Priset 2019


Happy Intestine

”Jag är oerhört glad och stolt att ha fått uppdraget att göra priserna till Manifestgalan i år!

Happy Intestine ser jag som en hyllning till de nominerade musikerna och det arbete de gör för vårt kulturliv i både det privata och offentliga. Ett hårt arbete och slit som inte alltid är synligt för mottagaren men ett viktigt bidrag till att vårt samhälle mår lite bättre på insidan.”

Rasmus Nossbring

 

 

Årets Priskonstnär

Årets Priskonstnär är glaskonstnären Rasmus Nossbring.

I sina verk utforskar Rasmus vardagliga händelser såsom rutiner, minnen och social dynamik. Tunga ämnen kombineras ofta med humor för att avdramatiseras och på så sätt göras tillgängliga för betraktaren. Det fysiska skapandet och kontakten med materialet är en viktig del av hans process och en stor källa till hans drivkraft och inspiration.

Rasmus började sin karriär som glasblåsare vid Reijmyre Glasbruk 2007 där han arbetade i produktion och med framtagning av konstglas åt glasbruket tills han började sin utbildning vid programmet Keramik och Glas på Konstfack 2014. 2017 tog han sin kandidatexamen från Konstfack och skapar sedan dess sina skulpturer i glashyttan STHLM Glas, Gustavsberg.

De senaste åren har Rasmus blivit en av de internationellt mest hyllade upcoming glaskonstnärerna och han har mottagit en rad prestigefyllda utmärkelser och genomfört uppmärksammade utställningar. Bland dessa kan till exempel nämnas Peoples choice award på Pilchuck auction gala i USA, Artist in Residence på The Glass Factory Boda och Young Glass (Decennial exhibition) på Ebeltoft Glasmuseum i Danmark.

Inför 2019 väntar bland annat en soloutställning hos Konsthantverkarna i Stockholm och under sommaren undervisar Rasmus i glasskulptur vid Urban Glass i New York.