Manifest 2010

MANIFEST 2010: | NOMINERADE | JURY | GALLERI

Vinnare Manifest 2010

Punk/Hardcore

Med en kombination av arg och lustfull punkrock, svängig rock’n’roll, och texter som berör satte årets vinnare avtryck på fjolårets punkscen och bevisade att ibland är gammal äldst.
Årets vinnare i kategorin Punk/Hardcore – från staden Göteborg: Troublemakers ”Made in Sweden”

Dans

2010 års Manifestpris i kategorin dans går till en artist som länge varit en högt respekterad aktör på den internationella technoscenen. I två decennier har hans tolvor satt dansgolv i brand över hela världen, men först nu tar han klivet och släpper ett helt album. Resultatet är lysande. The Man With the Case av Samuel L Session är årets bästa svenska dansalbum.

Jazz

Årets vinnare får priset för att de med oräddhet och kompromisslös inställning lyckas förena skir luftighet med rytmisk komplexitet i sin ösigt sökande jazzmusik, lika gedigen och oförutsägbar i sin kollektiva grund som i de enskilda, bländande soloinsatserna.
Priset i kategorin Jazz går till Malmö-sextetten The Opposite för sin debutskiva Intertwined.

Dansband

Ett album som har allt man kan önska av ett modernt dansband: Musik att dansa till, musik att lyssna till, musik som berör och musik som gör en glad. Ett välproducerat och helt komplett album, tvärt emot spår 11:s titel som lyder: Ingen är perfekt.
Det här albumet är precis det, perfekt! Och vi behöver inte säga: Välkommen in i Dansbandseliten, för där är ni redan.
Årets vinnare i kategorin dansband är: Välkommen in med Blender!

Rytm

Med en oerhört säregen och känslofylld röst strålar denna artist ut sitt budskap genom sin alldeles egna underbara stil. På senaste albumet har artisten arbetat fram en formula och lyckats med konststycket att uppdatera roots, reggae och ska till ett modernt sound. En sann artist som under flera år överraskat oss om och om igen live som studiomässigt. Med det senaste albumet har denna artist växt till högre höjder och långt utanför Sveriges gränser.
Det är i världsklass! Det är Jaqee!

SKAP:s och Manifests pris till årets kompositör

Gränsen mellan pop- och konstmusik har sällan varit svårare att urskilja. Frågan är om det inte är just där årets kompositörer befinner sig. Väna viskningar och nästan våldsamma musikaliska vrål sammanvävs till en otämjbar enhetlighet. En rullande våg, stark, långt ifrån strand och okontrollerad, sprider sig musiken ändå taktfast framåt. SKAP vill prisa ett komponerande som både är komplext och tilltalande.
SKAP:s och Manifests pris 2010 till årets kompositör går till – Lisa Nordström och Lisen Rylander Löve från Midaircondo.

SKAP:s och Manifests pris till årets textförfattare

Vilken del av känslospektrat som ligger bakom textförfattandet spelar ingen roll. Oavsett om det är ilska, glädje eller sorg som styr skrivandet, engagerar årets textförfattare alltid i högsta grad. Denne vet om att en självutlämnande intimitet kan träffa minst lika hårt som ett slag med alla muskler spända. Förra året fullbordades ett decennium av svensk hip-hops mest personliga och kompromisslösa uttryck. Detta vill SKAP uppmärksamma.
SKAP:s och Manifests pris 2010 till årets textförfattare går till – Ken Ring

Rock

För att ha tagit sin ungdomliga energi, vilja att spela och kanaliserat den till något eget. Inspirerat av massor av cool musik men utan att låta vare sig retro eller som en kopia har årets vinnare gett Sverige ett eget, lysande garagerock-band.
Vinnare i kategorin Rock är Makeouts – In a Strange Land (Bachelor Records)

Pop

Årets vinnare i kategorin Pop/electronica är ett möte mellan två musikaliska visionärer som tillsammans skapat en stor berättelse om uppbrott och avsked. Det är stolt, respektfullt och framåtblickande – och något mycket större än bara pop.
Vinnare är El Perro del Mar för albumet Love is not pop

Hårdrock/Metal

En avgrund av instrumental ångest. Bittert inte bara på ytan, utan som att falla ner i ett svart hål. Men bitarna faller på plats och bland det tröstlösa mörkrets tungsinta riff lyser en strävan efter ljuset.
Med glädje och smärta tilldelar vi 2010 års Manifestpris i kategorin hårdrock/metal till Abandons sista skiva The Dead End.

Synt

Med ett album som utnyttjar formatets potential och visar att det fortfarande är aktuellt under nästa decennium och med melodier och texter som sitter perfekt visar artisten att ensam är stark.
Vinnare i kategorin synt 2010 är Arvid!

Årets Live

Maskerade och dränkta i ett mystiskt, mytiskt och febrigt laserskimmer har de spridit sin atmosfäriska musik och rituella liveconcept både nationellt och internationellt. De har ytterligare utvecklat liveshowen som medium och vidgat gränserna för hur livemusik kan framföras.
Därför tilldelas Fever Ray 2010 års Manifestpris för bästa liveakt

Årets osignat i samarbete med P3 Lab

För att han med skalpellvassa gitarrfigurer och pricksäkra texter lyckas förena den digitala tidsåldern med punkens energi och proggens befriande yvighet.
Manifestpriset i kategorin Osignat går 2010 till – Fulmakten

Singer/songwriter

En artist som genom åren byggt upp ett imponerande arv med en framgångsrik karriär både nationellt och internationellt. Årets skiva är den som hittills lyckats främst med att spegla flest sidor av hans stilar, uttryck och känslor och befäster hans position som säregen sångare och låtskrivare med enorm konstnärlig integritet.
Vinnare i kategorin singer/songwriter är: Kristofer Åström And The Rainaways – Sinkadus (Startracks)

Folkmusik/visa

För lågmälda visor som i övertygande närbilder gestaltar natur, litteratur och historia från ett nyss närvarande 1900-tal, och låter seklet vinka ett värdigt adjö.
Vinnare i Folkmusik/visa är – Tore Berger – I huset långt på landet

Hip Hop

Klassisk hiphop har återigen tagit en plats på den svenska rapscenen och efter att ha kämpat med musik i det dolda i flera år har vinnaren likt en boxare slagit sig in ringen. Genom en samhällsspeglande musik når deras ljudande en publik med berättelser om den dagliga kampen. Med en musikalisk process hela vägen från porten i betongen till innerstadskvarteren har de bevisat att de lever för det här med hiphop.
Årets Manifestpris i kategorin hiphop går till Ayla-medlemmarna Moms & Alias Ruggig och deras duo Mohammed Ali för deras skiva Processen.

Årets poplabel i samarbete med Grolsch och Kingside Studio

Priset till årets poplabel går till ett skivbolag som redan efter några få utgåvor har bevisat att de står för något ungt, stolt och intagande. Med hopp om fortsatt frisinnad utveckling under det kommande året – vinnare är Information.