Manifest 2005:

JURY
NOMINERADE
VINNARE
PRISET
VIMMELBILDER

Vinnare Manifest 2005

Nedan följer samtliga pristagare från Manifest galan 2005. Totalt under kvällen delades det ut 10 priser i lika många kategorier samt ett pris till Årets Musikmedia.


POP/ROCK
Romantiken har åter fått medvind. Ur stenhård konkurrens med fiktiva städer, episk rock, fylleskallar och små tysta andetag reste sig den klassiska enkla poplåten - inspelad med små medel i en lägenhet i Göteborg - och blev 2004-års musikhistoriska minnessten.
Vinnaren i Årets Pop/Rock: Mannen med rösten som använde sitt enda telefonsamtal i häktet till att tillägna en låt på radion åt sin stora kärlek.

Jens Lekman
för albumet "When I Said I Wanted To Be Your Dog".
(Service / Border) www.srvice.comHÅRDROCK/PUNK
Mod att återta sin ursprungsvokalist men musikaliskt frångå det beprövade. Bekant melodibriljans i kombination med generösa avsteg som lämnar fullt utrymme åt Peter Dolvings skiftande känslolägen. En komplex, utmanande sammansmältning som hellre än att bevara och förankra vill evalvera och revoltera.
Det är vad som gör Göteborgskvintettens _rEVOLVEr_ till 2004 års allra mest oumbärliga metalexplosion.

Haunted - rEVOLVEr (Century Media/Border)HIPHOP/R&B/SOUL
De strider sida vid sida, som svensk hiphops Don Quijote och Sancho Panza. Ingen som hör dem kan vara oberörd, för de attackerar med äkta kärlek och äkta sanning, och de avväpnar med stor humorn. De leker med svenska språket som inga andra. Med den självbetitlade andra plattan går de rakt in i våra hjärtan - igen! Egentligen vill vi utroppa detta till årets bästa svenska platta, alla kategorier. För att produktionerna är så ohygligt bra och för att dessa två lokala legender rappar sannast, närmast sin egen verklighet och med fräschast attityd.
Allt guld till Ison & Fille och deras mäktiga förortsepos "Ison & Fille"!

Ison & Fille - Ison & Fille (Playground Music)POSTROCK/ELECTRONICA
I 2004 års produktion har artisten visat mångsidighet i ständig utveckling. Lyssnaren får ta del av ett unikt ljudlandskap med klar discotouch, där influenserna charmigt omvandlats till enbart låttitlar. Musiken har under året nått en bredare publik utan att inskränka på den konstnärliga ådran hos artisten.
Monarki eller republik?
I elektronikans land heter kungen Andreas Tilliander.

Andreas Tilliander - World Industries (Pluxemburg/Playground)DANS/HOUSE/TECHNO
Årets manifestpris i kategorin dans går till Andreas Tilliander för albumet World Industries som kombinerar smal techno och elektro med tillgänglighet i form av sång och popmelodier. Resultatet blir en egensinnig och modern hybrid perfekt för dansgolvet.

Andreas Tilliander - World Industries (Pluxemburg/Playground)FOLK/VÄRLDSMUSIK
För att ha åstadkommit ett livsbejakande konglomerat av musikaliska traditioner och personligheter, där helheten hela tiden är större än de ingående delarna.

Ale Möller Band
- Bodjal (Amigo/ BAMD)VISA/SINGER SONGWRITER
"Med en strävan mot det nya och med respekt för det gamla, visar våra vinnare på en tidlöshet i det enkla. Tillsammans låter de en tradition leva vidare, och ger till en ny generation en skatt i sin vackraste form."
Nina Ramsby & Martin Hederos – Visorna (Amigo/BAMD)JAZZ
Lochiel's warning  är ett stycke sprakande, kollektivt jazzhantverk skapat ur stark originalmusik  och  väl valda standardlåtar, bortom varje kliché. Trumpetaren Peter  Asplund visar  en enastående förtrogenhet med musikens melodiska väsen  och spelar med en ton  och en teknik som skimrar och  älskar.

Peter Asplund Quartet - Lochiel's warning (Prophone/Naxos)ÅRETS LIVE
Efter en flerårig väntan fick en törstande publik under 2004 återigen äntligen bevittna den urkraft som årets vinnare i Liveklassen besitter när de intar en
scen. Med en ofattbar pondus slås lyssnaren av ett betongblock i pannan när Simon Olsson & co på gränsen till utmattning förmedlar sina frenetiska
rundgångar och mäktiga ljudbilder.
Årets Liveartist är Silverbullit.

Silverbullit
(MVG/NEG/BonnierAmigo Music)ÅRETS NYKOMLING
Årets nykomling 2004 har med enkla medel förädlat och förvandlat popmusik på ett sett vi aldrig tidigare har fått höra. Att kunna balansera det avskalade till att driva vidare till det pompösa är det inte många som klarar av, men årets vinnare har visat att det går. Det som vi har hört 2004 är bara början på en fantastisk karriär och alla som har sett konserterna under årets lopp vet att han kan gå hur långt som helst. Om hunden är människans bästa vän, då är årets nykomling musikens bäste vän... JENS LEKMAN.

Jens Lekman
- When I Said I Wanted To Be Your Dog (Service/Border) ÅRETS MUSIKMEDIA
(Instiftat av Arrangörsföreningen)
En levande förlängning av konsertupplevelser och en hemsida som skapar en inbjudande mötesplats för musikintresserade. Att det är en ideell verksamhet som ändå lyckas upprätthålla en intensivitet och professionalism gör det oundvikligt att belöna....

...Emma och alla andra på Rockfoto.nu!!!
www.rockfoto.nu