Manifest 2007

MANIFEST 2007: | NOMINERADE | JURY | GALLERI | PRISET

Vinnare Manifest 2007

Hip-hop/R&B/soul

Ison & Fille
År 2006 har varit ett svårt år ekonomiskt för hiphop-scenen. Ändå – utan support från skivköparna – har flertalet starka album släppts detta år. Juryn var nästan enig om att ett av dessa album var mer genomarbetat och helgjutet än de andra.

Pop/rock

The Radio Dept.
Det är en konst att kunna spela på känslor som längtan och melankoli utan att bli sentimental. Vad det handlar om är något namnlöst, en slags känsla eller ett språk, som höjer musiken ovanför dess gripbara beståndsdelar. Den här skivan vinner på sin självklarhet och osvikliga skönhet. Den lyckas på ett enastående sätt att vara både omedelbar och hållbar.

Hårdrock/punk

Asta Kask
…. Några välbekanta ackord, en uppskruvad energinivå och en aldrig sviktande melodikänsla. Det låter enkelt, men det finns bara ett band i landet som skulle kunna leverera en platta som den här. Med hedern, spelglädjen och särprägeln i behåll för de punken in i medelåldern med ”En för alla ingen för nån…”

Folk/världsmusik

Ranarim
För en hårdsvängande sammansmältning av balladton, drivande nyfolk, traditionsmedvetet spelmansgung och popkänsla.

Visa/singer songwriter

Andreas Mattsson
Ett lågmält men närmast majestätiskt tillbakaträde på den svenska musikscenen. Med ett personligt uttryck och en stark tilltro på att det enkla och egna kan segra över nästan vad som helst. Vansinnigt snygga popmelodier framförda av en låtskrivare som med tiden framstår mer och mer som en av Sveriges genom tiderna främsta.

Dans/house/techno

The Knife
I sin musik låter de två världar mötas i sammanvävningen mellan ljus och mörker, människa och maskin, pop och techno. Resultatet: en ständigt föränderlig och synnerligen livskraftig form av nutidsmusik.

Årets nykomling

Lo-Fi-Fnk – Boylife
En svensk nykomling som ärver av The Knife och importerar Arthur Russell. Gammalt och nytt på samma gång. Dansant, melodiöst och genialt. Det är årets absolut mest helgjutna albumnykomling alla kategorier. Sånger om kärlek och kärlek till musik. Det hörs!

Digfipriset

The wonderful guinea pigs
Med sitt både kraftfulla och harmoniska uttryck och sin utsökta känsla för klassiskt låtsnickeri utgör de en av årets mest spännande bubblare i den svenska popsfären.

Postrock/electronica

Ebb
Med en detaljerad och innehållsrik musik befinner sig årets vinnare mellan polerna elektroniskt och akustiskt. Ett fantastiskt hemmasnickeri som ger en känsla av nordiskt vemod och som kan få änglar att bestiga berg.

Jazz

Lennart Åberg with Peter Erskine, ”Free Spirit”
Tidlös musik från en av samtidens mest inflytelserika jazzmusiker. Ur sin komplext kärva och lyriska klangvärld talar han med ett förbluffande varmt och optimistiskt tilltal.

Årets liveartist

The Knife
Ett band som inte håller vad det lovar kan vara något som drar ner dem för evigt men när det här bandet efter flera år helt plötsligt ändrar sig och inte bara ger konserter utan audiovisuella upplevelser kan man inte mer än titta, lyssna och dansa. De tänjer på konsertbegreppet och bjuder på maffigt surroundljud, en massiv ljusshow och fantastisk musik. Vi tackar för att de tog förnuftet till fånga och bestämde sig för att spela LIVE och för det ska de belönas.

Årets musikmedia

Svenska Arrangörsföreningens pris för årets musikmedia tilldelas P3:s Musikjournalen Live.