Manifest 2009

MANIFEST 2009: | NOMINERADE | JURY

Vinnare Manifest 2009

Vinnarna av 2008 års Manifestpris som presenterades på galakvällen den 6 februari 2009.

Jazz

Med en storartad produktion som visar upp en av Sveriges främsta grupper med stor internationell räckvidd och en musikalisk rikedom som omfattar bland andra Solvio Rodriguez, Astor Piazzolla, Don Cherry och Alban Berg visar årets pristagare åter att han är en artist i världsklass.
Bobo Stenson Trio: Cantando (ECM/Naxos)

Punk/Hardcore

Med ett glödande engagemang och en stark integritet som bas avfyrar årets vinnare stenhård punkrock som är så väl catchy som arg – och den fungerar lika bra på autonoma kulturhus som etablerade rockhak.
Disco Volante: We are forever (Not enough)

Hårdrock/Metal

En kraftfull blandning av heavy metal och doom metal, med en karismatisk sångare. Bandet hämtar inspiration från klassiska hårdrocksgrupper, men utan att någonsin kopiera dem. Albumet är originellt och har sådan tyngd i framförande och produktion att det krossar allt motstånd.
Grand Magus: Iron Will (Rise above/Border)

Rytm

Genom en klar inspiration från visa och romska festligheter har årets vinnare skapat ett av 2008 års mest svängiga album. Att lyckas genomföra den osannolika blandningen av 50-tals swingjazz och framtidsrap på det här trovärdiga sättet visar på en genuin musikalitet. Behärskandet av dåtidens dansvänliga rytmer i kombination med den moderna humoristiska samhällskritiken gör att det här är ett band för folket och framtiden för det rytmfulla Sverige.
Movits: Äppelknyckarjazz (BD Pop/Universal)

Experimentellt

Med en musik som hämtar sitt syre från naturen, från det organiska, från de små berättelserna, från den analoga världen, skapas små knirrande rörelser som utvecklas till en mäktig och rik musikalisk väv. Här gifts det spontana med det välartikulerade, här möts tradition och förnyelse.
Anders Dahl: Doorbells (Bombaxbombax)

Hiphop/RnB/Soul

Årets hiphop/soul/RnB 2009 tilldelas en artist som skickligt hanterar både det engelska och svenska språket. En artist som under åren inte tillåtit sig själv att stanna upp i sin musikalitet. En artist som utvecklats från gangstarap, till boom-bap för att på sin andra fullängdare utveckla sitt sound mot flera musikaliska traditioner, utan att någonsin glömma essensen av hiphop. För snygga flows, välproducerade stycken med väl utförda texter, utan att förlora verklighetsförankring, tilldelas priset skånepågen Chords.
Chords: Things We Do For Things (Juju/Playground)

Årets Live

Hon har med extravaganta och magiska livespelningar erövrat världens scener helt på sina egna villkor. Sveriges enda egentliga mega-pop-stjärna gjorde en storstilad comeback på Sveriges festivalscener under 2008.
Robyn (Konichiwa Records)

Folkmusik/Visa

För ett album som otvunget och självklart förenar tradition med samtid och som förenar folkmusik och jazz med visa – för en absolut, men aldrig insmickrande musikalitet går årets manifestpris i kategorin folk/visa till Gunnel Mauritzson band och skivan ”Det som sker”.
Gunnel Mauritzson Band: Det som sker…(Sandkvie Records/CDA)

Synt

För ett album som medvetet sneglar bakåt för att inta framtiden och som med drivande melodier och säker sång befäster gruppens position som Sveriges främsta syntpopakt går årets pris i kategorin synt till ELEGANT MACHINERY.
Elegant Machinery: A soft exchange (Out of Line/Sound Pollution)

Singer/Songwriter

Med fantastiskt välskrivna melodier, stark personlig integritet samt en ungdomligt oberoende attityd till sin folkinspirerade pop går denna duo från klarhet till klarhet! Framtiden är deras!
First Aid Kit: Drunken Trees (Rabid Records/Border)

Pop

Med ett unikt anslag, en djup mänsklighet och en personlig finess utforskar årets vinnare naturen inom och utom oss. Resultatet är en skiva vars starka rötter tar ett fast grepp om lyssnaren, och växer vidare inombords.
Frida Hyvönen: Silence Is Wild (Licking Fingers/Playground)

Rock

Med en primitiv och desperat ljudbild fylld med reverb som plockar ur musikhistorien utan att låta daterat, skapar de en känslomässig musik som inte lämnar någon oberörd.
Pascal: Galgberget (Novoton/Bonnier Amigo)

Dans

Elektronisk musik när den är som bäst. Välproducerad, internationell, överraskande och omöjlig att sitta still till.
Style of Eye: Duck cover and hold (Pieces of eight records)

My Space-priset till årets Osignade

MySpace är den främsta globala mötesplatsen för musik med fler än 5 miljoner artister inom alla tänkbara genres. 85 000 utav dessa band är svenska – och 10 av dom var nominerade till MySpacepriset till Årets Osignade, som i år delas ut för första gången. Vinnaren Tim Schmidt röstades fram av svenska folket på MySpace och har i sin tidvis traditionsbundna genre lyckats förmedla enkelheten i text och musik utan att tumma på kvalitén. Med sina starka melodier kommer han att erövra en välförtjänt och stor publik.
Tim Schmidt

Vice Label Award

Det första någonsin Vice Label Award är unikt på det sättet att det lika mycket är ett pris för lång och trogen tjänst, som en stjärna i kanten vid 2008-års skivsläpp. Med sin fläckfria katalog, ett starkt fjolår, design som alltid är bästis med våra ögon och en orädd inställning till online-distribution är Service den självklara vinnaren.
Service