Manifest 2008

MANIFEST 2008: | NOMINERADE | JURY | GALLERI | PRISET

Vinnare Manifest 2008

Rytm

Kapten Röd – Stjärnorna finns här
Juryns motivering: ”Med rötterna stadigt i reggae o dancehall skapar han nåt väldigt eget och lyckas undvika det stereotypa-catchiga hookar, varierade underhållande texter ,levererade med pondus o tyngd-plattan bjuder upp till dans men uppmanar oxå till eftertanke-en viktig representant för den växande svenska reggaescenen.”

Pop/Elektronika

The Honeydrips – Here Comes The Future
Juryns motivering: ”Egensinne, excellens och en enastående röst. En utomordentligt begåvad kompositör och sångare vars talang slår ut i full blom på ett album som redan kan räknas in bland den svenska indiepopens klassiker.”

Rock/Rockabilly/Blues/Garage

High Hats – Too Much Is Never Enough
Juryns motivering: ”Med en klockren lycko/festkänsla och jävlaranamma återupplivar de Ramones och Beach Boys i ett mischmash av pop och punk-referenser. Opretantiöst, enkelt och dansant.”

Hårdrock

Dark Tranquillity – Fiction
Juryns motivering: ”De utnyttjar hela känsloregistret med en kombination av hjärta och hjärna, rått riffande och elektronik. Nyskapande spänning möter ett tryggt och inarbetat sound där detaljer och dynamik ges ett stort utrymme.”

Hiphop/RnB/Soul

Timbuktu – Oberoendeframkallande
Juryns motivering: ”Förutom att leda en av landets absolut främsta liveakter, driva ett eget framgångsrikt skivbolag och hinna gästa otaliga andra artister så visar årets vinnare stort mod genom att våga vara sig själv och hitta sina egna musikaliska vägar.”

Experimentellt

Rolf Enström – Quarks
Juryns motivering: ”För att han med konstnärligt egensinne och integritet och med ett starkt förhållande till traditionen, utfört sina klangexperiment och på så sätt bidragit till att ytterligare utvidga den elektroakustiska musikens standigt expanderande universum.”

Dans

The Field – From here we go sublime
Juryns motivering: ”En enhetligt presenterad vision, en musikalisk resa med potential att nå utanför de snävaste kretsarna.”

Folk/Visa

Sofia Karlsson – Visor från vinden
Juryns motivering: ”För en vissång så intensivt närvarande att allt tycks fött i stunden och med en musikalitet på samma gång rotad i folkmusiktraditionen och tidlöst modern.”

Jazz

Ludvig Berghe Trio – An unplayed venue

Juryns motivering: ”Årets jazzpris går till en grupp som förenar briljant samspel med en sorts kantig skönhet och en nyfiket utforskande improvisation. Utan ängslighet och sidoblickar lyckas de vara nyskapande samtidigt som traditionen omfamnas. Med denna CD har gruppen tagit klivet rakt in bland de allra främsta i raden av svenska pianotrios.”

Synt

Terror Punk Syndicate – Extended Playtime
Juryns motivering: ”Den massivt brutala ljudbilden maler ner allt i sin väg i Sverige anno 2007. Lås in era föräldrar och skruva upp volymen. Här går ingen säker.”

Punk/Hardcore

Wolfbrigade – Prey to the world
Juryns motivering: ”För att de vid varje skivsläpp alltid lämnat all konkurrens långt bakom sig, och så även denna gång, kammar ett gäng veteraner med lätthet hem priset för årets hardcoreplatta och drar utan någon större tvekan det längsta strået bland årets många fantastiska skivsläpp.”

Singer/Songwriter

Christian Kjellvander – I Saw Her From Here/ I Saw Here From Her
Juryns motivering: ”Årets vinnare verkar i en tradition som är svårbemästrad och där han lyckats skapa att alldeles eget uttryck! Texterna är intima, personliga och på ett språk han behärskar till fulländning! Hans senaste skiva I saw her from here/ I saw her from here är en mästares hantverk och av absoluta världsklass!

Årets Liveartist

Säkert!
Juryns motivering: ”För att på scen utstråla allvar, lättnad, vemod och förhoppning på samma gång och med väldigt få ord fånga de universella problem som vi vardagligen utsetts för. Under 2007 har denna artist hembesökt både vår själ och sjungit om hur det är i vår omgivning. Med få ord har du hjälpt oss framåt i livet! Nu kan du slänga din Elle-tidning för nu vill alla vara som du, och bara så du vet så kommer du aldrig dö!”

Digfi-priset / Årets osignade

Emily McWilliam’s desert soul
Juryns motivering: ”Med dramatik i rösten, och med ett melankoliskt sound i kombination med starka låtar, knockar denna artist motståndet redan i första ronden.”