Vinnare Manifestgalan 2013

Vinnarna Manifest 2013
Efter att närmare 120 personer i 19 jurygrupper lyssnat närmare 500 skivor och tittat på 102 musikvideos så är det nu dags att kröna vinnarna. Med oerhörd stolthet presenterar vi årets bästa enligt Manifest 2013:

Alla bilder av Olle Eriksson www.olleriksson.com

FOLKMUSIK
Manifestpriset 2013 i kategorin Folkmusik går till en grupp som tar tillvara på de musikaliska möjligheter deras olika bakgrunder erbjuder; ett band som länge och metodiskt utvecklat ett samspel över musikgränserna. Med ingredienser från Senegal, Mexiko, Grekland och värmländska Jössehärad skapar de en odelbar, mångfasetterad och unik enhet.
Årets pris går till: Ale Möller Band – Argai (Playground Music)

EXPERIMENTELLT
Årets vinnare i Experimentellt får priset för att de håller ett musikaliskt intressant material i ett stadigt konceptuellt grepp.

Vinnare i Experimentellt Manifest 2013 är:
Syntjuntan – Syntjuntan (Schhh records)

ROCK
Årets manifestpris i kategorin Rock går till ett band som vet hur rock ska slipas. Att spela högt & ofta, men att framförallt inte glömma bort att blanda in sig själva i mixen av det gamla beprövade & det nya outforskade.
Årets vinnare är Holograms.

Holograms – Holograms (Captured Tracks)

DANS
Klaustrofobiskt gripande acid, stunsig techno och vassa ljudexperiment är bara några av alla de saker som årets vinnare i kategorin Dans ägnar sig åt. Hans mångsidighet och oerhörda musikalitet har hämtat näring i så skilda orter som Göteborg, Detroit och Stockholm. På egen hand eller i någon av många konstellationer och samarbeten har han skapat banbrytande elektronisk musik. Efter många år som en av de tongivande i genren är det ett nöje att få dela ut Manifestpriset i kategorin dans till multibegåvningen Jean-Louis Huhta.

Jean-Louis Huhta – Samlad årsproduktion inkl. Brommage Dub och Dungeon Acid (iDEAL Recordings)

VISA
För ett album som med lågmäld intensitet etsar sig fast i hjärtat med berättelser som berör.
Årets Manifestpris i kategorin Visa går till Toni Holgersson för skivan Sentimentalsjukhuset.

Toni Holgersson – Sentimentalsjukhuset (Amigo/Cosmos Music Group)

PUNK
Högt i tak är det när årets vinnare ena stunden bjuder på cathcy och stenhård hardcore för att i nästa pumpa igång med feta metalriff. Musiken förstärks av de angelägna och välformulerade texterna som många kan relatera till. Svensk punkrock låter bättre än någonsin och 2012 var detta färgstarka band bäst av alla.
Årets vinnare i kategorin punk/hardcore: Beyond Pink med skivan Pride and prejudice.
Beyond Pink – Pride and Prejudice (Emancypunx)

RYTM
Vinnaren i kategori RYTM Manifest 2012 tar oss på en musikalisk resa som redan från första albumspåret signalerar att det här är en musikakt som ska upplevas live.
Det är blåsigt
Det är funkigt
Det är suggestivt
Det är rytmiskt
Det är mystiskt
Det är stort
Det är smått
Det är svängigt
Det är som en armé av sköna vibbar attackerade genom musik
Det är MUSIC IS THE WEAPON

Music Is The Weapon – Moving Foundation and Outer Space (MITW Records)

SYNT
För ett solitt album med en helt egen elektronisk ljudbild som utforskar genrens mest mörka, monotona och kalla delar men samtidigt buret på starka melodier går priset i kategorin årets synt till AGENT SIDE GRINDER!

Agent Side Grinder – Hardware (Headstomp/Klangarkivet)

HIP HOP
Årets vinnare besitter ett ständigt behov att testa nya stilar och genrer. Oavsett om det är rap eller reggae på skånska eller stenhård rap över 90 BPM. Inte nog med att artisten besitter två språk fläckfritt, han har dessutom både rap och sång i sin ryggsäck. Till skiva nummer tre har han dessutom visat att han gör sig minst lika bra i produktionsrollen som vid mikrofonen. Årets vinnare har tidigare skrivit in sig i manifestprisets historieböcker både 2004 och 2009. Nu kan han även stolt skriva in Manifest 2013 i sitt CV. Årets vinnare av manifests hiphopkategori är CHORDS!”

