Årets vinnare är:
Per Texas Johansson – De långa rulltrapporna i Flemingsberg (Moserobie Music Production)

Experimentellt
Analoga och elektriska syntar
Ljud från hela världen
Faller ut incirklade
i en vertikal struktur
Vinnare i Experimentellt är: Lars Bröndum – Fallout (Antennae Media)

Singer/songwriter
För att odla något som skall kunna växa sig stort, starkt och bestående krävs tid, kunskap, förtroende och passion. De mästerliga verken ”Alabursy” och ”The Green Stone” har fått växa fram ur myllan på Västgötaslätten, bortom dagens tid och rum i Daniel Norgrens egna paradis i Rude, utanför Tvärred. Under tio år har Daniel Norgren låtit sitt låtskapande och sin musik växa fram på samma sätt och med albumen ”Alabursy” och ”The Green Stone” har denne ”gördetsjälv”-artist nu etablerat sig som en av de främsta singer/songwriters vi har i landet idag.”
Daniel Norgren – Alabursy/The Green Stone (Superpuma Records)