VINNARE MANIFEST 2017!

Hårdrock
Den indiehårdrockiga grungepunken serveras både lättsamt, argt och ömt med 2016 års läckraste basmuller som stadig följeslagare genom de tio spåren. Ett tidlöst, kompetent, energiskt och framförallt ärligt album som tål att lyssnas på om och om igen.
Trion från Göteborg som bildades ur spillrorna av The Volcano har med ”Quit continue” raserat barriärer mellan subkulturer och byggt broar mellan musikaliska uttryckssätt.

Lava Bangs – Quit Continue (Lava Bangs)

Dans
Årets vinnare i kategori Dans rör sig ledigt mellan disco, house och techno och blandar framåtdriv med sidledes sväng, organiska melodislingor med empatisk monotoni och klassiskt elektroniskt formulatänk med innovationsanda. Priset går till:

Dan Lissvik – Midnight (Smalltown Supersound)

Folk
Med ett uttryck som organiskt växlar mellan lågmäldhet och intensitet har förstklassiga musiker skapat en lika vacker som säregen skiva.

En hyllning till episk ensamhet och en passionerad djupdykning i uråldrig kvinnotradition och mystik, där den slanka, klara rösten obesvärat kastar sig utför skogssluttningarna och t.o.m. koskällans ojämna takt blir till drabbande nyåldrig musik.
Manifestpriset för årets folkmusik går till:

Ulrika Bodén med Ahlberg, Ek & Roswall, Petter Berndalen & Daniel Fredriksson – Te berga blå (Dimma Sweden)

Punk
Med kängnäven höjd har bandet tagit sikte på det hyperindividualistiska samhället och fullkomligen grusat allt motstånd med sin skoningslösa, kolsvarta och briljanta crustpunk. Genom hopplösa melodier och träffsäker d-takt reser sig bandet ur den skånska avgrunden och levererar ett grandiost politiskt manifest; en aggressiv ljudmatta ackompanjerad av skarpsinnig och sinister samtidsanalys. Rått, äkta och genialt. Årets punk går till:

Ursut – Köp Dig Lycklig (Not Enough Records/La Familia Releases/4490/Phobia)

Visa
Att skriva musik till andras ord är inte det lättaste.
Humor och allvar slåss om utrymmet i dessa sorglustiga sånger om allas våra liv.
Förmedlade av en jazzig, cool och innerlig röst.
Priset för Visa går till:

Sarah Riedel – tolkar Kristina Lugn (Diesel Music)

Hiphop
De senaste åren har denna artist medverkat på några av Hiphop och RnB-scenens mest framträdande låtar. Detta är ett efterlängtat och hyllat album som berör lyssnaren. Låttexterna når ända fram och nära till verkligheten slår orden ner. Depression, kärlek och inte minst orten. Sverige tar ytterligare ett steg framåt och nya röster hörs. Vi citerar:
”Att vara somalier, svart, muslim, kvinna och från Rinkeby gör mig till en röst för många”
Grattis Sverige! Vi har en RnB-stjärna. Årets vinnare i kategorin Hiphop/RnB är:

Cherrie – Sherihan (RMH Sound)

Barn
En skiva med låtar som är lika svängiga, roliga och spännande som en dag i ett barns liv är naturligtvis en självklar vinnare i kategorin Barnmusik.
Här får vi kyssar, monster och ta god natt av en astronaut med samma självklarhet som det konstateras att: Åh Vad Jag Är Bra!
2016 har de bästa barnlåtarna gjorts av…

Emma Nordenstam – Emma Nordenstams bästa barnlåtar (Brus & Knaster)

Dansband
Vinnaren har gjort en musikalisk produktion som visar stort mod genom att väldigt mycket lita på sina låtskrivare. Musikalisk och sångmässig perfektionism är signumet. Att så tätt som vinnaren gjort ge ut två album av yppersta dansbandsklass är en stor prestation. Vinnare (för andra året i rad):

Blender – Ängel utan vingar (Blender Records)

Experimentellt
En högst oordnad blandning av personligheter och musikvärldar som omsluter varandra varsamt genom en myriad av metoder, ljud och stämningar, med spelandet och leken centrum.

Klas Nevrin – The Revoid Ensemble (Found You Recordings)

Synt
För ett album som bjuder lyssnaren på en resa genom ett drömskt elektroniskt landskap där du vägleds av vackra atmosfäriska röster och stämningsfulla rytmer går årets pris i kategorin synt till Red Mecca!