Chords – Looped State of Mind (Tasters Choice Music)

JAZZ
I en varsam rörelse skapar de kollektiva improvisationerna lyriskt förtätad musik. Ett rakt tilltal och en intensiv känsla fyller ett album som vågar vila i ögonblicket. Årets Manifestpris i jazzkategorin går till en världsklassig trio som aldrig låter tillrättalagd: Bobo Stenson Trio, för skivan Indicium
Bobo Stenson Trio – Indicum (ECM)

POP
Det är någonting med blandningen. Mellan mörkt drama och ljus innerlighet, mellan djupbottnade syntslingor och en svävande sångröst. Det är kontrasterna vi älskar, och det är symbiosen som blir magisk. Vinnaren i årets pop: Niki and the Dove.

Niki & The Dove – Instinct (Record Company TEN)

SKAP:s och Manifests pris för årets textförfattare
Försiktigt skulpterade, ytterst genomtänkta texter.
Små melankoliska vardagsbetraktelser som ger känslan av att det ljusnar snarare än svartnar. Vi får inte nog av dig.
SKAP och Manifests pris till årets textförfattare tilldelas Carolina Wallin Perez
Carolina Wallin-Perez – Där vi en gång var (Razzia)

SKAP:s och Manifests pris för årets kompositör
Med strama, monotona verktyg mejslas en storartad musikupplevelse fram.
Musik som ett äktenskap mellan kargt nordiskt vemod och latinsk blodröd blossande passion.
SKAP och Manifests pris till årets kompositör tilldelas Per Störby i New Tide Orquesta.
Per Störby – New Tide Orquesta, How To Climb A Mountain (Hoob)

DANSBAND
Det här bandet har en förmåga att modernisera dansbandsmusiken utan att därför göra avkall på dansbarheten. Albumet lyckas också förmedla det genuina gung och den spelglädje som bandet visar på scenen. Samtidigt som man förvaltar arvet från tidigare generationer av bandet, så svävar det en fräschör och ett nytänkande över albumet.

Sannex – Tillbaka till framtiden (Atenzia Records)

SINGER/SONGWRITER
Det gör skillnad när det är på liv och död. Det krävs mod, styrka och skicklighet att våga låta den brinnande passionen rinna genom varje ton, fras och andetag. Med unikt säregen röst, fullkomliga melodier och briljant gitarrspel har denna karismatiska och kompromisslöse artist blivit en världsangelägenhet. Priset till Årets Singer/Songwriter 2012 går till THE TALLEST MAN ON EARTH.

The Tallest Man On Earth – There’s no leaving now (Gravitation)

ÅRETS NYKOMLING
Den här gruppen golvade juryn med ett skönt sväng, uppbackat av schyssta harmonier och grym sång, som får en att längta efter varma sommarkvällar i goda vänners sällskap. Med tidlösa melodier och klassisk rythm & blues känsla har denna grupp en lång karriär framför sig.
Vi är glada över att få presentera Årets nykomling 2013 och vinnaren är Killerball!
Killerball http://www.killerball.se

HÅRDROCK
Det sägs att allting går i cykler. Runt, runt. Som ett hjul – i framåtrörelse. Årets vinnare i kategorin hårdrock fullbordar varvet till skarven mellan 60- och 70-tal, fast med styret mot den ljusnande framtiden – som med all säkerhet är deras. Utan vidare ceremonier säger vi därför grattis till årets pristagare: Witchcraft!
Witchcraft – Legend (Nuclear Blast)

ÅRETS LIVE
Vem kunde tro att det som skapades på ett källargolv 1992 i Umeå kunde vara lika hårt, lika livsfarligt, lika kompromisslöst, lika engagerande och kanske till och med ännu bättre år 2012? Det var det. Och det är därför vi vill utse REFUSED till vinnare av årets livepris.
Refused (Epitaph/Playground)

ÅRETS INDIE
I år vill Manifest premiera ett relativt nystartat bolag som med små resurser, kombinerat med en fantastisk fingertoppskänsla och nytänkande marknadsföring, lyckats sprida god konst inom såväl Litteraturen, Filmen som inom Musiken. Från sin bas i Norrbotten har man på kort tid skapat framgångar för artister som Mattias Alkberg, Maria Eriksson, Magnus Ekelund, författaren Po Tidholm och musikerna och filmarna Jonas och Anders Teglund.

Manifests pris till Årets Indie 2012 har tilldelats TEG Publishing.

ÅRETS MUSIKVIDEO
Vinnaren av årets musikvideo har skapat en symfoni av längtan, lekfullhet, lust och värme med hjälp av enkla medel i form av ljus, färg och rytm. En upplevelse som får våra sinnen att minnas ruset vi känner i oss en tidig sommarmorgon, när en ny dag gryr, men våra kroppar och själar är fortfarande i extas, vi vill aldrig sluta dansa. Just där och då är vi odödliga.
”Do not fall a sleep tonight, this WILL be a night to remember”. Priset för årets bästa musikvideo har tilldelats Lucas Nord vs Urban Cone med låten Let us stay young i regi av Mats Udd

Lucas Nord feat. Urban Cone – Let Us Stay Young (Hybris) Regi: Mats Udd