Red Mecca – Electricity (Massproduktion)

Singer/songwriter
Årets vinnare har genom åren byggt upp ett oerhört livsverk av urstarka, briljanta album, där han med sitt senaste verk utmanar och utvecklar sitt egna omisskänneliga uttryck till fulländning.  En låtskrivare som utmanat ett traditionellt uttryck genom att hålla fast vid sina egna rötter i den alternativa musikscenen. Berättelserna framförs av en röst med sådan obeveklig tyngd, närvaro och auktoritet att det inte finns några andra ord att beskriva det med än världsklass. En uppvisning av en mästare och en av de mest säregna singer/songwriter-begåvningarna av sin generation. Vinnaren är:

Christian Kjellvander – A Village: Natural Light (Startracks)

Rock
Velvet Undergrounds självklara monotoni och Viva L’american Death Rays gitarrljud.
Jonathan Richmans vänligt leende självsäkerhet och Televisions skeva popmelodier.
Ja, det är så lätt att leta efter rötter i årets vinnare.
Men det är meningslöst för musiken andas framåt och när rösten rör ditt innersta kan du bara tänka på att livet är fint att leva. Årets rock är:

Lion’s Den – Lion’s Den (Lazy Octopus)

Jazz
Toner som konstruerats med minutiös noggrannhet och mejslats ut med millimeterprecision. Progressiv jazz som uttrycker exakta känslor genom en ensemble av starka solister, samtidigt lyrisk och komplex. Storbandsjazz som är mer än storbandsjazz.
Årets jazz är:

Cecilia Persson & Norrbotten Big Band – Composer in Residence (Prophone)

Pop
För ett album som överraskade oss med sitt politiska budskap och med en delvis ny ljudbild, men som ändå lät oss känna igen det sound och den röst vi lärt oss att älska genom åren. Det var länge sedan vi hörde en sådan uppriktig ilska förpackas i ett så här sammetslent fodral.
Vinnare i kategorin årets pop är:

The Radio Dept. – Running Out of Love (Labrador)

Årets Live
I år var det enkelt att utnämna vinnaren i årets live. Segertåget runt om i Sverige och utomlands har fortsatt genom att bryta ny mark med scenografi, ljussättning, dramaturgi. En ostoppbar naturkraft.
Vi har gett henne priset förut, men behöver göra det igen för live är detta det bästa man kan se idag.
Manifests pris för bästa live akt går till SILVANA IMAM!

Silvana Imam (Refune Music)

Rytm
Årets vinnare i kategorin Rytm har under lång tid arbetat sig fram till perfektion inom sin genre. Men det är bara grunden som de nu bygger sin allt mer spännande musikvärld på.
På sitt senaste album utgår gruppen som alltid från nigeriansk afrobeat, men för musiken in i samtiden och förbi den. Det är jazzigt och futuristiskt med ena foten svävande i rymden och den andra vilt dansande på golvet. Det är uppfinningsrikt, spännande och har stor rytmisk skärpa.
Årets vinnare i kategorin rytm är….

Music Is the Weapon – Sweet Choral Motion (Fashionpolice Records)

Årets nykomling
Rakt från hjärtat-texter över melodiska beats som vägrar släppa taget om lyssnaren. Det här är en artist som kommer att uträtta musikaliska storverk i framtiden. Årets nykomling är:

GREiP

Årets Musikvideo
Årets bästa musikvideo var redan årets video innan den blev filmad. Ett motiv som genom sin genialitet och dumdristighet krävde att förevigas.
Att se och förstå ljud och rytmer har aldrig varit så barnsligt roligt.
Årets bästa musikvideo tilldelas:

Wintergatan – Marble Machine (Sommarfågel) Regi: Hannes Knutsson/Martin Molin https://m.youtube.com/watch?v=IvUU8joBb1Q

SKAP:s och Manifests pris för årets textförfattare
En sann viskonstnär vars texter rör sig utanför tid och rum. Han har modet att blotta sig inför livets svårigheter utan att någonsin tappa hoppet.
Årets textförfattare är:

Charlie Engstrand Sommar – En Näve Näring, (Dead Microphone), Nordic Noir/Toni Holgersson (Amigo/Cosmos)

SKAP:s och Manifests pris för årets kompositör
En orädd och nyfiken låtskrivare vars frisinnade musik bär på en urkraft som är omöjlig att värja sig från och som drabbar starkt.
Årets kompositör är:

Josefin Öhrn – Josefin Öhrn & The Liberation – Mirage (Rocket Recordings)


Årets indie

Årets vinnare är en förebild på den oberoende musikscenen.
Under 1970-talet var hon en av de få kvinnor som fanns på skivsidan på den oberoende musikscenen. Sedan dess har hon vigt ett helt arbetsliv åt denna scen och haft en extra omsorg om de smalare genrerna.
Hon började sin bana på Amigo och som labelansvarig på SAM-distribution och alla dess efterföljare har hon uppfostrat och lärt upp mängder av små skivbolag. Alltid med ett otroligt tålamod och gediget kunnande. På MNW kom hon som ansvarig för XOURCE att ta svensk folkmusik ut i världen på ett sätt ingen trodde möjligt. Som ensam förvaltare av MNW:s gigantiska katalog har hon de senaste åren producerat en strid ström boxar, vinyler och olika samlingar, både fysiska och digitala, som på olika sätt samlat och visat upp svensk oberoende musikhistoria.
När hon i höst går i pension så vill vi inom SOM tillsammans med alla andra i det oberoende musiksverige tacka henne för väl utfört jobb och allt hon lärt oss. Tack!

Årets Indie är – Ann-Marie Beckman-Forsberg